Jest to problem, którego do tej pory nigdy nie udało mi się rozwiązać.
Włóż w gwintowany otwór i wykonaj cięcie; Gdy wyjmuję z nacięcia, mamy poprawne odwzorowanie w gwintowanym otworze (po lewej stronie na załączonym obrazku). Jak na razie dobrze idzie.
Ale gdy tylko muszę również przeciąć, gwint i gwint są pomylone, kreskowanie zachodzi na siebie, krótko mówiąc, jest to nonsens z punktu widzenia rysunku technicznego. Śruba nie dominuje już nad gwintowanym otworem. (po prawej stronie na załączonym obrazku).
Czy ktoś ma prosty i elegancki sposób na poradzenie sobie z problemem? A może musisz wykonywać długie i wymijające manipulacje, aby ukryć linie, wymazać kreskowanie i wszystko przerobić?
Odwzorowanie kreskowania na obrazie po prawej stronie jest poprawne, ponieważ kreskowanie przechodzi do mocnych linii, a nie do cienkich linii, więc z mojej strony nie ma nic do zrobienia
Wydaje mi się, że na twoim obrazie po prawej męska część nie ma nici. Dlatego właśnie masz krzyżówkę wylęgu. Gdy jest montaż gwintownik + gwint, SolidWorks dobrze radzi sobie z kreskowaniem (tak jak inne oprogramowanie, nawiasem mówiąc!).
Rzeczywiście, alain, mam to samo zachowanie. Nie wiem, czy inne oprogramowanie 3D radzi sobie lepiej, ale w tym przypadku części kolidują i widoczne są 2 zewnętrzne kontury (mocne linie). Dlatego normalne jest, że wylęg zatrzymuje się na wspomnianych silnych liniach. Tak więc dla mnie reprezentacja może być taka jak wskazana tylko wtedy, gdy wytniemy 2 kawałki. Będziemy mieli taką samą reprezentację, jeśli przekrój jest w przeciwnym kierunku (promieniowo).
Niestety, tak naprawdę nie mam żadnego pomysłu poza tym, że:
- odznacz opcję "Automatyczne kreskowanie" podczas tworzenia widoku przekroju i wykonaj je ręcznie.
- lub umieścić notatkę w celu ostrzeżenia.
- lub, podczas tworzenia otworu gwintowanego za pomocą funkcji "Kreator wiercenia", wybierz opcję "Gwint usunięty", aby nie było już kolizji między częścią a gwintowanym otworem (patrz zdjęcie).
W przypadku Benoit.LF, tak, mam gwint, kiedy sam przecinam.
Dla jmsavoyat pomysł nie jest zły, praca, którą należy wykonać, aby naprawić za pomocą linii do ukrycia, linii do umieszczenia i kreskowania jest prawie taka sama.
Mam wrażenie, że nie ma nic prostego jako rozwiązanie. Poczekam trochę, zanim zamknę pytanie.
Odpowiadając JMSAVOYAT, z pamięci, Solidedge wie, jak poradzić sobie z tym problemem reprezentacji gwintu. Myślę, że twórcy Solidworks nie chcieli zawracać sobie głowy tym problemem, poza tym opcja pokazywania linii gwintu nie jest automatyczna, trzeba to zrobić ręcznie, co wiele mówi!
Odpowiadając Alainowi, nie sądzę, aby istniało cudowne rozwiązanie tego problemu, poza zrobieniem tego ręcznie, jak wspomniano wcześniej. Powodzenia.
@Rim-b, "Myślę, że twórcy Solidworks nie chcieli zawracać sobie głowy tym problemem, poza tym opcja wyświetlania linii gwintu nie jest automatyczna, trzeba to zrobić ręcznie, co wiele mówi!". Gdzie zauważyłeś, że znaczniki gwintów muszą być wyświetlane ręcznie? Po ustawieniu opcji dokumentu (i wszystkich opcji!) po prostu zapisz szablony dokumentów. Zaletą konfigurowalnych opcji jest właśnie zadowolenie maksymalnej liczby użytkowników. Ale nie znając Solidedge'a, nie mogę porównać.
Nie widziałem, aby można było skonfigurować automatyczne wyświetlanie linii gwintu na rysunku zespołu. Z drugiej strony, jak to zrobić, nie mogę znaleźć odpowiedniej opcji na to?
Nadal uważam, że skoro solidworks istnieje, to problem wspomniany przez Alaina powinien (mógłby) zostać rozwiązany. Reprezentacja przekroju poprzecznego w gwincie jest jedną z pierwszych podstaw, których nauczyłem się na rysunku.