Własność osobista i szablon dokumentu

Witam
Ostatnio, myślę, że po przejściu do 2024 roku...
Utraciłem informacje, których nie potrafię wyjaśnić.

Na moim szablonie dokumentu mam całą masę właściwości osobistych:

Kiedy tworzę nowy utwór, nie martwię się. Mam wszystkie swoje właściwości i dobrze prezentują się one w europosłówkach.

Ale kiedy zaczynam od części klienta z oczyszczalni ścieków, brakuje JEDNEJ!
image
To jest ta o grubości! Skutek: brak informacji o eurodeputowanym!
Jednak szablon stosuję domyślnie...

Jeśli ktoś ma pomysł...

Z pewnością jest to ulepszenie w stosunku do wersji z 2024 roku! :crazy_face: :crazy_face: :crazy_face:
Jesteś pewna, że wybiera właściwy model?
Aby przetestować, dodaj właściwość test do modelu i zaimportuj krok. Jeśli nie możesz go znaleźć, to dlatego, że biorą inny model, w przeciwnym razie usuniemy jeszcze jeden utwór

2 polubienia

Dobry pomysł...

Dodałem więc właściwość testową, która jest związana z kubaturą pomieszczenia.

Na nowym kawałku, biorąc pod uwagę model, o którym mowa: wszystko tam jest, nawet nowa własność.

Na importowanej oczyszczalni ścieków, wybierając model ręcznie dzięki temu:

image

Kiedy otworzy się KROK mam to:

image

Wybieram odpowiedni model Pieces OC-2020, który właśnie zaktualizowałem i który działa z pustą częścią, zgadnij co?

To nie działa :rage: :face_with_symbols_over_mouth:

Próbowałem nawet zapisać mój model jako kopię, aby mieć pewność, że SW zapisze mi go w formacie 2024, nic to nie zmienia...

W modelu nie widzę właściwości " Grubość " używanej do ustawiania właściwości " grubość ".
Myślę, że problem bierze się stąd.
Dla materii, masy, objętości itp. które są domyślnymi właściwościami SW, udaje mu się je obejść (niemniej jednak zmodyfikuję szablon doc na poziomie tych właściwości, używając syntezatora " SW-Mass " zamiast " SW-Masse@Pieces OC..."  »
Jeśli jednak właściwość Grubość jest zdefiniowana na podstawie wymiaru lub określonej właściwości arkusza blachy, która nigdy nie zostanie utworzona podczas konwersji kroku, to normalne jest, że wynikowa właściwość " grubość " znika, ponieważ nie można jej zdefiniować.

1 polubienie

Właściwość powinna zostać utworzona, ale w tym przypadku z błędem

Witaj @Silver_Surfer ,

Do wersji 2023 wszystko działało bardzo dobrze. Pracuję tu od końca 2021 roku.
Zawsze korzystałem z tego, co zostało wprowadzone przez mojego poprzednika...

Właściwość " thickness " jest w rzeczywistości konkatenacją tekstu " Grubość arkusza " ze zmienną globalną " Grubość ", która domyślnie jest równa 2,5:

image

Który jest aktualizowany zaraz po utworzeniu konstrukcji blachowej lub po przekształceniu oczyszczalni ścieków na konstrukcję blachową.

W przypadku wartości, która nie istnieje, konkatenacja byłaby pusta lub niekompletna, ale właściwość nadal by istniała, przynajmniej tak mi się wydaje...

W tym przypadku destabilizujące jest to, że test sugerowany przez @sbadenis, poprzez całkowanie właściwości osobistej wskazującej na zmienną typu SW-Volume, nic nie daje: zniknął on również po zaimportowaniu STEP!

Ponownie sprawdziłem mój model, właściwości są dobrze obecne i działa z pustą częścią.
To zawsze działało w przypadku importu oczyszczalni ścieków przerobionych na blachę...

1 polubienie

Czy zgodziłbyś się udostępnić swój szablon dokumentu?
Temat naprawdę wzbudził moją ciekawość!

Nie martw się, oto to:
Części OC-2020.zip (42.3 KB)

Nawiasem mówiąc, kolejne pytanie: czy podczas edycji szablonu kliknięcie prawym przyciskiem myszy na nagłówek drzewa powoduje aktualizację oferowanych właściwości niestandardowych?

Wydawałoby się, że nie:

I mam to samo menu na istniejącej części...

Więc po swojej stronie dostaję wszystkie właściwości... ale nie edytowalne:

I @stefbeno jest słuszne: właściwość " grubość " istnieje, ale bez wartości!

Jest coś dziwnego:
Próbuję odtworzyć szablon z pliku sldprt 2024 dostarczonego domyślnie podczas instalacji. I wydaje się niemożliwe (przynajmniej z mojej strony jest to niemożliwe) stworzenie zmiennej globalnej o nazwie " Grubość ":
→ nazwa zmiennej jest wyświetlana na pomarańczowo, pojawi się wyskakujące okienko z informacją, że " wprowadzone równanie jest nieprawidłowe ":

Czy ktoś mógłby potwierdzić?

Po kolejnej próbie udaje mi się pobrać z modelu @a.eriaud otrzymuję wszystkie właściwości, z odpowiednimi wartościami, ale nadal tylko do odczytu:

@a.eriaud , który SP z SW2024?

1 polubienie

Witam;

Zastanawiam się, czy wersja 2024 nie wymaga stosowania parametrów blachy bezpośrednio we właściwościach materiału (które pojawiły się w 2020 roku...)

Warto zajrzeć, jeśli nie masz wartości wprowadzonych bezpośrednio tutaj...

Sprawdź również, czy ustawienia " ewoluowały " we właściwościach dokumentu:
Obróbka blach i/lub konstrukcje spawane:

Czy we właściwościach, w zakładce " Podsumowanie właściwości", pojęcie "Grubość blachy" jest nadal obecne? (Kliknij prawym przyciskiem myszy element listy części spawanych).

Pozdrowienia.

2 polubienia

@Silver_Surfer wydaje mi się, że ta zmienna globalna nie jest możliwa do stworzenia ręcznie. Jest on tworzony automatycznie, gdy istnieje element konstrukcji blachowej, stąd fakt, że oprogramowanie nie pozwala na jego ręczne utworzenie. Stąd komunikat " Równanie jest nieprawidłowe ", ponieważ nazwa " Grubość " jest zarezerwowana.

@sbadenis Myślę, że masz rację.
Otrzymałem ten sam wynik bez zmiennej globalnej.
Właściwość thickness (Grubość blachy "Epaisseur@**.sldprt" znajduje zmienną podczas importowania kroku.
Ale nie rozumiem, dlaczego otrzymuję właściwości bez możliwości ich modyfikacji...??

Pomoc Solidworks (2024) potwierdza utworzenie następujących właściwości arkusza blachy:
(w tym: Grubość blachy)

https://help.solidworks.com/2024/french/SolidWorks/sldworks/c_Sheet_Metal_Properties.htm?verRedirect=1

Myślę, że nie jest możliwe modyfikowanie w oknie " właściwości ", ale tylko bezpośrednio w funkcjach (stąd prawdopodobnie " tylko do odczytu ").

Czy nie powinniśmy stworzyć/dodać funkcji " Spłaszczanie ", aby uzyskać je bezpośrednio w 3D bez konieczności tworzenia rysunku?

1 polubienie

Cze wszystkim

Przede wszystkim dziękuję za opinie i badania, które pozwalają mi lepiej zrozumieć pewne rzeczy i mieć inne ścieżki badań...

@Silver_Surfer : Wersja 2024 SP2 i brak tylko do odczytu na mojej płycie...

@Maclane : parametr blachy w materiale, nie sądzę, żeby problem wziął się stamtąd, ponieważ:

• Jeśli puste pomieszczenie, wszystkie właściwości są obecne
  • jeśli STEP jest importowany, to właściwość " thickness ", jak również nowo utworzone znikają (test proponowany przez @sbadenis ). Dodatkowo przed nałożeniem materiału robię konwersję na blachę i moja część bardzo dobrze się rozkłada...
  • I bez zmian we właściwościach dokumentu.
  • We właściwościach części na liście części spawanych pojęcie grubości jest obecne i dobrze wyróżnia się w tabelach list części spawanych dla MEP.

W skrócie:

• w równaniach istnieje zmienna " Grubość " i aktualizuje się ona zgodnie z moją pracą z blachy
  • Parametry blachy nie uległy a priori zmianie między 2023 a 2024 rokiem
  • Właściwości osobiste dodane do modelu nie są znajdowane podczas importowania KROKU, ALE są obecne w pustym pokoju!
  • TYLKO JEDNA z istniejących właściwości jest pomijana!!

Myślę, że spróbuję przerobić model zaczynający się od 0.
Ciąg dalszy nastąpi...

1 polubienie

Trochę głupie pytanie, ale... czy robi to ze wszystkimi oczyszczalniami ścieków, czy tylko z tą?

I kolejna uwaga, która jest podobna do @Silver_Surfer , parametry, które wydają się nie działać, będą szukać " istniejących " danych tylko w objętości. Jeśli Twoja oczyszczalnia ścieków znajduje się na powierzchni, z pewnością może to stanowić problem?

1 polubienie

Witaj @coin37coin ,

Nie ma głupiego pytania, głupotą jest nie zadawać go...

Mam te same objawy ze wszystkimi oczyszczalniami ścieków, próbowałem z tymi u innego klienta.
Stosowane oczyszczalnie ścieków charakteryzują się dużą ilością.

Właśnie przetestowałem import parasolid, mam wszystkie właściwości, a nawet tę z testu dodaną wczoraj...

:exploding_head:

1 polubienie

Nie znam Sldw 2024, ale twoje parametry importu STEP lub parasolid są takie same?