Cze wszystkim
Czy ktoś wie, czy możemy zmodyfikować tę tabelę:
W rzeczywistości chciałbym, aby właściwość " Opis " była równa nazwie elementu na liście części spawanych:

Jest tworzona z podstawowymi wartościami, musi gdzieś istnieć...
Trochę żmudne jest modyfikowanie wszystkiego za pomocą mano, czasami mam dużo elementów...
Z góry dziękuję
1 polubienie
Witam
Aby móc modyfikować tabelę w takiej postaci, w jakiej jest prezentowana, musisz odznaczyć link w prawej kolumnie.
Z drugiej strony, we właściwościach dokumentu, w sekcji Konstrukcje spawane - Opis obiektów konstrukcji blachowej, opcja "Użyj opisu domyślnego" musi być odznaczona, aby uniknąć domyślnego przyjmowania nazwy "Arkusz blachy".
1 polubienie
Witam
Odznacz pole linku, które znałem (zły zrzut ekranu...).
Chciałbym, aby wartość "Description" była równa właściwości SW-CutListItemName, tak jak "MATERIAL" jest domyślnie równa SW-Material podczas tworzenia części w konstrukcji spawanej/arkuszu blachy.
Usunięcie zaznaczenia tego pola pozwala mi nadać inną nazwę domyślną, ale nie link do właściwości.
Mam wrażenie, że kręcę się w kółko
.
Możliwa jest zmiana nazw folderów z listą części spawanych za pomocą wartości właściwości description (opcja we właściwościach dokumentu, sekcja Konstrukcje spawane zawsze), ale nie na odwrót.
Obejściem tego problemu byłoby użycie identyfikatorów listy części spawanych.
Cóż, nie, właściwie moje obejście tak naprawdę nie działa... To jest dziwnie popieprzone.
Witam;
Jedna ścieżka na makro:
" To makro VBA umożliwia zmianę nazw wszystkich elementów listy elementów ciętych dla części spoiny i arkusza blachy w oparciu o szablon nazwy, który może zawierać wartości niestandardowych właściwości pliku i listy elementów ciętych, nazwę pliku, nazwę konfiguracji i dowolny tekst.
Pozdrowienia.
3 polubienia
Rozumiem @a_eriaud , ja też chodziłem w kółko... Napisałem więc sugestię dotyczącą ulepszeń (ponieważ jest to właściwy czas, aby to zrobić...
)
https://r1132100503382-eu1-3dswym.3dexperience.3ds.com/#community:YxU3ReG0QkqGc0lvBHo6TQ/idea:Spc3ZjEWTK6HaDmAldynXA
1 polubienie
Dobry pomysł, sugestia poprawy @Silver_Surfer .
Z drugiej strony wydaje mi się, że nie można już "głosować" za wnioskami, które wydają nam się istotne? (Było to możliwe wcześniej... Szkoda).
1 polubienie
@Maclane, głosy są teraz 
…
Dobra inicjatywa @Silver_Surfer , może do czegoś doprowadzić... (jeśli jest to plus patrząc na raport o awarii
).
Nadal uważam za szaleństwo, że nie można modyfikować tabeli obecnej w systemie, można tworzyć wszelkiego rodzaju modele (części, złożenia, MEP, zestawienia materiałów...), można ustawić wiele rzeczy, ale tutaj: nic!
Chciałem skorzystać z tej opcji do tworzenia szczegółowych zestawień materiałów w instalacjach do montażu części w konstrukcji spawanej:
Na tym zrobiłem wszystko ręcznie (odznaczyłem i zmieniłem wartość na liście właściwości).
We właściwościach, które można umieścić w nomenklaturze, nie znalazłem SW-CutListItemName.
Nie jest oferowany w żadnym z rozwijanych menu, być może jest to kolejna droga, którą można podążać...
Tylko właściwość " description " jest dostępna i spełnia swoje zadanie, stąd moje początkowe pytanie...
Witam
Która wersja oprogramowania?
Na 2022 mam to w opcjach:

A jego efektem jest umieszczenie tego przed posesją:
Ale to skojarzenie, które pokazałeś na drugim obrazie, chcesz zrobić?

W tym celu należy wybrać ostatnią z listy rozwijanej " Nazwa elementu listy części spawanych "
Postępowanie z każdym elementem należy wykonać...
Jeśli chcesz, możesz utworzyć właściwość Designation, aby umieścić inną nazwę i wyświetlić liczbę 2 w tabeli.
1 polubienie
OK, może źle się wyraziłem...
1 - w nomenklaturze MEP nie ma " Nazwa pozycji listy części spawanych "

Jest wiele rzeczy z konstrukcji spawanej, ale nie nazwy elementów!!
2 - znajduje się " description ", który jest pusty (pole nomenklatury jest puste)
3 - We właściwościach listy spawanych części znajduje się " opis ".
4 -
pomysł! Kopiuję " nazwę elementu..." W " Opis " i Presto.
5 - i tak naprawdę flop. Musisz to zrobić dla każdego pliku i każdego elementu, zbyt długo...
Czyli po przeczytaniu Waszych odpowiedzi, kolejna opcja (pytanie), czy możemy umieścić w tabeli nomenklatury MEP zmienną "Nazwa elementu..."?
Bądź ostrożny, o ile się nie mylę, SW zarządza przypadkiem dla wstępnie skonfigurowanych pól swoich list.
Czyli "OPIS" do użycia, a nie "Opis"
1 polubienie
Tak, jeżeli: wstaw->tabele->Lista spawanych części w wieloczęściowym MEP.
Opanowałem tę część całkiem nieźle.
Nie, jeżeli: wstawianie->tabele->BOM w instalacji zespołu części wielobryłowej.
W tym miejscu utknąłem, oprogramowanie w ogóle nie zarządza danymi dla MEP w ten sam sposób, jeśli zaczynasz od złożenia lub części.
Przyjrzano się niestandardowym właściwościom spawanych części.
W poniższym przypadku opis treści jest powiązany z nazwą konfiguracji wstawionej części

Może są rzeczy do zrobienia?
W zestawieniu komponentów zespołu można wybrać " tylko część", a następnie " szczegółową listę części spawanych ".
W tym przypadku kolumna opisu jest połączona z właściwością listy części spawanych części wielobryłowej.
Z drugiej strony musisz zmodyfikować właściwość Numer części, jeśli ją posiadasz.
Następnie klikasz tabelę prawym przyciskiem myszy i zapisujesz ją jako szablon BOM, aby następnym razem wszystkie parametry były już dobre.
1 polubienie
Użyłem edytora właściwości do stworzenia formularza.
W ten sposób jest to automatyczne i zawsze takie samo.
To jest to, co robię i myślę, że szukasz tego samego co ja.
Wypełniam ręcznie nazwy artykułów spawanych części.
Po prostu wstawiłem literę A, B, C... itd
Umieściłem tę formułę w formie
Pierwszy z nich wywołuje mi nazwę pliku, a drugi nazwę mojej spawanej części
$PRP:" Nazwa pliku SW "" SW-CutListItemName "
Przykład, moja nazwa pliku to 0002
nazwa mojego spawanego korpusu to A
Tak więc po przełączeniu tablicy właściwości niestandardowych na automatyczną
Otrzymuję 0002A, nie zapominając nacisnąć Zastosuj
A kiedy zmodyfikujesz lub stworzysz pakiet an go pack, regeneruje się on automatycznie
1 polubienie
Naciskasz Zastosuj, a pomieszczenie zostanie zregenerowane