Chcę dodać właściwość domyślną na liście spawanych części, ale nie wiem, jak to zrobić. Robię orurowanie i widzę, że długość, kąty cięcia lub ilość są obliczane automatycznie, ale nie waga...
Na zrzucie ekranu wynik, który chciałbym uzyskać domyślnie. (patrz ostatnia linia)
Witaj cioła, Mam taką samą wersję jak Ty, we właściwościach listy spawanych części teoretycznie masz możliwość dodania słupa z uziemieniem. Nie mogę zrobić zrzutu ekranu, ponieważ mój komputer jest przetwarzany. =>Przypisywanie właściwości niestandardowych - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS @+. AR.
Zrobiłem 1 sztukę z 2 korpusami Mój model części zawiera wagę części, dzięki czemu wyróżnia się na górze listy. ale obiekty nie mają tej właściwości, tutaj wartości 3.63 i 1.83 zostały wypełnione ręcznie w 3D poprzez edycję właściwości każdego z ciał
Witaj cioła, Tak, przepraszamy, możemy dodać linię, w zakładce " Podsumowanie właściwości " powinieneś znaleźć " masa ", a następnie wypełniłeś ją w " Wartość/Wyrażenie tekstowe " związane z SW i to wszystko. Ale potem będziesz musiał svg swoją listę spawanych części, ale tam nie wiem, jak to zrobić... Proszę bardzo!! @+. AR.
Rzeczywiście, to są wszystkie etapy, przez które przeszedłem, ale wypiłem w tym samym momencie co ty... Solidworks jest nadal tak intuicyjny jak zawsze, a jednocześnie nie jest intuicyjny! Są to opcje, które wydają się proste, ale mimo to ich nie ma
Re twathle, Otóż dodałem kolumnę w mojej nomenklaturze " części spawane " mojego MEP, następnie klikam na kolumnę, a następnie we właściwościach kolumny łączę masę, sprawdzając właściwość kolumny. Ale zawsze wiem, jak wstawić moją zmodyfikowaną nomenklaturę do mojego MEPa.=>
Re twathle, Więc właśnie odkryłem, jak to zrobić dla mojej nomenklatury części spawanych, wcześniej dodając kolumnę do mojej listy części spawanych i mojego MEP. Oto jest na zdjęciu=>
Jest to właściwa metoda dostosowywania szablonu listy części spawanych. ta " nomenklatura " pobiera " masę " PRP każdego ciała z 3D ale ciała w moim 3D nie mają tej właściwości...
W Twoim przypadku, w jaki sposób uzyskałeś wartość 44 w kolumnie masy powtórzenia 5?
Ponowne wygięcie, Aby uzyskać masę każdego korpusu, należy wprowadzić ją we właściwościach listy spawanych części. Następnie na swoim pośle do PE wstawia Pan mój plik " essaiListePièces Soudées " dla opcji ogólnych, wymienionych powyżej w moich odpowiedziach. @+. AR.
@A_R Rozumiem cały proces, ale problem polega na tym, że nie mogę sobie pozwolić na uzupełnianie właściwości każdego ciała po kolei. Niektóre z moich prac przedstawiają ponad 150 ciał!
Stąd temat tego wątku, jak dodać ostatnią linijkę tego domyślnego przechwytywania do tworzenia każdego mechanicznie spawanego korpusu? Podobnie jak właściwość length.
O ile się nie mylę, modyfikacja " pliku właściwości konstrukcji spawanej " pozwala na umieszczenie na liście rozwijanej właściwości zawartych w tym pliku tekstowym. Ale niekoniecznie są one używane domyślnie.
Na moim zrzucie ekranu widać, że dodałem " sw_masse " prp, który jest dostępny w menu rozwijanym, ale nie jest domyślnie używany (jak " wersja " lub " pochodzenie " prp)
Mój problem polega na tym, że muszę ręcznie wypełniać masy w swoim pierwszym ujęciu. (zgadzamy się, że daleko nam do ręcznego zapisywania wagi, wystarczy wybrać zmienną z rozwijanej listy, ale to i tak ważna liczba kliknięć, zwłaszcza, że zdarza się, że mam części o korpusach 150-170) Zwłaszcza, że nie jest to konieczne z prp Długość, dla której wszystko odbywa się automatycznie...
Nie martw się, mówią, że noc przynosi radę! W każdym razie dziękuję za inwestycję i poświęcony czas
Właśnie przetestowałem coś na SW2023 i myślę, że jest tak samo we wszystkich wersjach. Aby rozpropagować grunt na liście spawanych brył konstrukcyjnych, należy wypełnić właściwość " WEIGHT " (w moim przypadku) i skojarzyć z nią masę SW. Stan początkowy:
Aktualizacja jest obecna we wszystkich ofertach. Myślę, że wtedy można utworzyć model bazowy z tylko funkcją budowania przyspawaną do modelu sparametryzowaną za pomocą właściwości gruntu i rolek.
Witaj @Cyril_f ! Bardzo dziękuję za sugestię, idealnie spełnia moją potrzebę! (wszystko, co musisz zrobić, to zrobić to na wszystkich profilach)
Nie znałem pierwszej metody. Jest dobry, ale jego wadą jest to, że pozostaje nieco ręczny.
Podsumowując rozwiązanie:
1- Otwórz profil .sldlfp 2- dodaj żądaną właściwość w zakładce " Właściwości konfiguracji " (tutaj " SW_MASSE ") 3- Propaguj tę właściwość do wszystkich konfiguracji