Pytania dotyczące EPDM

Cze wszystkim

Jeśli podążyłeś za moim poprzednim pytaniem, które dotyczyło lokalnej instalacji EPDM, teraz się to udało.

Więc teraz mam pytania dotyczące podawania EPDM, ponieważ jest bardzo mało samouczka, który dobrze to wyjaśnia. Ten temat będzie również dostępny dla innych osób, które chcą podawać EPDM.

Przede wszystkim to, co udało mi się zrobić: stworzyć sejf, zarządzać użytkownikiem, zapisać część, modyfikując te wersje, przełączyć się na zatwierdzone...

Mam więc kilka pytań, szczególnie dzięki prezentacji flegendre  na temat EPDM.

• Jak zrobić automatyczne zestawienie materiałów
  • Jak zautomatyzować zadania konwersji plików (pdf, dxf...)
  • Jeśli chodzi o karty danych, co może być interesujące do wyświetlenia jako informacje, czy masz przykłady map....?
  •  Jak zarządzać swoimi sejfami, tylko folderem lub podfolderami (części, montaż, MeP, PDF...) Czy tworzysz sejf dla każdego projektu? (Co też uczyniłem)
  • W przypadku części znormalizowanych, które mogą być wspólne dla obu projektów (oś, tablica elektroniczna itp.), specjalny sejf do przechowywania tych części? 
  • Jakieś opinie, porady, błędy, których nie należy popełniać przy zarządzaniu EPDM?

Dziękuję za odpowiedzi , które myślę, że przydadzą się nie tylko mnie

Witam

Jak więc zrobić nomenklaturę... Jeśli masz zarchiwizowany zespół, masz dostęp do zakładki "Zestawienie materiałów" za pośrednictwem eksploratora. Istnieje kilka możliwych opcji. Na tej nomenklaturze możesz zmienić swoje kolumny na stałe za pośrednictwem administracji.

Automatyzując konwersje, musisz przejść przez wysyłkę lub dodatki w administracji. Zasadniczo istnieje narzędzie, które pozwala to skonfigurować.

W przypadku kart danych ocena należy do Ciebie. Oto kilka przykładów: http://www.lynkoa.com/node/114583/projects

Do zarządzania sejfem EPDM umożliwia 2 podejścia: albo wszystkie w wyszukiwaniu, albo za pośrednictwem folderów. Możesz rozważyć "wrzucenie" wszystkiego do jednego folderu i szukanie dokumentów tylko za pomocą kart wyszukiwania, ale podejście do folderów w stylu systemu Windows nadal pozwala znaleźć elementy, które nie byłyby idealne w swoim oznaczeniu. Czy idziesz za mną?

Dla mnie musisz zarządzać wszystkim w 1 sejfie. W przeciwnym razie utracisz funkcjonalność EPDM (np. śledzenie złożeń nawet w przypadku zmiany folderu lub nazewnictwa komponentów ).

Ideałem jest rzeczywiście uporządkowanie folderów z częściami komercyjnymi. (przykład struktury drzewa został już dostarczony przez @flegendre na Lynkoa).

To powiedziawszy, czy uczestniczyłeś w szkoleniu z administracji EPDM?

Edycja: Wracając do sejfów, kto mówi, że kilka sejfów mówi tyle samo ustawień administracyjnych i błędów!

4 polubienia

Zanim "wrzucisz" pliki do EPDM i zaczniesz z nimi pracować, potrzebujesz:

1. Zarządzanie użytkownikami i/lub grupami:

Ponieważ jesteś sam, nie będzie to bardzo skomplikowane, ale utworzenie profilu użytkownika, w którym nie masz uprawnień administracyjnych.

1. Utwórz mapy danych:

W przypadku map danych, należy najpierw użyć niestandardowych właściwości istniejących plików SolidWorks.

1. Konfiguracja wyświetlacza w eksploratorze EPDM:

W zależności od grupy użytkowników możesz wyświetlić niektóre lub wszystkie właściwości niestandardowe...

1. Utwórz cykle życia (lub przepływ pracy):

Jest to zdecydowanie najbardziej skomplikowane. Ten krok jest niezbędny, jeśli chcesz zarządzać zmianami w EPDM.

Nie próbuj jechać zbyt szybko, pominiesz kroki..... Nomenklatura nie jest celem, który należy osiągnąć.

3 polubienia

Znalazłem ten dokument: jest to biblia administracji EPDM (wersja z 2013 r.)

Myślę, że musisz mieć gdzieś na płycie instalacyjnej ten sam dokument w wersji z 2014 lub 2015 roku, w zależności od wersji, którą właśnie zainstalowałeś.

administration_guide.pdf
3 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi,

Rzeczywiście powinienem to robić etapami

@flegendre

Zarządzaj użytkownikami i grupami (w porządku, zrobiłem to dziś rano...)

Stworzenie mapy (mapy) danych (o wiele bardziej skomplikowane, bo nie wiem, co w niej umieścić i jak to zrobić)

Ustawienia wyświetlania (przyjrzę się temu bliżej z moimi różnymi kontami użytkowników)

Przepływ pracy (już coś zrobiłem, zatwierdziłem część, poprosiłem o zmianę, zarchiwizowałem...) Nie wiem, czy o tym chcesz rozmawiać?

@Benoit.LF

Czy do zarządzania repozytoriami lepiej jest utworzyć repozytorium z podfolderami dla projektów? Bo na początku myślałem, że zrobię sejf do każdego projektu.

Nie brałem udziału w żadnym szkoleniu z administracji PDM, dlatego proszę o pomoc:)

Tak, tylko jeden sejf. Sejf na romans na pierwszy rzut oka nie jest dla ciebie interesujący, wręcz przeciwnie, wszystko komplikuje.

W przypadku plików biznesowych należy zdefiniować strukturę drzewa dla każdej sprawy. (swoją drogą, jesteś sam w mechanice, ale czy nie ma innych osób, które chciałyby uzyskać dostęp do Twoich danych: Zakupy, Warsztat, BE Elec, Automatycy, Przedstawiciele Handlowi...?) Ta struktura drzewa pozwoli Ci uporządkować dane bez zadawania pytań.

Na karcie danych dla plików SW 3D (sldprt i sldasm) umieszczę dane kasety z Twoimi planami (kreślarz, data, rewizja, materiał, obróbka powierzchni, waga, ...). W ten sposób, gdy część jest zarejestrowana, wypełniasz wszystko z karty danych. Możesz tam również umieścić status pliku (szybszy widok). Możesz również umieścić pole komentarza (moment obrotowy silnika, napięcie robocze, przypadek użycia,...).

Szkolenie dla administratorów pozwala na zajęcie się wieloma kwestiami. Czasami są to szczegóły, ale mogą zrujnować ci życie, jeśli nie weźmiesz ich pod uwagę. Gdybyś mógł to zrobić, byłoby o wiele lepiej! My (ja i @flegendre) mieliśmy pana BREGEONA z Axemble. Nauczył nas wszystkiego! :) Bez niego od początku byśmy utonęli!

3 polubienia

Pogłębiłem swoją wiedzę na temat EPDM,

No to zrobić mapę danych, trochę mi się udało, ale czy da się umieścić masę, nazwę, opis... Automatycznie części dzięki właściwościom solidworks? Nie mogłem tego zrobić. Trochę jak na rysunku.

Jeśli chodzi o przepływ pracy, na razie zachowałem standard Solidworks, który bardzo mi odpowiada , ponieważ jestem sam

Próbowałem robić zadania automatyczne, ale niestety to jeszcze nie działa na ten moment, gdy przełączam zadanie na zatwierdzone np. (konwersja plików). Czy możliwa jest automatyczna aktualizacja rysunków po zmianie części? Zakładam, że używam zadania do zapisania ich jako pdf lub dxf, więc czy jest możliwe wypełnienie automatycznej karty danych wraz z utworzeniem pliku?

Na razie nie mogę odbyć żadnego treningu i szkoda, że Ci to przyznaję. Chciałbym dowiedzieć się więcej z trenerem, ale twoje rady są bardzo skuteczne i bardzo mi pomagają.

Witaj neroz,

Mapa danych niekoniecznie jest najbardziej skomplikowana do skonfigurowania. Ale nadal musisz zrozumieć różne możliwe opcje!

Aby mapa mogła sama się wypełnić, jest częściowo zarządzana na poziomie nieruchomości w narzędziu administracyjnym EPDM (robię to z pamięci!). Na tym etapie można podać równoważności między właściwościami EPDM i SolidWorks. Jeśli więc właściwość istnieje w pliku oprogramowania, można ją znaleźć na mapie danych. W ten sam sposób, w jaki można wypełnić tylko część i znaleźć całość lub część jej właściwości we właściwościach rysunku (myślę, że nazywa się to mapowaniem danych). Pamiętaj jednak, że na chwilę obecną masz wypełnione części z SW i chcesz pobrać te dane w EPDM, ale potem najlepiej jest wypełnić pliki tylko z karty EPDM. Właściwości SW odzyskasz tylko z masy i materiału (a nawet powierzchni,...).

W przypadku konwersji plików (nadal z pamięci :) ) zastanawiam się, czy nie jest to na poziomie "Batch" w aplikacjach, którymi jest zarządzany. Musisz tworzyć plamy. Ale nie jestem pewien!

Jeśli chodzi o automatyczne przeładowywanie planów, uważam to za trochę niebezpieczne: może w większości przypadków zadziała, ale w niektórych przypadkach wpadniesz w kłopoty z niespójnymi planami !

Aby wypełnić mapę danych przekonwertowanych plików (dxf, pdf,...), odsyłam do akapitu powyżej: musisz zmapować dane. Powiadomisz system, że pliki sldprt, slddrw, pdf, dxf, ... o tej samej nazwie (oczywiście bez rozszerzenia) będą miały taką a taką właściwość wspólną.

Za podane informacje jest to z przyjemnością. Jest to temat, który zajmował nas już od dłuższego czasu w przeszłości, a przede wszystkim jest bardzo ciekawy!! :)

3 polubienia

Jako @BenoitLF podam Ci informacje z pamięci.....

Aby przekonwertować pliki do formatu DXF i PDF, musisz skorzystać z tych zadań. (nie ma potrzeby wysyłki). Myślę, że to całkiem proste.

Zmodyfikowaliśmy skrypt (masz do niego dostęp w każdym zadaniu), aby móc eksportować pliki PDF i DXF z repozytorium, tak aby wszystkie osoby, które nie miały dostępu do EPDM, mogły zapoznać się z DXF-ami i PDF-ami.

Poniżej znajduje się część, która została dodana w skrypcie. (W załączeniu znajduje się kompletny skrypt).

FYI:

"T:\PIECES_DUBUS\......" i  "T:\ASSEMBLAGES_DE_REFERENCE\.... " to różne katalogi znajdujące się poza EPDM.

epdm_sript_tache_pdf.txt
2 polubienia

W celu uzupełnienia informacji zawartych w @Benoit.LF na kartach danych:

Szukałem w Internecie lunchu i znalazłem ten krótki filmik (*):

https://www.youtube.com/watch?v=dEjt5KY76IM

(*) na moim komputerze służbowym nie mam dźwięku, ale wydaje mi się, że jest w języku angielskim.

To, co jest interesujące w tym filmie (patrz około minuty 3), to ustawienie zmiennych EPDM.

3 polubienia

Bardzo ciekawe, dziękuję za odpowiedzi, które są dla mnie bardzo cenne.

Przyjrzę się temu bliżej:)

Chciałbym wrócić do zadań (szczególnie zadania konwersji) Mam wrażenie, że zabiera on wszystkie fragmenty pliku, aby zapisać je w STL (na przykład). Ale czy można zapisać moje rysunki w formacie PDF? Ponieważ jeśli wykonam zadanie  konwersji do formatu PDF, zapisze mi to wszystko w formacie PDF, prawda?

Redagować:

Problem rozwiązany

"Jeśli chodzi o właściwości mojej karty danych, nie bierze ona pod uwagę moich właściwości z formą części, którą już utworzyłem i która jest związana z moim MeP (utworzonym przed EPDM)"

Jaka jest różnica na karcie danych w eksploratorze między "częścią logo" @ a "domyślnie" Ponieważ moje właściwości są umieszczone w "części logo" @, ale nie "domyślnej"

Czy możemy zobaczyć wydruki ECARN z twoich ustawień spotowych?

2 polubienia

W przypadku konwersji plików, z pamięci, był on uruchamiany na poziomie przepływu pracy, który został rozdzielony między 2D i 3D. Tak więc 3D miał na przykład konwersję do stl, a 2D do dxf.

Gdzie zostały wypełnione właściwości istniejących plików w przypadku właściwości karty danych? W pliku, konfiguracji, 2D,.. ? Ma to wpływ na zachowanie karty. Gdy wypełnisz swoje 3Ds mapą danych, wszystkie zakładki wypełnią się razem, jeśli dla każdego elementu mapy na poziomie narzędzia administracyjnego zaznaczysz opcję "kopiuj dla wszystkich konfiguracji".

Jeśli dane z pliku oprogramowania nie zostaną przeniesione na mapę, mapowanie danych nie zostanie wykonane. Albo nie działałeś na poziomie właściwości, jak wspomniano powyżej (aby powiedzieć, że taka a taka właściwość sldprt odpowiada takiej a takiej właściwości slddrw i takiej a takiej właściwości EPDM,...), albo w konfiguracji mapy nie wybrałeś właściwej właściwości EPDM.

W przypadku zakładki @ odpowiada ona, w przybliżeniu i w zależności od konfiguracji, właściwościom dokumentu, a "domyślnie" właściwościom konfiguracji. Czyli będziesz miał w plikach SW zakładki N+1, gdy twój plik będzie miał N konfiguracji lub N folio dla 2D. Widać, że nie ma takich zakładek w plikach Excela czy Worda!

Uff, co za powieść!! :) Powinniśmy zdobywać punkty za ilość słów ;)

2 polubienia

Dokładnie @Benoit.LF, konwersja jest napędzana przez Worflow.

2 polubienia

I czy ustawiamy go z poziomu WorkFlow czy wywołujemy "program" z dyspozytorni?

Nie, nie potrzebujesz do tego wysyłki.

Udało mi się doprowadzić do konwersji za pomocą przepływu pracy, teraz mogę zapisać część w formacie kroku , gdy tylko modyfikacja zostanie zatwierdzona...

Z drugiej strony, w przypadku kart danych , to nadal nie jest tak, że @ działa dobrze, aby automatycznie umieszczać dane w formularzu właściwości, ale z drugiej strony podczas dokonywania konfiguracji nic się nie dzieje, gdy formularz jest dobrze wypełniony dla konfiguracji...

Na kartach danych dla każdej zmiennej:

• Zaznacz "Aktualizuj wszystkie konfiguracje"

, jeśli chcesz , aby wszystkie zakładki na karcie EPDM zawierały te same informacje.

Zakładka @ karty EPDM, z pamięci, odpowiada właściwościom dokumentu.

• check "Wymienia wadę"

Po zapisaniu jako istniejącej części wszystkie właściwości stają się ponownie puste

2 polubienia

Oprócz tego, o czym wspomina @flegendre, wydaje mi się, że jest pewna subtelność w operacji, gdy dodaje się konfigurację, gdy karta jest już wypełniona (kto powiedział błąd?). Myślę, że podczas dodawania konfiguracji wartości w nowej karcie pozostają puste lub przyjmują wartość domyślną (w zależności od ustawienia).

Po utworzeniu konfiguracji należy powrócić do mapy.

Pozostaje sprawdzić, czy moja pamięć jest prawidłowa i czy ten ewentualny błąd nie został poprawiony: pracowaliśmy chyba nad EPDM 2011.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, przetestuję to, jak tylko rozwiążę następujący problem :)

Mam "klienta", który chce połączyć się z moim sejfem, instalacja klienta PDM poszła bardzo dobrze, udało mu się zrobić mi różowy , znalazł nazwę mojego lokalnego serwera...   Jednak kiedy podaje dane logowania, to nie działa. Nawet jeśli używa moich danych uwierzytelniających lub danych uwierzytelniających administratora , które nie są używane i które działają na moim komputerze. Widocznie pochodziłby z pola , które nie stworzyło lub które nie jest tym samym

Macie jakieś pomysły?