Na potrzeby jednego z moich artykułów stworzyłem rodzinę części, ale mam problem, bardziej wizualny, jeśli dobrze zrozumiałem, z rekonstrukcją. Gdy wybieram nową konfigurację, automatyczna rekonstrukcja nie jest wykonywana, wizualnie zachowuję ten sam wygląd co poprzednia konfiguracja. I nawet jak robię rekonstrukcję za pomocą guzika, to nic się nie dzieje. Muszę otworzyć menedżera równań , w którym zauważam, że wartości konfiguracji zostały zaktualizowane i zamknąć go, aby moja część wyświetlała się poprawnie.
Co kiedykolwiek napotkałeś z tym problemem? A przede wszystkim, czy masz jakieś rozwiązanie?
ac cobra 427, właśnie uruchomiłem twoje makro, działa od 10 minut i mówi "Nie odpowiadaj" Zobaczę, jak to wygląda bo mam 140 konfiguracji. Ale prawdopodobnie będę musiał z tym skończyć.
gt22 Obejrzałem już ten samouczek, ale nie odpowiada on na moje pytanie.
W przypadku szablonów części i złożeń, które zawierają konfiguracje, nowe opcje ułatwiają zarządzanie rozmiarami plików i czasem potrzebnym do ich zapisania. Możesz zidentyfikować konfiguracje, które chcesz zawsze aktualizować. Dane z konfiguracji zapisanych w pamięci podręcznej można usunąć za każdym razem, gdy zapisujesz model.
Podobnie jak w poprzednich wersjach:
Jeśli konfiguracja nigdy nie została aktywowana (na przykład konfiguracja zdefiniowana w rodzinie części), do modelu wprowadzane są tylko niezbędne dane definicji konfiguracji. Gdy konfiguracja jest aktywowana po raz pierwszy, generowana jest pełna definicja danych modelu konfiguracji. Ten kompletny zestaw danych jest aktualizowany i zapisywany za każdym razem, gdy zapisujesz dokument. Domyślnie po wygenerowaniu pełnego zestawu danych pozostaje on dostępny za każdym razem, gdy otwierasz model. Posiadanie tego kompletnego zestawu danych łatwo dostępnego dla jednej konfiguracji może zaoszczędzić znaczną ilość czasu poprzez przełączanie się z jednej konfiguracji na drugą. Jednak dla każdej włączanej konfiguracji zwiększa się rozmiar pliku szablonu, a także czas wymagany do ponownego skompilowania i zapisania pliku.
Po poście gt22 zauważyłem, że wszystkie moje konfiguracje mają znacznik wyboru, więc domyślam się, że makro ac cobra 427 zadziałało, ale nie rozwiązało mojego problemu, co wydaje mi się bardzo sprzeczne.
Właśnie sprawdziłem, zamykając i ponownie otwierając mój plik, rzeczywiście mam już plik . Ale mój problem nadal występuje.
Mam funkcje, które są aktywowane zgodnie z wartościami wymiarów (np. rowek jest aktywowany, gdy średnica przekroczy określoną wartość). Ale w bardzo sprzeczny sposób, gdy kliknę na inną konfigurację, wartości się aktualizują (widzę to w menedżerze równań), ale bardzo dziwnie funkcje się mylą, ponieważ zgodnie z równaniami powinny być aktywowane, ale ponieważ w modelu wartości nie są aktualne, Nie można zastosować tych funkcji.
Jeśli wybierzesz wszystkie swoje konfiguracje w 3D, możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy dodać rekonstrukcję dla każdej konfiguracji. Czy to coś zmienia?
a.leblanc , więc twoje makro działa dobrze, udaje mi się mieć wszystkie dla moich konfiguracji, ale mój problem nadal występuje. Próbowałem prawego kliknięcia, to też nic nie zmienia. Teraz właśnie zrestartowałem twoje makro, klikając prawym przyciskiem myszy, będę cię informować.
GT22 rzeczywiście, mam tego typu obudowę w swoich konfiguracjach. Wracając do Twojego wpisu, postaram się podzielić moją rodzinę pokoi.
Czy to w menedżerze równań masz błędy, czy w modelu.
Jeśli znajduje się w menedżerze równań, czy zaznaczyłeś opcję "Automatycznie rozwiąż zamówienie?"
Jeśli nie, aby zaktualizować wszystkie konfiguracje w rodzinie części, kliknij dowolny element w menedżerze funkcji, a następnie kliknij konfiguruj element. W dolnej części okna wybierz pozycję Odbuduj ponownie wszystkie konfiguracje.
Cóż, zwykle, jeśli masz znaki walidacji przed każdą konfiguracją, to dlatego, że moje makro zadziałało, ale to wizualizacja nie następuje??? Dziwne, ponieważ makro otwiera każdą konfigurację, aby ją zweryfikować. Być może jest w tym trochę ospałości???.
industrialcadservices , kiedy przeczytałem Twój post, od razu pomyślałem, że to rozwiąże mój problem, ponieważ nie wybrałem tej opcji, ale niestety nie... A kiedy przebudowuję wszystkie konfiguracje, klikając prawym przyciskiem myszy na funkcję w featureManager, są one przebudowywane, ale niektóre są na czerwono, co jest jak identyfikowanie, gdzie jest problem, ale nic więcej.
A.Leblanc : Przyznaję, że tutaj mogę być trochę przesadzony z moim plikiem, ponieważ nie rozumiem, jak to możliwe, że w równaniach wartości są dobre, ale nie aktualizują się w parametrach/wymiarach szkiców.
Już teraz zamierzam podzielić swoją rodzinę części, aby mieć lżejsze pliki i być może będę w stanie lepiej zrozumieć, skąd bierze się mój problem, a przede wszystkim testy będą krótsze. Odezwę się do Was trochę później dzisiaj z wykonanymi testami, ale dziękuję wszystkim za odpowiedzi!