Pobieranie powierzchni arkusza blachy we właściwościach specyficznych dla konfiguracji

Witam

Korzystam z modelu części dedykowanego do tworzenia części blaszanych.

Domyślnie ten model zawiera następujące parametry: Kod elementu, Oznaczenie, Materiał, Grubość i Płaska powierzchnia arkusza.

Nie jestem jednak w stanie pobrać oszacowanej wartości płaskiej powierzchni blachy, która znajduje się na liście części spawanych, z tej wartości: "SW-Powierzchnia boczna tôle@@@Article-listy-części-soudées1@Pièce4.SLDPRT".

Jeśli ktoś z Was spotkał się już z tym problemem i miałby rozwiązanie lub możliwe rozwiązanie, jestem zainteresowany.

Dziękuję.

Witam

Sprawdź, czy to jest to, co chcesz mieć, umieścić w nim notatkę i dołączyć do pokoju.

Powierzchnia ściany bocznej z blachy: $PRPWLD: "Powierzchnia ściany bocznej z blachy"
Surowa powierzchnia ściany bocznej blachy: $PRPWLD: "Surowa powierzchnia ściany bocznej z blachy"

Jest w mm²

Na wszelki wypadek nadal możesz znaleźć kilka innych właściwości, a aby uzyskać linki, wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy blok, który został zwiększony, a następnie edytować tekst w oknie.

surface_de_tole_a_plat_1.jpg

Dziękuję za odpowiedź. To dobry początek.

Ale moim ostatecznym celem jest możliwość stworzenia zestawienia materiałów w zespole i łatwego wyodrębnienia wymagań materiałowych za pomocą makra.

Całkowita powierzchnia blachy o grubości A i klasie X

Całkowita powierzchnia płyty o grubości B i klasie Y

Całkowita powierzchnia blachy o grubości C i Z

Nie mogę jednak uzyskać wszystkich niezbędnych informacji w jednym wierszu.

Arkusz znacznika 1 znajduje się na linii, ale domyślnie SolidWorks jest w trybie wieloobiektowym i dlatego uważam, że informacje o mojej konstrukcji blachowej na dolnej "potomnej" linii nie są w ogóle praktyczne...

capture_20180425.png

Obejrzyj mój samouczek. 

tuto.docx

To jest dokładnie to, co chciałbym zrobić, ale SolidWorks nie oferuje mi wyboru "Właściwości linii spawanych części"...

W moim przypadku właściwość "Surowa powierzchnia ściany arkusza" jest dostępna tylko za pośrednictwem typu kolumny "Właściwość niestandardowa". I nie mam żadnej wartości w zamian.

Jeśli są to tylko "słabe arkusze", należy je przerobić na blachę i dostępne jest menu. Nie rozumiem, dlaczego to działa tylko w ten sposób!!

Nawrócić co?

Ale części są już częściami blaszanymi.

Kliknij prawym przyciskiem myszy listy części spawanych, a następnie sprawdź, czy masz mały znacznik wyboru przed Utwórz listę części spawanych i aktualizuj automatycznie. Zobacz PJ

Z której wersji korzystasz???

maj_listes_des_pieces_soudees.jpg

Mój model jest już domyślnie ustawiony w ten sposób.

Używam wersji z 2017 roku.

Czy możesz dać mi sitodruk swojego drzewa stworzenia?

Nie martw się.

capture_20180426.png

Za pomocą narzędzi mycad istnieje również możliwość pobrania właściwości blachy za pomocą smartproperties (w ten sposób uzyskuję maksymalną długość i maksymalną szerokość boku blachy)

Ponieważ masz dostęp do tych narzędzi innych firm, od Ciebie zależy, czy znajdziesz najłatwiejsze rozwiązanie dla siebie.

Czy po kliknięciu prawym przyciskiem myszy artykułu 1 na listę części spawanych pojawi się podsumowanie listy, jak w załączniku???

clic_droit_et_propiere.jpg

Tak.

capture_20180426_2.png

W zakładce "Tabela części spawanych" mam to: Patrz PJ n°2

capture_20180426_3.png

Spróbuj zobaczyć z moją nomenklaturą, aby zobaczyć, jak to wygląda...

ac-cobra.sldbomtbt powiedział:

Nie rozumiem informacji też z Twojej nomenklatury, musi być różnica w modelu części lub złożenia.

Z twoim szablonem BOM otrzymuję taki sam wynik, jak w twoim samouczku, tworząc BOM na części. Ale podobnie jak ty, mój wynik jest dwukierunkowy.

Podczas wykonywania zestawienia komponentów na zespole nie mam żadnych wartości zwracanych dla parametru "Powierzchnia ściany bocznej surowej blachy".