Korzystam z modelu części dedykowanego do tworzenia części blaszanych.
Domyślnie ten model zawiera następujące parametry: Kod elementu, Oznaczenie, Materiał, Grubość i Płaska powierzchnia arkusza.
Nie jestem jednak w stanie pobrać oszacowanej wartości płaskiej powierzchni blachy, która znajduje się na liście części spawanych, z tej wartości: "SW-Powierzchnia boczna tôle@@@Article-listy-części-soudées1@Pièce4.SLDPRT".
Jeśli ktoś z Was spotkał się już z tym problemem i miałby rozwiązanie lub możliwe rozwiązanie, jestem zainteresowany.
Sprawdź, czy to jest to, co chcesz mieć, umieścić w nim notatkę i dołączyć do pokoju.
Powierzchnia ściany bocznej z blachy: $PRPWLD: "Powierzchnia ściany bocznej z blachy" Surowa powierzchnia ściany bocznej blachy: $PRPWLD: "Surowa powierzchnia ściany bocznej z blachy"
Na wszelki wypadek nadal możesz znaleźć kilka innych właściwości, a aby uzyskać linki, wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy blok, który został zwiększony, a następnie edytować tekst w oknie.
Ale moim ostatecznym celem jest możliwość stworzenia zestawienia materiałów w zespole i łatwego wyodrębnienia wymagań materiałowych za pomocą makra.
Całkowita powierzchnia blachy o grubości A i klasie X
Całkowita powierzchnia płyty o grubości B i klasie Y
Całkowita powierzchnia blachy o grubości C i Z
Nie mogę jednak uzyskać wszystkich niezbędnych informacji w jednym wierszu.
Arkusz znacznika 1 znajduje się na linii, ale domyślnie SolidWorks jest w trybie wieloobiektowym i dlatego uważam, że informacje o mojej konstrukcji blachowej na dolnej "potomnej" linii nie są w ogóle praktyczne...
W moim przypadku właściwość "Surowa powierzchnia ściany arkusza" jest dostępna tylko za pośrednictwem typu kolumny "Właściwość niestandardowa". I nie mam żadnej wartości w zamian.
Kliknij prawym przyciskiem myszy listy części spawanych, a następnie sprawdź, czy masz mały znacznik wyboru przed Utwórz listę części spawanych i aktualizuj automatycznie. Zobacz PJ
Za pomocą narzędzi mycad istnieje również możliwość pobrania właściwości blachy za pomocą smartproperties (w ten sposób uzyskuję maksymalną długość i maksymalną szerokość boku blachy)
Ponieważ masz dostęp do tych narzędzi innych firm, od Ciebie zależy, czy znajdziesz najłatwiejsze rozwiązanie dla siebie.