Odniesienie do naprężeń w Solidworks

Cze wszystkim

Mój problem jest następujący:

* Blacha walcowana (grubość: 1,5, średnica walcowania 1000)
(W rzeczywistości nie ma to znaczenia, ta część byłaby cylindrem, oznaczałoby to to samo).
* z płaskim.
Blacha jest przebita około pięćdziesięcioma otworami.

Chcę użyć odniesień naprężeń, aby automatycznie umieścić w każdym otworze.
Każda śruba musi być koncentryczna do wiertła, a płaski musi być styczny do zewnętrznej strony giętego arkusza.

Nie mogę tego zrobić.
Posiadam oprogramowanie Solidworks 2024 Education.

Mała pomoc byłaby bardzo przydatna.

A tymczasem życzę Wam miłego dnia

Jeanartemis powiedział:

Witam, czy powtórzenie komponentów nie byłoby odpowiednie w Twoim przypadku?

1 polubienie

Witam.

W rzeczywistości wszystko zależy od tego, jak wykonane jest 50 otworów

Jeśli są one wykonywane przez powtórzenie, możesz użyć funkcji " Powtarzanie komponentów sterowanych powtórzeniami" w swoim zespole

image

Jeśli wykonałeś je za pomocą punktów w szkicu, możesz użyć " szyku komponentu opartego na szkicu"

Jak ci mówiłem, zależy to od tego, jak stworzysz. Czy możesz powiedzieć nam coś więcej na ten temat?

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź.

W rzeczywistości, podczas wkładania jednej lub więcej, udaje mi się stworzyć koncentryczność dla każdego otworu/, ale nie mogę uzyskać styczności.
Musi występować problem w odwołaniu do ograniczenia...

Witam;
Zwykle, jeśli otwory są wykonywane za pomocą Kreatora wierteł, powinieneś być w stanie użyć funkcji " Powtarzanie/powtarzanie sterowane funkcją ".
W takim przypadku będziesz musiał poprawnie związać tylko jedną i ustawić punkt początkowy powtórzenia.
https://help.solidworks.com/2022/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_COMPPAT_DERIVED.htm?verRedirect=1

2 polubienia

Jeśli twoje otwory są wykonane na płaskiej powierzchni arkusza, podczas gięcia wygeneruje on elipsy, radzę użyć punktu szkicu do utworzenia ograniczenia współosiowości.

Nie znam się na powtarzaniu napędzanym przez powtórzenie.
Spojrzę na tę stronę

Nie znam się na powtarzaniu sterowanym funkcją.
Na tym się skupię.

dzięki za link...

Wiertła wykonywane są po gięciu...

Czy Twoje otwory są usuwane z materiału, czy też zostały one utworzone za pomocą kreatora wiercenia?

Wspomaganie wiercenia

Mogę przymocować na przykład pilnik do blachy i nit (lub)

Otwory wykonywane są za pomocą pomocy w wierceniu

Aby ułatwić wiązanie nitów lub na elementach cylindrycznych, radzę utworzyć " Geometrie odniesienia " (w szczególności punkty, płaszczyzny i osie) na elementach złącznych.
Pozwala to uniknąć ograniczeń styczności, które nigdy nie są bardzo stabilne...
https://help.solidworks.com/2022/french/Solidworks/sldworks/hidd_dve_refpoint.htm?rid=137600

1 polubienie

Zajmę się tą kwestią pod koniec popołudnia.
Muszę wyjechać na jakiś czas.
Odezwę się do Ciebie wkrótce.
Wielkie dzięki...

Całkowicie zgadzam się w tym punkcie, ograniczenia styczne są takie same...
Możliwość wykonania otworu za pomocą pomocy w wierceniu ze szkicem 3d na zewnętrznej powłoce cylindra, a następnie kołowym naprężeniem wiertniczym i naprężeniem w punkcie szkicu 3d (z pomocy przy wierceniu.
I wreszcie powtórzenie i powtórzenie napędzane, jak wspomnieli @coin37coin i @Maclane .

2 polubienia

O rany, to wiele dla mnie znaczy.
Nigdy tego nie używałem.
Na płaskiej powierzchni nie mam problemu, gdy wkładam, są one ustawiane jedna po drugiej na każdym otworze na którym je prezentuję.
Na tych umieściłem odniesienie do ograniczeń i wszystko jest w porządku.
Z drugiej strony, jeśli zrobię to samo na niepłaskiej powierzchni, nic nie działa.
Utrzymuję ideę powtórzenia napędzanego przez powtórzenie.

Piercing, które są wykonywane, nie zawsze są powtórzeniami. Zdarza się, że są one ułożone zgodnie z montażem w nieregularny sposób.

Nie rozumiem, kiedy mówisz " okrągłe ograniczenie wiercenia i ograniczenie do punktu szkicu 3D (pomocy przy wierceniu "...