Cześć,
Już chętnie korzystam z odniesień naprężeń do śrub i obrotowych części.
Chciałbym wdrożyć tę funkcję na elementach pryzmatycznych, które montuję bardzo regularnie.
Przykład: kawałek w obudowie jaskółczej ogonowej.
Obecnie robię to, ręcznie dodając 3 ograniczenia zbieżności między płaskimi ścianami.
Widziałem kilka filmów, które sugerują, że to wykonalne, ale jak dotąd moje próby nie powiodły się i straciłem przy tym kilka włosów...
Przykłady:
Czy masz jakieś uwagi dotyczące tej funkcji albo wskazówki , jak poprawnie ustawić odniesienia naprężeń na każdej części?
Z góry dziękuję!
Cześć;
Używam tych odniesień do naprężeń na moich główkach i podkładkach, a wyrazista informacja zwrotna, jaką mogę z nich uzyskać, to:
Nie używaj ścian, lecz krawędzi (to nigdy nie działało z powierzchniami koidencyjnych + średnicami osiowymi).
Nie wspominając o klawiszu " TAB " (przed zwolnieniem komponentu), jeśli ograniczenie idzie do góry nogami (co nigdy się nie zdarza w Solidworks
)
3 polubienia
Rzeczywiście, działa całkiem dobrze z okrągłymi krawędziami (stosuję tę samą technikę co ty przy moich śrubach, podkładkach i nakrętkach).
Mój problem polega na odtworzeniu tej samej funkcjonalności za pomocą części pryzmatycznych (zobacz obrazki).
Próbuję korzystać z wielu odniesień o różnych ograniczeniach i na razie ... To porażka.
Próbowałeś z ograniczeniami magnetycznymi?
2 polubienia
Widziałem demonstrację ograniczeń magnetycznych, ale nigdy nie użyłem...
Wciąż jest to szalone, że nie działa z referencjami do ograniczeń, wydaje się to takie proste w pierwszym filmie, który wrzuciłem...
2 polubienia
Cześć,
W twoim pierwszym filmie samouczka te ograniczenia płaskie wydają się działać dobrze.
Myślę, że do tego:
- Trzeba zwracać uwagę na orientację (wybór smart mate, żeby wiedzieć, czy samoloty mają przeciwną normalną, czy nie). Jeśli orientacja jest zła na drugim i/lub trzecim mieczu, musi się szybko zbugować.
Możliwe, że działa to gorzej, jeśli wynik nie jest w 100% ograniczony (w przykładzie te dwie części są całkowicie połączone i prawdopodobnie chcesz zachować translację osiową).
Jeśli twoje zasuwaki mają teoretyczną luz między komponentami, to nie powinno pomóc.
Rzeczywiście, myślę, że konfiguracja ma duże znaczenie, ale trudno określić wpływ każdego parametru...
W rzeczywistości muszę po prostu ograniczać trzy strony, nie staram się zachować pewnej swobody.
Oba pokoje mają te same wymiary (funkcjonalna gra jest zarządzana na rysunku).
Aby to działało, albo prosta krawędź kołowa w constraint ref, jak @Maclane i bez problemu przylega do dowolnego wiercenia (krawędzi okrągłej).
Albo ograniczenie ref (identyczne), by umieścić go w dwóch pokojach o tej samej nazwie referencyjnej. (1)
I także podaj zdrowy rozsądek (najlepiej tylko w jedną stronę jako przeciwną stronę lub tę samą stronę (2) i w pozostałych stronę N'importe. ( (3) oraz (4))
Załączony przykład wykonany w około 5 minut i funkcjonalny:
Assembly1.SLDASM (60,8 KB)
Pozycja 1.SLDPRT (60,2 KB)
Pozycja 2.SLDPRT (73,2 KB)
1 polubienie
Bardzo dziękuję, sbadenis 
Niestety... U mnie
to nie działa!
Próbuje narzucać ograniczenia, ale robi to trochę bałaganu.
Zaczynam myśleć, że chodzi o konfigurację opcji aplikacji.
1 polubienie
Dla mnie, SW2023, zrobiłem kilka testów, na starszych wersjach SW było znacznie bardziej kapryśne i przyznam, że byłem miło zaskoczony.
Ale tak, ta funkcja jest dość kapryśna i nie zawsze łatwa do stworzenia.

Jeśli chodzi o opcje SW, możesz spróbować tymczasowego resetu ustawień, potem spróbować z dwoma częściami i zobaczyć, czy to pochodzi z twojego profilu SW.
Aby to zrobić, zamykasz SW, potem uruchamiasz SW RX, a potem klikasz tutaj, aby otworzyć SW z zainstalowanymi ustawieniami (tylko na bieżącą sesję dopiero po powrocie profilu).
Dzięki za wskazówkę (na pewno uczę się wielu rzeczy!).
Niestety to niczego nie zmienia 
(Jestem w SW 2025)
1 polubienie
Czyli nie pochodzi z profilu, może zależy od wersji SW?
Spróbuj usunąć ograniczenia odniesienia i odtworzyć je identycznie w SW2025.
No cóż, zrobiłem jeszcze kilka testów; Wygląda na to, że mogę uzyskać poprawny wynik, o ile mam przynajmniej jedno ograniczenie koncentryczności.
1 polubienie
Nazwy odniesień są takie same w tych dwóch częściach?? Wydaje się to niezbędne dla operacji
1 polubienie