Realistyczne renderowanie dla studenckiej wersji Solidworks

Witam

Trochę kontekstu... Jestem studentką biżuterii. Na egzamin muszę zrobić teczkę z propozycjami biżuterii.

Niektóre z tych klejnotów wykonałem w 3D na studenckiej wersji Solidworks, którą pobrałem na swój komputer. Problem polega na tym, że wersja studencka jest dość podstawowa i nie zawiera Photoview 360 ani Visualize. Powiedziałem więc sobie, że wymodeluję biżuterię na moim komputerze, a następnie przeniosę ją na komputer w mojej szkole, aby móc korzystać z Photoview 360. Z wyjątkiem tego, że wersja Solidworks mojej szkoły jest starsza niż moja wersja studencka (2022), więc nie mogę otworzyć swoich plików! Kończę więc z bezużytecznymi plikami, których przebudowa i ponowne złożenie zajęłoby zbyt dużo czasu.

Szukam więc kogoś, kto chciałby mi pomóc w tworzeniu tych realistycznych renderingów: przesyłam mu moje pliki, a następnie on/ona przesyła mi obrazy tych renderingów, abym mógł je zintegrować z moim folderem.

Bardzo dziękujemy za pomoc! :slight_smile:

Innym rozwiązaniem jest eksport w formacie neutralnym z wersji studenckiej (krok), a następnie renderowanie go samodzielnie, importując te neutralne formaty ze szkoły.
A jeśli zajdzie taka potrzeba, prosisz o radę dotyczącą realizacji tych renderingów.
Tutaj chcemy prowadzić, ale w żaden sposób nie jesteśmy tutaj, aby wykonywać pracę na polecenie!

3 polubienia

Zgadzam się z @sbadenis. Przejście na format STEP wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem!
Zwłaszcza, że zastanawiam się, czy klasyczne Solidworks nie będą "narzekać" na pracę z wersją studencką

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi!
Przepraszam, to naprawdę nie był pomysł, że wykonujesz pracę za mnie, ale nie widziałem żadnych innych rozwiązań :flushed:

Czyli z drugiej strony nie wszystko rozumiałam...
Jaki jest format kroku? Jak przekonwertować moje pliki na krok? Czy będę mógł otworzyć moje pliki na komputerach szkolnych? Co to znaczy, że rendery wykonuję sam?
Przepraszam, nie znam się na tym...

1 polubienie

Z komputera w oprogramowaniu zapisz plik jako .step Ap214 (zachowuje kolory)
Następnie ze szkolnego pliku pc otwórz (krok), automatycznie zaimportuje go do pliku programowego, który możesz następnie zmodyfikować na poziomie renderingu, na przykład za pomocą Photoview 360.
Jedynym problemem jest to, że krok zachowuje obiekty, a nie funkcje, więc część jest skomplikowana po eksporcie.

2 polubienia

Ok, to byłoby świetne! Będę musiał spróbować dziś wieczorem
I czy działa to również w przypadku plików asemblera?

Tak, to samo, części lub zespoły nie ma problemu, jest przeznaczony do eksportu do innego oprogramowania 3D lub do oprogramowania, również w formacie neutralnym i wspólnym dla kilku programów.

1 polubienie

Nikiel!
Dziś wieczorem dokonam konwersji, ale dostęp do szkolnych komputerów będę miał dopiero w przyszłą środę... W tym czasie przekażę Ci informację zwrotną
Ale w każdym razie bardzo dziękuję za pomoc! :pray:

Możesz nawet przetestować eksport, a następnie import w domu, aby zdać sobie sprawę z manipulacji.
Nawet jeśli nie będziesz dalej z renderowaniem, a import będzie musiał zostać przerobiony w szkole.
Przynajmniej będziesz już wiedział, jak przeprowadzić import.

2 polubienia

O tak, to prawda, to nie jest głupie :sweat_smile:

I uważaj, aby nie nadpisać oryginalnych plików podczas importu (o tej samej nazwie), szkoda!

Jak nie nadpisać plików? To przez umieszczenie tej samej nazwy, prawda?

Tak. Ogólnie rzecz biorąc, kiedy wykonujemy KROK, umieszczamy Imię + data. Przykład: COLLIER_02-05-2023

1 polubienie

Czekaj, więc zmieniam swoje imię i nazwisko, aby chronić mój oryginalny plik, czy wręcz przeciwnie, zachowuję to samo?

Musimy się zmienić, zobaczyć reakcję @coin37coin co jest rzeczywiście dobrą praktyką.
Jako martwy format, daje to również wersję, jeśli jest wiele wersji.

Okej, zostało to zauważone!
Dzięki za wszystkie rady!

Dobry wieczór
Wypróbowałem twoją technikę, konwertując moje pliki na plik krokowy. Niestety, nie działało to zbyt dobrze w przypadku plików asemblera... Nie ma problemu z zapisaniem i otwarciem pliku, ale po otwarciu pliku ekran jest pusty, klejnot jest niewidoczny. To samo dotyczy kroku ap203.

Z drugiej strony działało to dobrze w przypadku prostego pliku!

Może to tylko ja nawaliłem lub o czymś zapomniałem...
A może to po prostu moja wersja studencka i mam nadzieję, że otworzy się poprawnie na komputerach szkolnych :crossed_fingers:

Dobry wieczór
Jeden punkt do sprawdzenia podczas procedury eksportu: po wybraniu typu " KROK " kliknij na " Opcje..." »
W oknie opcji, w obszarze " Output As " (Wydrukuj jako ), zaznacz pole wyboru " Geometria objętości/powierzchni ", aby wyeksportować obiekty geometryczne jako bryłę SolidWorks.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam
Dziękuję za wyjaśnienie. Sprawdziłem, geometria objętości była sprawdzona, a także "eksport właściwości powierzchni/krawędzi" i "podziel powierzchnie okresowe". Odznaczyłem dwa ostatnie i nagrałem ponownie, ale nadal ten sam wynik...

Możliwość eksportu w _Xt również do testów.
Twoja część nie zawiera powierzchni?
W 1 objętości w 2 obiektach powierzchniowych
image
Korpusy powierzchniowe mogą stanowić problem w eksporcie (nie są szyte...)
W razie potrzeby opublikuj zrzut ekranu swojego (rozłożonego) drzewa funkcji, aby to sprawdzić