Renderowanie w SolidWorks Composer

Cześć wszystkim.

Jakiś czas temu zadałem pytanie o Composera i  z pomocą społeczności (której jeszcze raz dziękuję!) udało mi się rozwiązać mój ówczesny problem.

Link: http://www.lynkoa.com/forum/3d/cache-les-arretes-interieur

Jeśli chodzi o ciągłość mojej pracy, stanąłem przed kolejnym problemem, dla którego nie byłem w stanie znaleźć rozwiązania. Moim celem jest zawsze sprawienie, aby płyty z brązu pojawiały się w cieniowanym renderingu z krawędziami i aby podzespół, w którym są zamontowane, wyglądał w sylwetce. (Zobacz wynik mojego poprzedniego pytania)

Postępuję w ten sposób: ustawiam ogólne renderowanie na "Niestandardowe" Następnie wybieram swój podzbiór i umieszczam wszystkie elementy w sylwetce. Następnie wybieram moje brązowe płyty i renderuję je cieniowane krawędziami.

Problem, z którym się spotykam, polega na tym, że niektóre elementy są przezroczyste, bo nie wiem, z jakiego powodu, łącznie z tym, który muszę podkreślić. Próbowałem zmienić ich tryb wyświetlania, pobawić się kryciem, ale nic nie pomaga...

Czy ktoś ma dla mnie rozwiązanie?

Dziękuję.

Załączam wydruk sitodrukowy

composer_probleme.png
Witam, czy karta graficzna jest aktualna? W przeciwnym razie nie jest to co najwyżej problem sylwetki, który powinien być stosowany na każdym komponencie lub każdym podzespole?

Witam

Czy jesteś pewien, że nieprzezroczystość tego komponentu jest przy pełnej prędkości przy 255?

@+

.PL: Tak, moja karta graficzna jest aktualna. Nie rozumiem reszty twojej odpowiedzi. Próbowałem zastosować moje renderowanie do części i/lub podzbioru, z którego pochodzi, ale wynik pozostaje taki sam.

Coyote: Tak, wszyscy są na pełnym gazie, załączam zrzut ekranu.

Dziękuję za odpowiedzi.

lynkoa_1.png

Ups, przepraszam za złe obchodzenie się z drukiem ekranu.

lynkoa_1.png

Sitodruk przedstawiający właściwości podzespołu, który ma być w sylwetce (tej, która "zakrywa" element, który ma być podświetlony).

Nadchodzi kojot

lynkoa_2.png

Spróbuj zagrać na priorytecie tego ostatniego elementu nadal w sekcji renderowania niestandardowego.

Próbowałem, ale wynik nie jest zbyt przekonujący :-s

lynkoa_3.png

???? Naprawdę nie widzę, przepraszam...

Zobacz ten link

http://www.lynkoa.com/forum/documents-commerciaux/ameliorer-le-rendu-graphique-d-une-piece-en-verre-dans-swcomposer

Wniosek, jeśli dobrze zrozumiałem, komponowanie nie jest stworzone do renderowania

Lepiej zrobić kopię przejścia części na zdjęciu

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/preparation-de-l-environnement-et-rendu-avec-3dvia-composer

@+ ;-))

Bardzo dziękuję za pomoc Kojot :-\

Szybkie pytanie, czy problem może pochodzić z modelu 3D SolidWorks? Ten podzbiór został narysowany na SolidWorks, może rozwiązaniem byłoby poszukanie tego?

Nie rozumiem dlaczego, ale może w SolidWorks jest przezroczysty i domyślnie zachowuje tę właściwość.

Daj nam znać, czy tak jest.

@GT22, Photoview nie pozwoli Ci zrobić tego, czego @Santino chce. On chce renderingu technicznego, a nie fotograficznego.

1 polubienie

Nic po stronie SolidWorks, części są doskonale widoczne w taki sam sposób jak inne.

Dziękuję za odpowiedź GT22, ale jak zaznacza Coyote, nie chcę renderingu fotograficznego, ale po prostu widoku technicznego, który podkreśla płyty z brązu, w montażu. Więc:

le_resultat.png
2 polubienia

Czy w SolidWorks istnieją powierzchnie czy bryły?

Jeśli wstawisz tylko te elementy do kompozycji, czy uda Ci się uzyskać poprawne renderowanie?

Podobnie z plikiem, który powoduje problem i czy tryb silouhette działa dobrze na całym zestawie?

@+

Tak, dobrze zrozumiałem

ale ponieważ nie było to wystarczająco wizualne jak na twój gust, jeśli się nie mylę, czytając pytanie i odpowiedzi

Pozwoliłem sobie zamieścić tę odpowiedź

To wszystko

Miłego dnia

@+ ;-))

1 polubienie

W SolidWorks są to bryły.

Nie, wydaje mi się, że nie mógłbym renderować bez tych elementów, które byłyby przezroczyste. Niezależnie od tego, czy w "Trybie" renderowanym ogólnie, czy poprzez wybranie żądanego podzbioru.

Załączam wydruk sitodrukowy.

lynkoa_4.png
1 polubienie

Jaki jest materiał, z którego wykonana jest część w SolidWorks?

Dziękuję za samouczek GT22, dobrze się spisałeś, nadal będzie przydatny w innym projekcie, który wkrótce nadejdzie :-)

Załączam widok graficzny żądanego podzbioru w solidworks.

piece_solid.png
1 polubienie

C 45 E