Powtórzenie zestawu na powierzchni cylindrycznej

Cześć wszystkim

Czy ktoś ma prostsze rozwiązanie niż to, co zrobiłem dla powtórzenia zestawu " falistego " ?
Pofałdowany wystrój. SLDPRT (43.8 MB)

Moim pierwszym pomysłem było stworzenie krzywej wokół cylindra i użycie jej do wykonania powtórzenia sterowanego krzywą, ale nigdy mi się to nie udało.
Próbowałem innej metody ze szkicem, ale próby nie przebiegały tak, jak chciałem.

Próbuję tutaj szczęścia, ponieważ plik jest ciężki do otwarcia w tej kompilacji.
Z góry dziękuję

Przyszła wersja z mojej strony nie jest możliwa do zobaczenia kompilacji (więc >sw2023).
Zrzut ekranu?

Dla Twojej informacji zrobiłem 1. skan, zrobiłem okrągłe powtórzenie pod kątem 120° (120° to dlatego, że tętnienie wraca do " symetrycznego " punktu) i przesunąłem każde ciało utworzone o określoną wartość, aby uzyskać ten efekt, którego chce klient. Następnie powtórzyłem to wszystko w 360° i połączyłem. :hot_face:

Ze swojej strony narysowałbym część przez obrót, a następnie należy dodać przeciągnięcie przez usuwanie materiału i okrągłe powtórzenie, aby zakończyć funkcję gwintowania.
W załączeniu zrzut ekranu z zasadą działania załącznika w wersji
6G7H3kJgIj
Test1.SLDPRT (839,8 KB)
SW2023:

1 polubienie

Witam;

Zastanawiam się, czy nie warto przyjrzeć się tworzeniu tekstur 3D dla tego typu efektu:
https://help.solidworks.com/2021/french/SolidWorks/sldworks/t_creating_3d_textures_help.htm
https://www.goengineer.com/blog/solidworks-3d-texture-tool

lub powtórzenie napędzane krzywą powinno być w stanie zastąpić zmiany ciała... Czy może nam Pan/Pani powiedzieć, w jakim stopniu zawiodła Pan/Pani z tą funkcją?

2 polubienia

Dziękuję za pomoc, ale to bardziej złożone.
Przyjrzyj się uważnie, jest też fala X

Po południu robię test ponownie ze zrzutami ekranu. Teraz muszę dokończyć badania nad czymś innym. Dziękuję

Tak, właściwie to nie zauważyłem.:rofl:

Z drugiej strony, w przypadku wymiaru, który jest następnie pilotowany, można dodać przyrost odsunięcia (lub wprowadzić go ręcznie przy każdym wystąpieniu)
Przykład z regulowanym wymiarem 16 i przyrostem co 3 mm

W przeciwnym razie ręczne wprowadzanie danych na każdej fioletowej kropce.
Efekt:

Z ręcznym wprowadzaniem:

Test1.SLDPRT (332,3 KB)

Inną techniką, która działa, jest nawijanie, ale musisz poprawnie obliczyć :sweat_smile:

@FRED78 Czy możesz rozwinąć swój pomysł?

@Maclane tekstury, jakie kiedykolwiek zrobiono i potrzebujesz odpowiedniej tekstury, aby uzyskać pożądany wygląd z tego, co widziałem.

W przypadku powtórzeń opartych na krzywej, oto gdzie się zacina.

Nie mogę jej postawić w twarz.

Próbowałem z krzywą kompozytową od linii podziału.
Próbowałem ze szkicem 3D
Nie mogę nigdzie dojść.

@sbadenis
Twój pomysł był kuszący, próbowałem go już nie znając tego parametru zmienności.
Wynik jest zbliżony do pożądanego końcowego renderingu, ale oprogramowanie blokuje niektóre parametry. Odmawia mi stałych odstępów, jeśli chcę zintegrować wariację.
Spróbowałem więc z odstępami między wystąpieniami, wprowadzając wartości od 1 do 1, ponieważ moja krzywa faluje w + i -, ale nie przyjmuje wartości mniejszych niż 10 (moja strona odniesienia)
Przymierzyłem więc część kątową i potem zrobiłem symetrie, ale zapomniałem, czas rekonstrukcji to ponad 200 sekund.
Z moją metodą jestem na 60 sekundach.

1 polubienie

Rzeczywiście, rekonstrukcja też jest dość powolna, z drugiej strony mój utwór jest później lżejszy.
Blokując pasek przebudowy, możesz poświęcić trochę więcej czasu na jego projektowanie, ale mniej czasu niż na jego otwieranie.
Możesz także wydłużyć swoją falę, aby nie musieć schodzić poniżej wartości 10 i dokonywać zwrotu swojej fali. (około 20 lub 30 mm zamiast 10 mm, aby uniknąć symetrii i powolności)
Od Ciebie zależy, co najbardziej Ci odpowiada spośród tych 2 rozwiązań!

Dziękuję za pomoc @sbadenis.
Myślę, że jakakolwiek wartość w miejsce mojej 10 nie pozwoli na to, co powiesz. Mówię o fali na odwrót.

Z drugiej strony, właśnie wypróbowałem twoją metodę na innym zestawie, który muszę zrobić i jest świetny.

1 polubienie

Tak, przepraszam, wydawało mi się, że to dobry pomysł...
Próbowałem z powtórzeniem na podstawie szkicu typu spirala/spirala... ale nie ma sposobu, aby usunięcie materiału było styczne do cylindra...

@Maclane to kłopot, moja sprawa :rofl:

Nawet przesuwając swój początek układu współrzędnych tak, aby był styczny? W ten sposób przesunięcie jest zawsze w tym samym kierunku (dodatnie)
image

Jeśli to pomoże:

RepetitDecor2. SLDPRT (5.2 MB) (SW2020)

W razie potrzeby podam więcej szczegółów później, ale w zasadzie prawie taką samą metodą jak @sbadenis , ale powtarzanie minimalnej wariacji, aby powrócić do początkowego przesunięcia, a następnie powtarzanie geometrii pierwszego powtórzenia. W przypadku tej metody rekonstrukcja jest dość szybka.

1 polubienie

@Sylk Dziękuję za pomoc, ale twoje okrągłe powtarzanie z przyrostem idzie tylko w 1 kierunku, potrzebuję jak fala w 2 kierunkach.

@sbadenis Próbowałem wielu rzeczy, ale SW doprowadza mnie do szału.

Powtarza zamach i odmawia.

Jeśli zrobię to, wybierając treść, nie mogę już zwiększać.

Jeśli zrobię to od usunięcia materiału i zrobię powtórzenie z przyrostami, zniekształci to moje pofałdowania :woozy_face:
Moja metoda, mimo swojej złożoności i ilości kroków prowadzących do uzyskania pożądanego rezultatu, jest na chwilę obecną jedynym rozwiązaniem, które mi odpowiada. Przepraszam przyjaciół :stuck_out_tongue_winking_eye: