Witam Chcę utworzyć powtórzenie szkicu, zmieniając niektóre parametry. Na przykład powtarzanie szkiców otworów poprzez zmianę ich Ø. Niestety, nie ma możliwości zmiany wystąpień szkicu. Nawet w funkcji mogę zmienić przyrost odstępu, ale nie mogę nic znaleźć, jeśli chcę przyrost dotyczący Ø otworu. Z góry dziękuję, jeśli ktoś może mi pomóc...
Połączone makro umożliwia powtórzenie szkicu okręgu z regularnym zwiększaniem jego promienia. I tylko okrąg, choć można było brać pod uwagę inne byty.
Jedyna instrukcja użytkowania znajduje się na poniższym filmie. Papierów wartościowych jest niewiele, więc trzeba zachować czujność na kolejność, w jakiej wpisywane są podmioty. I bez Ctrl^Z w przypadku niezdarności...
Witam i dziękuję za info. Niestety to nie rozwiązuje mojego problemu. Mówiąc bardziej wyraźnie, oto plik, który sprawia mi problemy. Każdy szkic układałem ręcznie, a kąty i długości ewoluowały zgodnie z równaniami. Chciałbym zautomatyzować tę zasadę, tak aby wystarczyło narysować 1. szkic i wykonać okrągłe powtórzenie, zmieniając rok D1 i długość D2. Generacja szafy.SLDPRT (2.5 MB)
Jaka jest wersja pliku Solidworks? (A priori jest wyższy niż w 2022 roku)... Czy próbowałeś powtarzania zmiennych z importem z programu Excel, aby zachować swoje równania?
Myślę, że powinieneś porzucić ideę robienia powtórzeń w szkicu i tworzyć je z funkcji (usuwanie materiału?).
Cóż, nie mogę otworzyć twojego pliku, ale protestuję ... Chcesz:
a zmienna powtarzalność doskonale spełnia to wymaganie. (Możesz zmieniać średnice, a także kąty (odległość) każdego wystąpienia, a wszystko to w okrągłym powtórzeniu...) Musiałem źle zrozumieć twoje pytanie.
Właściwie Super makro @m_blt . (I tak, makro i CTRL+Z nie są super kompatybilne).
To jest wersja z 2024 roku. Rzeczywiście, muszę to zrobić za pomocą funkcji, a nie szkicu. Przechodząc przez SW, nie mogę umieścić wzorów zmieniających kąty i długości. Tworząc plik Excela, który to wszystko oblicza, powinno to zadziałać. Dzięki za radę.
Podobno chodzi o wygenerowanie zębów zębnika z zębatki. Jest to dalekie od kolistego powtarzania okręgów z przyrostami promienia...
Jeśli dobrze zrozumiałem, celem jest wszczepienie zębatki w kolejne pozycje obróbki, upewniając się, że jej pierwotna linia toczy się bez ślizgania się po pierwotnym okręgu przyszłego koła zębatego.
Stojak jest zdefiniowany jako blok szkicu. Odsetki:
pojedyncza całość, łatwa do zaimplementowania w szkicu za pomocą funkcji VBA,
ta sama funkcja pozwala na zdefiniowanie położenia punktu wstawienia oraz nachylenia bloku (nie ma potrzeby wymiarowania, chyba że chcemy związać wszystkie szkice),
wystarczy wykorzystać warunek RsG jako funkcję nachylenia, aby zdefiniować współrzędne punktu wstawienia. W położeniu początkowym punkt wstawienia jest umieszczany w punkcie stycznym prymitywów.
Następnie należy powtórzyć funkcję usuwania materiału w pętli: około jednej sekundy na pozycję. Parametry, które należy zdefiniować, są następujące:
pierwotny promień zębnika poprzez wybór okręgu pierwotnego,
wartość liczbową przyrostu kąta nachylenia,
Liczba pozycji, które mają zostać wygenerowane.
Działa, odsłaniając pewną interferencję w stopie zęba zębnika. Konieczne jest przesunięcie biegów...
generationRackwarming.SLDPRT (1.1 MB) [edytuj | edytuj kod] Zmodyfikowane makro GenerationCr.swp (91,5 KB), do pobrania w poniższej wiadomości...
Witam Dziękuję za odpowiedź, jest bardzo interesująca. Mam pytanie (funkcje VBA są dla mnie trochę chińskie). Gdzie znajduje się blok używany do usuwania różnych materiałów? Gdy usunę wszystko, aby pozostał tylko szkic, w którym znajduje się pierwotny okrąg, makro będzie szukać bloku 6, ale nie wiem gdzie.
Chciałbym mieć możliwość narysowania stojaka w bloku, a następnie wygenerowania różnych jego pozycji, aby zobaczyć uzyskany profil.
Jeśli chodzi o zakłócenia, zgadzam się, ale niekoniecznie irytujące, moim celem jest znalezienie odpowiedniego profilu zębatki, aby uzyskać pożądany ewolwentowy punkt wyjścia i wystarczająco " kopać" u podnóża zęba.
A priori, blok może być używany do wstawiania, modyfikacji, zapisywania jako plik, o ile jest obecny w szkicu. Jeśli wszystkie szkice, w których jest wstawiony, zostaną usunięte, nie będzie on już dostępny.
W oryginalnym makrze nazwa bloku (Blok6, wiersze 64 i 66) była zakodowana na stałe. Komunikat jest wyświetlany w czasie wykonywania, jeśli nie istnieje już w dokumencie części.
Wprowadziłem drobną zmianę w makrze, które pozwala wybrać blok z rozwijanej listy wszystkich bloków dostępnych w dokumencie części. Pozwala to uniknąć ingerencji w kod. Dzięki tej zmianie blok zostanie znaleziony nawet wtedy, gdy szkice wstawiania zostały usunięte. Wydaje się to wskazywać na to, że " przetrwał " w bazie przedmiotów SW. Nie jestem pewien, czy jest nadal obecny po nagraniu utworu, a potem zamykaniu/ponownym otwieraniu...
Czy nie prościej byłoby utworzyć plik taki jak załączony, zawierający objętość półfabrykatu, a także wytłoczenie bloku definiującego stojak, ograniczony stycznie do pierwotnego Ø i powtórzyć wytłaczanie poprzez modulację kąta i przemieszczenia stojaka?
Poczyniłem duże postępy w wersji generacji zębatki dla zęba prostego. Teraz próbuję zrobić wersję dla zębów spiralnych. W przypadku wersji prostej, za każdym razem, gdy tworzony jest szkic, następuje usunięcie materiału wyciągniętego. Nakładanie się wszystkich nacięć daje uzyskane zęby. Dla wersji spiralnej tworzę helisę odpowiadającą skokowi zębów, które mają zostać wygenerowane. Z drugiej strony, gdy chcę wykonać powtórzenia bloku zawierającego zębatkę, wygenerowane szkice są dobrze rozmieszczone, ale usuwanie zamiatanego materiału odbywa się zawsze na śmigle startowym. Nie mogę powtórzyć śmigła tak, aby każde skośne cięcie było wykonywane zgodnie ze spiralą, której punkt początkowy jest ograniczony do szkicu zębatki. Nie wiem, czy moje wyjaśnienia są wystarczająco jasne. Chciałbym mieć możliwość utworzenia okrągłego powtórzenia śmigła, ale nie mogę wybrać tej funkcji w menu cyklicznego powtarzania. W załączeniu znajduje się plik i makro, które nie działają.
Witam Te samouczki umożliwiają tworzenie graficznych reprezentacji zębów. Chcę wygenerować profil prawdziwego zęba na podstawie definicji narzędzia użytego do jego wykonania.
A potem wystarczy wykonać cykliczne powtarzanie liczby obróbki.
Uwaga: zaletą tej funkcji w porównaniu ze skanowaniem odcinków prostych jest to, że funkcja ta generuje również objętość usuniętą przez tailgating narzędzia
Uruchamiając makro z 0 powtórzeniami (1 pojedyncze cięcie) i kątem 1°, jest dobrze. Gdy tylko zacznę kilka powtórzeń, zamiatane cięcia są zawsze wykonywane zgodnie z krzywą początkowego śmigła i już to nie działa. Chcę, aby różne skośne cięcia były wykonywane zgodnie ze śmigłami, które obracają się o 1° przy każdym cięciu. Nie mogę uzyskać danych z krzywej (śmigła), aby można było to powtórzyć.
Niestety nie posiadam wersji SW 2024, co uniemożliwia mi przeglądanie Waszych dokumentów. W związku z tym oczywiste jest, że śmigło używane do zamiatania musi towarzyszyć zębatce w jej ruchu. Jest on kontrolowany przez parametr StartAngle funkcji InsertHelix .
Zauważ, że parametry tej funkcji są liczne i niejasne, jak to często bywa w przypadku API oprogramowania. Połączone makro przejmuje poprzednie utworzone dla zęba prostego, dodając opcję zęba spiralnego, w postaci funkcji o nazwie " GenererHelicoidal Denture".
Został przetestowany tylko na załączonym przykładzie, więc bez gwarancji...
Dziękuję, już powtórka śmigła działa. Postaram się zintegrować go z moim makrem. PS: czy używasz sztucznej inteligencji? Jeśli tak, to który? Próbuję z chatgpt, ale jest to pracochłonne.