Zmienne powtarzanie szkicu

Witam
Chcę utworzyć powtórzenie szkicu, zmieniając niektóre parametry. Na przykład powtarzanie szkiców otworów poprzez zmianę ich Ø. Niestety, nie ma możliwości zmiany wystąpień szkicu. Nawet w funkcji mogę zmienić przyrost odstępu, ale nie mogę nic znaleźć, jeśli chcę przyrost dotyczący Ø otworu.
Z góry dziękuję, jeśli ktoś może mi pomóc...

PS: Zasadniczo chciałbym zrobić szkic jak na powyższym schemacie.

Witam;

Nie wiem, której wersji Solidworks używasz, ale zwykle możliwe jest użycie " Zmiennej Powtarzania ", aby uzyskać tego typu wyniki:

image

https://help.solidworks.com/2025/French/SolidWorks/sldworks/c_pattern_tables.htm?id=54eead28c8b84c9caeccf12dcb518db5#Pg0

https://help.solidworks.com/2025/French/SolidWorks/sldworks/t_creating_variable_pattern.htm?id=5c1841fbf0ab4fb0aaba8e561230aa33#Pg0

Pozdrowienia

8 polubień

Witam;

Na oficjalnym forum Solidworks można zobaczyć odpowiedź zaproponowaną @john_john przez Andreasa SPIELERA na praktycznie to samo pytanie:

3 polubienia

Witaj @john_john ,

Połączone makro umożliwia powtórzenie szkicu okręgu z regularnym zwiększaniem jego promienia. I tylko okrąg, choć można było brać pod uwagę inne byty.

Jedyna instrukcja użytkowania znajduje się na poniższym filmie.
Papierów wartościowych jest niewiele, więc trzeba zachować czujność na kolejność, w jakiej wpisywane są podmioty.
I bez Ctrl^Z w przypadku niezdarności... :upside_down_face:

Plik RepeatIncrmt.swp (83,5 KB)

2 polubienia

Witam i dziękuję za info. Niestety to nie rozwiązuje mojego problemu.
Mówiąc bardziej wyraźnie, oto plik, który sprawia mi problemy. Każdy szkic układałem ręcznie, a kąty i długości ewoluowały zgodnie z równaniami.
Chciałbym zautomatyzować tę zasadę, tak aby wystarczyło narysować 1. szkic i wykonać okrągłe powtórzenie, zmieniając rok D1 i długość D2.
Generacja szafy.SLDPRT (2.5 MB)

Witam;

Jaka jest wersja pliku Solidworks?
(A priori jest wyższy niż w 2022 roku)...
Czy próbowałeś powtarzania zmiennych z importem z programu Excel, aby zachować swoje równania?

Myślę, że powinieneś porzucić ideę robienia powtórzeń w szkicu i tworzyć je z funkcji (usuwanie materiału?).

Cóż, nie mogę otworzyć twojego pliku, ale protestuję ...
Chcesz:

a zmienna powtarzalność doskonale spełnia to wymaganie.
(Możesz zmieniać średnice, a także kąty (odległość) każdego wystąpienia, a wszystko to w okrągłym powtórzeniu...) Musiałem źle zrozumieć twoje pytanie.

Właściwie Super makro @m_blt . :+1: (I tak, makro i CTRL+Z nie są super kompatybilne).

1 polubienie

To jest wersja z 2024 roku.
Rzeczywiście, muszę to zrobić za pomocą funkcji, a nie szkicu.
Przechodząc przez SW, nie mogę umieścić wzorów zmieniających kąty i długości. Tworząc plik Excela, który to wszystko oblicza, powinno to zadziałać.
Dzięki za radę.

Dobry wieczór

Podobno chodzi o wygenerowanie zębów zębnika z zębatki. Jest to dalekie od kolistego powtarzania okręgów z przyrostami promienia...

Jeśli dobrze zrozumiałem, celem jest wszczepienie zębatki w kolejne pozycje obróbki, upewniając się, że jej pierwotna linia toczy się bez ślizgania się po pierwotnym okręgu przyszłego koła zębatego.

Stojak jest zdefiniowany jako blok szkicu. Odsetki:

• pojedyncza całość, łatwa do zaimplementowania w szkicu za pomocą funkcji VBA,
  • ta sama funkcja pozwala na zdefiniowanie położenia punktu wstawienia oraz nachylenia bloku (nie ma potrzeby wymiarowania, chyba że chcemy związać wszystkie szkice),
  • wystarczy wykorzystać warunek RsG jako funkcję nachylenia, aby zdefiniować współrzędne punktu wstawienia. W położeniu początkowym punkt wstawienia jest umieszczany w punkcie stycznym prymitywów.

Następnie należy powtórzyć funkcję usuwania materiału w pętli: około jednej sekundy na pozycję.
Parametry, które należy zdefiniować, są następujące:

• pierwotny promień zębnika poprzez wybór okręgu pierwotnego,
  • wartość liczbową przyrostu kąta nachylenia,
  • Liczba pozycji, które mają zostać wygenerowane.

Działa, odsłaniając pewną interferencję w stopie zęba zębnika. Konieczne jest przesunięcie biegów...

generationRackwarming.SLDPRT (1.1 MB)
GenerationCr.swp (91,5 KB)

1 polubienie