Witam Chcę utworzyć powtórzenie szkicu, zmieniając niektóre parametry. Na przykład powtarzanie szkiców otworów poprzez zmianę ich Ø. Niestety, nie ma możliwości zmiany wystąpień szkicu. Nawet w funkcji mogę zmienić przyrost odstępu, ale nie mogę nic znaleźć, jeśli chcę przyrost dotyczący Ø otworu. Z góry dziękuję, jeśli ktoś może mi pomóc...
Połączone makro umożliwia powtórzenie szkicu okręgu z regularnym zwiększaniem jego promienia. I tylko okrąg, choć można było brać pod uwagę inne byty.
Jedyna instrukcja użytkowania znajduje się na poniższym filmie. Papierów wartościowych jest niewiele, więc trzeba zachować czujność na kolejność, w jakiej wpisywane są podmioty. I bez Ctrl^Z w przypadku niezdarności...
Witam i dziękuję za info. Niestety to nie rozwiązuje mojego problemu. Mówiąc bardziej wyraźnie, oto plik, który sprawia mi problemy. Każdy szkic układałem ręcznie, a kąty i długości ewoluowały zgodnie z równaniami. Chciałbym zautomatyzować tę zasadę, tak aby wystarczyło narysować 1. szkic i wykonać okrągłe powtórzenie, zmieniając rok D1 i długość D2. Generacja szafy.SLDPRT (2.5 MB)
Jaka jest wersja pliku Solidworks? (A priori jest wyższy niż w 2022 roku)... Czy próbowałeś powtarzania zmiennych z importem z programu Excel, aby zachować swoje równania?
Myślę, że powinieneś porzucić ideę robienia powtórzeń w szkicu i tworzyć je z funkcji (usuwanie materiału?).
Cóż, nie mogę otworzyć twojego pliku, ale protestuję ... Chcesz:
a zmienna powtarzalność doskonale spełnia to wymaganie. (Możesz zmieniać średnice, a także kąty (odległość) każdego wystąpienia, a wszystko to w okrągłym powtórzeniu...) Musiałem źle zrozumieć twoje pytanie.
Właściwie Super makro @m_blt . (I tak, makro i CTRL+Z nie są super kompatybilne).
To jest wersja z 2024 roku. Rzeczywiście, muszę to zrobić za pomocą funkcji, a nie szkicu. Przechodząc przez SW, nie mogę umieścić wzorów zmieniających kąty i długości. Tworząc plik Excela, który to wszystko oblicza, powinno to zadziałać. Dzięki za radę.
Podobno chodzi o wygenerowanie zębów zębnika z zębatki. Jest to dalekie od kolistego powtarzania okręgów z przyrostami promienia...
Jeśli dobrze zrozumiałem, celem jest wszczepienie zębatki w kolejne pozycje obróbki, upewniając się, że jej pierwotna linia toczy się bez ślizgania się po pierwotnym okręgu przyszłego koła zębatego.
Stojak jest zdefiniowany jako blok szkicu. Odsetki:
pojedyncza całość, łatwa do zaimplementowania w szkicu za pomocą funkcji VBA,
ta sama funkcja pozwala na zdefiniowanie położenia punktu wstawienia oraz nachylenia bloku (nie ma potrzeby wymiarowania, chyba że chcemy związać wszystkie szkice),
wystarczy wykorzystać warunek RsG jako funkcję nachylenia, aby zdefiniować współrzędne punktu wstawienia. W położeniu początkowym punkt wstawienia jest umieszczany w punkcie stycznym prymitywów.
Następnie należy powtórzyć funkcję usuwania materiału w pętli: około jednej sekundy na pozycję. Parametry, które należy zdefiniować, są następujące:
pierwotny promień zębnika poprzez wybór okręgu pierwotnego,
wartość liczbową przyrostu kąta nachylenia,
Liczba pozycji, które mają zostać wygenerowane.
Działa, odsłaniając pewną interferencję w stopie zęba zębnika. Konieczne jest przesunięcie biegów...