Znajdowanie właściwości części w obiekcie wieloobiektowym

Witam

Kiedy wykonuję prace wielobryłowe w konstrukcji blaszanej lub spawanej, dbam o uzupełnienie spersonalizowanych właściwości każdej części składającej się na wielobryłę (numer planu, materiał, promień gięcia, ve itp.).

Kiedy zapisuję obiekty, ustawiam również właściwości zapisu, ale kiedy otwieram pomieszczenie, otrzymuję charakterystykę wielu obiektów, a nie pomieszczenia.

Dlaczego i jak to naprawić

Dziękuję za twoje oświecenie

2 polubienia

Dobry wieczór

Właśnie zrobiłem test, zrobiłem prosty kątownik i dodałem podstawową funkcję składania, aby przykleić do niego inny kąt.

Wypełniłem właściwości części za pomocą formularza właściwości niestandardowych.

Uratowałem ciała, zaznaczając pole i wykonując rysunek, właściwości zostały wstawione normalnie... (Zobacz zdjęcie)

mutlicorps.png
2 polubienia

Cześć Bart,

Muszę czegoś przegapić, zrobię to jeszcze raz

2 polubienia

Gdzie należy wypełnić formularze właściwe?

Czy części mają inną grubość, gięcie v lub inne?

Spróbuję z konstrukcją spawaną, żeby zobaczyć.

2 polubienia

Co mam do przekazania w wielokorpusie

propriete_dans_le_multicorps.jpg
2 polubienia

co znajdę w pokoju

propriete_dans_la_piece.jpg
1 polubienie

Czy podczas nagrywania wygląda to tak?

multi.png
2 polubienia

Mam to

sans_titre.jpg
2 polubienia

Twój pokój jest w objętości.

W rezultacie, więcej właściwości spawanych części

2 polubienia

Czy możesz wysłać swój multibody?

2 polubienia

Tak

guide_chaine_lg_5244_mm.sldprt
2 polubienia

Nie mam takiej samej opcji jak ty Bart w ratowaniu dziwnych ciał

2 polubienia

Trochę się bawiąc, udało mi się obejść problem.

I myślę, że wiem, dlaczego Solidworks tworzy ten mały błąd.

Pozwól, że wyjaśnię:

Kiedy zapisałem obiekty wieloobiektowe, Solidworks zapisał obiekty w "Stock".

Jedynym sposobem, jaki znalazłem, było późniejsze przekształcenie tej części w blachę, aby odzyskać wszystkie powiązane właściwości.

Nie rozumiem jednak, dlaczego Solidworks nie rejestruje bezpośrednio obiektów arkusza blachy.

Przyjrzałem się więc twojemu projektowi. Zauważyłem, że używasz dużo konwersji blachy. Wydaje mi się więc, że to nagromadzenie konwersji blach denerwuje Soldiworks na tym poziomie.

Wniosek: Faworyzuj projekt bezpośrednio z modułem blaszanym, zamiast przechodzić przez szefa lub innego.

Spróbuj przerobić swoją część tylko z arkuszem blachy wieloobiektowej i spróbuj ponownie zarejestrować obiekty.

Powodzenia! =)

3 polubienia

Dziękuję Bartku,

Kiedy tworzę części, rysuję szkic, a następnie przeglądam złożony arkusz bazowy.

Nie wiem, jak zrobić inaczej, czy masz inne rozwiązanie?

Dziękuję za radę

2 polubienia

Szybkie pytanie, dlaczego przechodzisz przez ten tryb "zarejestruj organy"?

Czy byłoby to tworzenie rysunków kawałek po kawałku z powiązanymi z nimi właściwościami?

W takim przypadku lepiej wykonaj rysunek za pomocą wielobryłowego i wybierz żądane bryły po wstawieniu widoków.

Następnie wszystko, co musisz zrobić, to dodać nomenklaturę i gotowe!

Pokaz zdjęć

mep_multi.png
4 polubienia

W "U length 3000" przeszedłeś przez wytłoczoną wnękę zamiast przechodzić bezpośrednio przez blaszaną podstawę.

Mówię, że myślę, że to właśnie tworzy konflikt.

3 polubienia

Zamierzam zmodyfikować mój projekt, aby sprawdzić, czy mogę znaleźć właściwości

Następnie rejestruję korpusy, ponieważ używam części dla innych klientów, którzy mają te same filtry, ale o różnych wymiarach w zależności od tego, co mają do filtrowania, cementu, pyłu, oparów itp

jeszcze raz dziękuję, robię test, aby sprawdzić, czy to działa

W każdym razie, nawet przeliczając tak zwaną część "stockową" nie otrzymuję takiego samego wyniku jak Ty, jestem naprawdę kiepski

2 polubienia

Ale nie, nie powinieneś tak mówić!

Gdy zrozumiesz logikę Solidworks, wszystko toczy się ;)

Uważam, że system nieruchomości, który skonfigurowałeś, jest naprawdę pomysłowy i wszechstronny! Co świadczy o tym, że nie jesteś "zły"^^

Przyznam, że na początku nie jest to łatwe, ale po prostu trzeba iść krok po kroku i w odpowiedniej kolejności =)

W skrócie:

Wykonaj swój pierwszy U z 3000, przechodząc bezpośrednio przez płytę podstawy, włóż pozostałe części w ten sam sposób.

Zrób i inne, a następnie zarejestruj swoje ciała po wypełnieniu różnych właściwości.

Logicznie rzecz biorąc, miałbyś dostęp do pola, które widzimy na moim ekranie i wszystko wróci do normy. =)

Powodzenia!

Edit: I nie wahaj się wrócić, nie mam wlanej nauki, inni użytkownicy też mogą Ci pomóc ;)

4 polubienia

Dziękuję Bartku, minęły dopiero dwa miesiące, odkąd mam ten mały klejnot w moich rękach, a jest tak wiele do zintegrowania,

2 polubienia

Pracuję nad tym od 3 lat i wciąż  się uczę ;)

Zajęło mi 8-10 miesięcy, aby opanować i skonfigurować oprogramowanie^, aby móc robić dokładnie to, co chciałem, wiedząc, że muszę produkować w tym samym czasie^^

2 polubienia