Witam
Czy masz sposób lub sztuczki i techniki na symulowanie magnesów w Solidworks?
Jak inaczej mógłbyś to zrobić?
Witam
Czy masz sposób lub sztuczki i techniki na symulowanie magnesów w Solidworks?
Jak inaczej mógłbyś to zrobić?
Witam
Domyślam się, że to Solidworks Simulation...
O ile mi wiadomo, nie ma rozwiązania umożliwiającego zastosowanie pola siły objętości w SW Simulation. Z wyjątkiem grawitacji i efektów dynamicznych w ruchu obrotowym.
Przydałoby się kilka wyjaśnień: statyczny? Na części, na złożeniu? Jaki rozkład dla pola siły objętościowej? Magnesy czy magnes?
Witam @m_blt
Nie ma znaczenia silnik, symulator przepływu, symulacja oprogramowania, a nawet oszustwo, aby uzyskać to samo zachowanie.
Moim celem jest głównie symulacja ich odpychania i przyciągania zgodnie z ich biegunowością i siłą, zwłaszcza podczas ślizgu, a to zgodnie z ciężarem, jaki mają na ramionach.
Ma to na celu stworzenie badania ruchu, które wyrażałoby przesunięcie pływających części magnetycznych, gdy przecinają one identyczne bieguny.
Musi być dedykowane oprogramowanie (na przykład dla tych, którzy produkują silniki elektryczne).
Twoje pragnienie jest dalekie od bycia najprostszym, ponieważ strefy przejściowe będą w dużej mierze zależeć od rodzaju magnesu i efektów krawędziowych, które są prawdopodobnie dziwne (umieszczenie magnesów tak, jak chcesz, może być już trudne): prosty eksperyment z magnesem / proszkiem magnetycznym już pokazuje, że pole magnetyczne nie jest regularne i tam nałożysz kilka pól...
jest chyba moduł do symulacji magnetycznej, tak, nie, może ^tre?
Oscyloskop do ich prawidłowego ustawienia?
Jeśli nie, skontaktuj się z producentem magnesów, który wykona dla Ciebie symulację?
Jeśli nie masz umiejętności, skontaktuj się z producentem, który zwykle ma paletę techniczną na ten temat.
Nie mogę mówić zbyt wiele o projekcie, ale oto animacja tego, co chciałbym obliczyć/zmierzyć: pionowy zakres ruchu żółtych i zielonych elementów. Różni się w zależności od wagi na odwrocie greenu.
Magnesy to na razie 3x3mm N35 neodymowe.
Dobry wieczór @Sylk ,
Na koniec kilka danych: konstrukcja w formie schematu, oraz wymiary magnesów (przekrój 3x3 mm)...
Magnesy są bardzo małe i w zależności od wybranego modelu zachowania, siła przyciągania/odpychania zmienia się w 1/r^2 lub 1/r^3. Symulacja powinna być możliwa na podstawie jednego z tych przybliżeń oraz poniższego diagramu.
Ponieważ jednak jest to problem dynamiki, parametry elementów układu innych niż magnesy nie pozostają bez wpływu na zachowanie.
Jeśli cały projekt nie zostanie ujawniony, konieczne będzie dostarczenie dodatkowych danych, co najmniej o rzędy wielkości...
Odstępy między magnesami? Proponuję 10 mm.
Prawda / Fałsz
Maksymalna siła przyciągania/odpychania (odłączenie dwóch magnesów stykających się N/S)?
Liczba magnesów na każdym z dwóch telefonów komórkowych? Proponuję 8 i 4, jak na schemacie.
Prawda / Fałsz
Masa poruszającego się ruchomego " Y " następującego po y? Oferuję 1,0 kg.
Prawda / Fałsz
Czy diagram jest widokiem profilu (pionowa oś y) czy widokiem z góry (pozioma oś y)?
Jeśli jest pionowy, ciężar telefonu komórkowego " Y " ingeruje w jego ruch. W przeciwnym razie nie ma wpływu grawitacji.
Czy istnieje dodatkowy wysiłek zewnętrzny na telefonie komórkowym " Y ", po y?
Tak / Nie
Jeśli tak, to stałe czy nie? Jaka wartość?
Prawo przemieszczenia Ruchomego " X "? Proponuję ruch jednostajny (ok. 40 mm?), w czasie 1 sekundy?
Prawda / Fałsz
Amortyzacji? Prawda / Fałsz
Tarcie? Prawda / Fałsz
Ufff...!
Dobry wieczór @m_blt dziękuję za odpowiedź.
Odstęp między magnesami 10 mm (5 mm od krawędzi): PRAWDA
Liczba magnesów na telefon komórkowy jest podwojona w porównaniu z ilustracją, ponieważ jest to widok przekrojowy; W 1. masie każdego magnesu znajduje się kolejny.
Liczba ta jest bardzo zmienna, w zależności od długości telefonu komórkowego Y, która może wynosić od 4 magnesów (2x2) dla szerokości 20 mm do 40 magnesów dla 200 mm.
Wraz z magnesami waga telefonu komórkowego Y może wahać się od 7 do 1218 gramów.
Wiedząc, że waga tylko na 4 magnesach może wynosić od 7 do 1127gr (161x7), a na 40 magnesach od 70 do 1218gr (174x7).
Wykres widziany z profilu, przemieszczenie w y dla ruchomego Y, więc wpływ grawitacji: PRAWDA
Dodatkowy wysiłek zewnętrzny w y: NIE
Spójność i szybkość ruchu X w x mobile jest niezwykle zmienna, ponieważ jest manualna.
Amortyzacja: FAŁSZ
Tarcie: PRAWDA trudne do oszacowania, ale ograniczone tak bardzo, jak to możliwe (prototyp będzie w druku 3D fdm, bawiąc się orientacją warstw).
Skrajny przypadek " 1127gr na 4 magnesach " to ten, który będzie miał największe tarcie ze względu na zwis, podczas gdy przypadek "1218gr na 40 magnesach " będzie miał znacznie lepszy rozkład masy, a tym samym bardzo małe tarcie.
W mojej ilustracji jest wiele nieścisłości; Celem było raczej pokazanie, co miałem na myśli mówiąc o rozbieżności, nie mówiąc dokładnie. Myślę, że zrobię to jeszcze raz.
Najważniejsze z nich to to, że w rzeczywistości szerokość telefonu komórkowego X może mieć tylko jeden rozmiar; na całej szerokości kontenera, czyli 200mm i 40 magnesów. I że jego zakładka służy tylko do całkowitego wyjęcia telefonu komórkowego X z pojemnika, który jest otwarty z boku.
Reklamowane wagi mogą ulec zmianie. Najlepsze jest to, że wartość minimalna (7) jest zmienną, a wartości maksymalne są tylko wielokrotnościami wartości minimalnej.
Nie wiem, czy to pomaga o wiele bardziej, ale powinno pomóc naszkicować " simu ". Trudno nie powiedzieć zbyt wiele, nie mówiąc zbyt wiele.
Witaj @Sylk,
Oczekiwanie było długie, ale nie na próżno: makro VBA zaprojektowane do symulacji dynamiki dwóch slajdów " X " i " Y " pod wpływem pól magnetycznych rzędów magnesów.
Makro zaprojektowane zgodnie z moją interpretacją animowanego schematu i wskazaniami poprzednich wiadomości. Nie jestem pewien, czy odzwierciedla to rzeczywistość projektu, biorąc pod uwagę ciemną stronę niektórych informacji:
Bez wątpienia dla autora, a tym bardziej dla czytelnika, dla którego jestem...
Imperatywnie: aplikacja wymaga programu Excel do wyświetlenia wyników symulacji i zapisania ich.
Makro opracowane za pomocą VBA Solidworks, aby umożliwić animację programowego modelu geometrycznego.
Instalacja: Rozpakuj załączony plik Aimants.zip do folderu zapisywalnego.
Otwórz Solidworks i załaduj dokument zespołu DigitalAxis.SLDASM znajdujący się w folderze instalacyjnym (SW 2022).
Uruchom makro Magnets.swp, najlepiej po przeczytaniu Aimants.pdf dokumentu.
Do użytku bez moderacji, mając na uwadze fakt, że zabezpieczenia są rzadkie.
Aimants.zip (83,7 MB)
Witam @m_blt szczerze za odpowiedź tej jakości mogłem nawet poczekać jeszcze 1 tydzień DZIĘKUJĘ
Nie spodziewałem się po tobie tak wiele, ale nie mniej. Dobra robota.
Niestety nie mogę skorzystać z montażu i części bo jestem w 2020 roku, mógłbym tak powiedzieć ale przyznam, że nie spodziewałem się tak kompletnej odpowiedzi z montażem jako bonusem. Być może zaoszczędziłoby ci to trochę pracy, ale wyobrażam sobie, że i tak przydało ci się przetestowanie makra.
Nie jestem pewien, czy zrozumiałem sposób modelowania slajdów opisanych w Twoim pliku PDF (perełka ). A dokładniej rzecz ujmując, magnesy.
Obecnie tworzę parę magnesów (2x 2 pary od 2 rzędów w z), każdy zorientowany inaczej i stosuję powtórzenie. Ale jeśli zastosuję powtórzenie z nbMagnets związanymi z liczbą powtórzeń i Intrvl związanym z odstępami między parami (co jest 2 razy większe niż odstęp między 2 magnesami w tej samej parze), to tego nie zrobię, skończę z nbMagnets = połowa magnesów i Intrvl = podwójne odstępy między 2 magnesami.
Twój film pokazuje 2 rzędy poprawnie, ale myślę, że źle wyraziłem się na temat ich orientacji (nawet w ogóle jej nie określiłem). Nie zmienia to nic w wyniku obliczeń, ale raczej w ich modelowaniu. Chociaż technicznie, jeśli szukam tylko wyniku, mogę je modelować za pomocą tych orientacji. Dla prezentacji jest to bardziej żenujące.
SuwakX wyglądałby mniej więcej tak:
Jeszcze raz ogromne podziękowania za pomoc!
Przepraszam, oto ilustracje moich niejasnych uwag.
(1) Skrajny przypadek, o którym mowa, na zielono, najcięższy na minimum magnesów, 1127gr na 4 magnesach. I (2) najcięższa obudowa na maksimum magnesów, 1218gr na 40 magnesach:
(3) Najlżejszy na minimum magnesów, 7gr na 4 magnesach.
I (4) najlżejszy na maksymalnie magnesach, 70gr na 40 magnesach:
Dzięki tym obrazom rozumiem lepiej. To przeciwieństwo tego, co sobie wyobrażałem.
Biorąc to pod uwagę, jeśli weźmiemy pod uwagę konfigurację z 4 magnesami, masa do podniesienia może wahać się od minimum 7 g do maksimum 1127 g.
Jeśli są to te same magnesy w obu sytuacjach i są w stanie podnieść maksymalną masę, to " ssatelitują" minimalną masę: wysiłek znacznie większy niż 11 N, aby podnieść maksymalną masę (powiedzmy 30 N) i niską masę (7 g) = silne przyspieszenie.
Stare wspomnienie klasy mechów: F = m a . Oznacza to początkowe przyspieszenie 30 / 7e-3 = 4300 m/s².
Paskudny kopniak. Na szczęście nie trwa to długo i prawdopodobnie jest jakiś postój (por. ymax)...
Poniżej znajduje się dokument montażu użytego do moich testów, w wersji SW2020.
Odzyskany z oryginału w Parasolid i zapisany w sldasm od wersji 2020.
Koniec z ograniczeniami, koniec z natywną geometrią, ale ogólnie animacja działa.
AxeNumeriqueSW2020.zip (12.7 MB)
Jeśli są to te same magnesy w obu sytuacjach
Są to te same magnesy we wszystkich konfiguracjach.
Paskudny kopniak
Zgodnie z częściową próbką, którą mam w ręku, przy N35 nie powinien wystartować zbyt wysoko.
Nawet gdybym uznał, że tarcie można pominąć, oczywiste jest, że " pociągnięcie " suwaka mini Y w prawo poprzez pociągnięcie cX spowoduje pewne tarcie między prawą ścianką a prawą powierzchnią cY, oprócz tego, że jego potencjalne nachylenie będzie bardziej podatne na rosnące tarcie (ponieważ kąt przekątnej jest większy na małej powierzchni), a zatem działają jak naturalny hamulec. Oprócz " nacięć " po stronie ściany, które mogą równie dobrze działać jako ograniczniki.
A wtedy wysokość kontenera jest nadal ważna, wątpię, że zostanie wyrzucony. Jest jeszcze jeden niezakomunikowany aspekt, który przyczynia się do " uwięzienia " systemu i który w tym przypadku będzie zależał od wyników tego badania i jest jednym z powodów, dla których staram się go zasymulować.
To wciąż jest punkt, na który warto zwrócić uwagę.
Zamierzam przestudiować wszystko, co podałeś, mając nadzieję, że będę w stanie rozszerzyć to na przypadek slajdu X przeplatanego między 2 slajdami Y (powyżej) i Y' (poniżej), zilustrowany moją pierwszą animacją.
Powiedziałbym, że odpychanie pod cX jest funkcją skumulowanego ciężaru cX i cY, jak również repaticji magnesów cY'. Z postępującym spadkiem związanym z ekstrakcją cX.
Jest to odnotowane.
Ostatnie słowo: nie wahaj się zwiększyć liczby punktów w sytuacji złego kopnięcia. Lub skróć czas symulacji.
I ostatnie pytanie: dlaczego nie kamyk na falistej rampie dla lepszej kontroli ruchu?
Załóżmy jednak, że chodzi właśnie o to, aby wiedzieć, jaka maksymalna siła będzie musiała być zawarta między cX i cY. Podstawowym celem tego badania jest włożenie między suwaki pewnego rodzaju zaworu, który zapobiegałby podnoszeniu się cX, ale grubość zaworu, który można zastosować, jest bardzo mały, jest bardzo elastyczny i staram się ocenić jego odkształcenie. A jeśli to konieczne, sposoby na jego wzmocnienie. Na pewno powinienem był zacząć od tego, ale powiedzmy, że chciałem wiedzieć, na ile mogę się obejść bez zaworów...
W związku z tym uważam, że analiza przypadku (5) jest najwłaściwsza do rozważenia.
I ostatnie pytanie: dlaczego nie kamyk na falistej rampie dla lepszej kontroli ruchu?
Rozumiem o co ci chodzi, ale na tym projekcie to niemożliwe.
O wiele łatwiej byłoby je wszystkie zdemaskować...
Gdy wrócę do tego projektu, będę miał pytania dotyczące wykorzystania Twojego @m_blt makro, zwłaszcza jeśli możliwe jest znalezienie charakterystyki magnesu w zależności od jego objętości i kategorii, ponieważ nie znalazłem specyfikacji, która pozwala mi mieć pewność, że mam odpowiednie wartości do symulacji.
W międzyczasie nadal weryfikuję twoją odpowiedź, ponieważ jasno odpowiada ona na problem.
Jeszcze raz dziękujemy za zaangażowanie!!
Bardzo ciekawy projekt/pomysł!!