SOLIDWORKS 2024 - Rozjaśnienie danych bardzo dużego złożenia

Witam
Mamy dokładnie te same problemy, które częściowo rozwiązaliśmy, prosząc naszego stolarza o dostarczenie nam oczyszczalni ścieków bez, i podkładek, co pozwala nam zmniejszyć liczbę ciał w oczyszczalni ścieków.
Ale z tego, co sobie wyobrażam po twoim ASM, nie ma cudownego lekarstwa.
Jeśli jest to możliwe, należy przeprojektować woluminy, w tym maszyny importowane w krokach, co jeszcze bardziej zmniejszy liczbę korpusów i okrągłych powierzchni, które są powolne dla karty graficznej.

2 polubienia

Witam

Możesz użyć speedpacków, to może pomóc.
Ze swojej strony przyciąłem mój zestaw od głowicy do podzespołu, który ponownie złożyłem na przykład w navisworks, co pozwala na posiadanie znacznie większego i bardziej płynnego modelu do prezentacji

Witam

Ta metoda pokonuje wszystkie moje dotychczasowe problemy (ale hej, jestem na poziomie maszyny, a nie na miejscu...):
Ostateczna optymalizacja geometrii importu dla dużych złożeń - TriMech Group

Miłego oglądania!

4 polubienia

Dostępne również tutaj dla tych, którzy nie chcą otrzymywać e-maili od Trimech:

3 polubienia

Bjr,
Podczas mycad 2023 rzucił interwencję właśnie po to, aby dać sposoby uproszczenia, duże kroki, które zostały podjęte, dokument podsumowujący, który udostępniam, może pomóc.
Niech moc będzie z wami.
Przed obradami 2023.pdf myCAD (1.6 MB)

6 polubień

Witam

Przeprowadziłem manipulacje zaproponowane przez Obiwana w kroku budynków, przeszedłem od 18000 do 3500 podmiotów.

Jednak to nie rozwiązuje mojego problemu, nadal mam spadki wydajności...
Pracuję na kopii lokalnie, a nie na serwerze, aby uniknąć " psucia wszystkiego", mam katalog o pojemności 20 GB ze wszystkimi elementami mojego folderu, mój plik zespołu głównego waży 400 MB, powiązany rysunek ± 980 MB.
Desperacko staram się wygenerować przekroje poprzeczne na różnych poziomach jednego z budynków.

Nie mogę zapisać (zapisz jako nie działa), komunikat " Wystąpił nieznany błąd podczas uzyskiwania dostępu (ścieżka)"  pojawia się w pętli.

Edycja: kiedy usuwam widok sekcji, który udało mi się utworzyć, udaje mi się zapisać, w mojej sekcji muszą znajdować się dane, które jej się nie podobają.

Jakieś pomysły, jak obejść ten problem?

Mieliśmy prezentację DELMIA Plant Layout Designer, oprogramowania dostępnego z rolą 3Dexperience (i 1 post mniej😂).
Oprogramowanie to ma usprawnić zarządzanie dużymi wdrożeniami 3D-2D z importem 2d i 3d dowolnego oprogramowania.
https://my.3dexperience.3ds.com/welcome/fr/compass-world/rootroles/plant-layout-designer
Na papierze wydaje się to całkiem przekonujące, klip wideo był całkiem ładny.
Doskonale zdaję sobie sprawę, że tak naprawdę nie jest to zapotrzebowanie, ale jeśli Dassault stworzył to oprogramowanie, to dlatego, że zdają sobie sprawę, że w oprogramowaniu tego rodzaju plik staje się niemożliwy do opanowania. (I że nie zrobią wiele więcej, aby to poprawić)
Mały link do filmu z prezentacji:

Ze swojej strony muszę mieć możliwość przetestowania go za pośrednictwem przedstawiciela handlowego Visiativ i mam jeden lub 2 pliki testowe budowania w revit, których nigdy nie udało nam się otworzyć w oprogramowaniu SW. :hot_face:

1 polubienie

[ Moda: Arrggg! Jeden

Jeśli zajdzie taka konieczność:

• " Treat " dla całego apartamentu Delmia
  • Zmobilizuj wszystko ponownie w trybie ultra zdegradowanym
  • i dokupić dodatkowo kilka nowych klocków " Users " pod 3Dconnect
    Wszystko po to, aby zobaczyć roślinę w zastrzeżonym formacie...
    Czekam na odzew od @sbadenis ale szczerze mówiąc nie jestem przekonany.

Jeśli możesz zrozumieć, czym dokładnie jest apartament Delmia, korzystając z poniższych informacji... Bo ja...

Moda: Arrggg! Wył. ]

Przepraszam za nie na temat.

1 polubienie

@Maclane, zaletą Delmia Plant Layer jest właśnie fakt, że możesz pobrać środowiska z Dassault (Catia i SW) w takiej postaci, w jakiej są, jeśli zaktualizujesz swoją maszynę w Catia lub SW po otwarciu implementacji w ramach Delmia Plan, zostanie ona zaktualizowana. Jest bardziej graficznie, że nie ładuje najmniejszego szczegółu, małej śrubki w środku maszyny... A poziom szczegółowości można regulować dla MEP i montażu, oczywiście od kilku sekund dla niskich szczegółów do 20-30 minut dla dużej ilości szczegółów.
Ale dla mnie, jak i dla innych, będziemy zmuszeni przez to przejść, ponieważ bardzo trudno (jeśli nie niemożliwie) jest zrobić dużą instalację fabryczną pod SW.
I chyba, że zrobisz z PTC creo jak @OBI_WAN nie ma zbyt wielu innych rozwiązań.
I właściciel tak, ale tak jak SW, ponieważ jesteś już " żonaty ", równie dobrze możesz zostać z tym samym, jeśli koszt jest zbliżony, a rozwiązanie łatwiejsze.
Na koniec do przetestowania i potwierdzenia w razie potrzeby.
Dla drugiej części Delmia, zarządzanie projektami, rzeczywiste zarządzanie sterownikami PLC na wirtualnej linii, zarządzanie cyklami i obliczenia... To też jest miłe, ale to wszystko to wciąż obietnice i trzeba przetestować i zobaczyć w rzeczywistości...

1 polubienie

Dobry wieczór

Powinieneś także dokładnie przyjrzeć się opcjom speedpacków. Pozwala to na załadowanie tylko niezbędnych elementów dla każdego zestawu. Do montażu wystarczy umieścić tylko kilka części zewnętrznych.
Tam, gdzie istnieje ryzyko zakłóceń, należy dodać te, które mogą mieć kontakt, aby sprawdzić

1 polubienie

Cze wszystkim

Moje problemy nadal nie zostały rozwiązane, mimo że poczyniłem duże postępy.

Wyeksportowałem cały mój nadrzędny asm w formacie parasolid, a następnie zaimportowałem go, aby utworzyć nowy asm z tego eksportu.

Zyskałem na płynności i mogę generować swoje cięcia, ale nie mogę oszczędzać.

Usunąłem więc wszystkie komponenty i aktywowałem je jeden po drugim, próbując zapisać. Skończyło się na tym, że zidentyfikowałem komponent wygenerowany z STP, który mnie zablokował.

Wierząc, że problem został rozwiązany, kontynuowałem wykonywanie cięć, ale to nini.

Umieszczam sekcję, która jest źle zorientowana podczas tworzenia, oszczędzam dla bezpieczeństwa, gdy odwracam jej kierunek, problem z kopią zapasową pojawia się ponownie.

Próbowałem przefiltrować encje, wykluczając wszystkie komponenty (z wyjątkiem mojego budynku) i nadal mam problem z prawami dostępu do plików.

Czy masz jakieś leady?

Z góry dziękuję.

Osobiście, aby odciążyć mój komputer na niektórych krokach, proszę o zapisanie asm w częściach, a następnie przekonwertowanie go na krok.

Nie potrzebuję wszystkich informacji o częściach lub arbo stopnia, dzięki temu otwór jest znacznie lżejszy (tylko jedna walidacja do zrobienia zamiast 400 na asm dla materiału...)

Po tym, jak z pewnością możesz spróbować nagrać ciężkie kroki w kawałkach, a następnie je wykorzystać...

Witam

To, co mnie niepokoi na zrzucie ekranu @info.gascoin19 , to to, że Solidworks próbuje uzyskać dostęp do plików tymczasowych...
c:\Czas...
image
A jeszcze bardziej zaskakująca jest liczba podkatalogów, które umożliwiają dostęp do pliku *.slddrw.

Zadaję więc sobie pytanie: Gdzie tak naprawdę został zapisany plik i jakie są ustawienia Solidworks, aby działał w tym katalogu.
Przyjrzę się również ustawieniom automatycznego tworzenia kopii zapasowych dla twojego Solidworks.

Pozdrowienia.

2 polubienia

To ja wybrałem ten folder do pracy lokalnie, a nie na serwerze. Miałem utratę danych, uszkodzony i nieodwracalny plik asm podczas awarii...

Udało nam się odzyskać plik z kopii zapasowej, więc w celu dokonanych manipulacji utworzyłem lokalną kopię mojego folderu.

Nawet gdy zapisuję na serwerze NAS, napotykam problem.

Ogólnie rzecz biorąc, katalogi o nazwie Temp (lub czas) są, jak sama nazwa wskazuje, katalogami tymczasowymi.
Dobrze wykonane oprogramowanie musi " czyścić/czyścić/usuwać " zawartość tego katalogu za każdym razem, gdy zamyka swój proces.
Gorzej zaprojektowane oprogramowanie " wyczyści / usunie " zawartość wszystkich katalogów o nazwie TEMP.
=> Nigdy nie twórz katalogów o tej nazwie, nie mówiąc już o bezpośrednim folderze C:\

1 polubienie

@Maclane, folder Temp u podstawy C, niekoniecznie jest opróżniany przez oprogramowanie, chyba że jest zawarty w oprogramowaniu czyszczącym.
Mam folder tymczasowy (utworzony przez mano) na C z plikami sprzed 4-5 miesięcy, podczas gdy regularnie czyszczę pliki tymczasowe za pomocą opcji w systemie Windows 10 i nie ma to wpływu na ten folder.
A w systemie Windows, którego używam od kilku lat, nigdy nie miałem żadnych problemów z nazwaniem folderu C:\Temp, który staje się moim tymczasowym folderem śmieci! :rofl:

1 polubienie

Witam. Spróbowałbym tego:
1- Zapisuję różne podzespoły w formacie zespołu SW.
(Wcześniej sprawdź, czy podczas rekonstrukcji nie ma błędów, krawędzi/powierzchni do naprawy.
2- następnie stworzyłbym zespół, wstawiając najpierw główny obiekt, nad którym pracuję (wybierz jeden, najbardziej odpowiedni)
3- Zaimportowałbym inne podzespoły wykonane za pomocą 1-, ale w trybie ENVELOPE.
4- Test.
W ten sposób rozwiązałem już nietypową powolność.
Sprawdź również wersję oprogramowania i możliwości komputera. Wszystko starzeje się bardzo szybko, nie tylko ludzie. ! [

Powodzenia.

Witam
Osobiście korzystam z tej małej opcji do otwierania oczyszczalni ścieków:

Uważam, że otwarcie oczyszczalni ścieków jest czystsze i szybsze. Potem zrywam więzy.
Pozwala także na zapisanie tylko jednego pliku w .sldasm, bez mnóstwa .sldprt

Jeśli to pomoże.

Cze wszystkim

Skończyło się na tym, że zidentyfikowałem 2 zestawy, które blokują mi tworzenie kopii zapasowych, są to 2 maszyny dostarczone przez inną firmę.

Stosując ustawienie zalecane przez @PaaKo, próbowałem wygenerować złożenia z kroków, które zostały nam przekazane i to nie działa, próbowałem również utworzyć wieloczęściowy PRT ze złożenia i błąd trwa nadal.

Próbowałem również formatów Iges i Parasolid, bez powodzenia.

Załączam otrzymane początkowe kroki, dobroczynna dusza mogłaby spróbować manipulować/rozjaśnić te dane?

C220866 Imerys opuścił Side_step. KROK DOSTĘPU (260.3 MB)

C220866 Imerys Side_step. KROK DOSTĘPU (248.5 MB)

Witam;

@info.gascoin19 ... Do jakiego stopnia możemy męczyć te zgromadzenia?
Zasadniczo, co chcesz zachować w dobrym stanie, a jakie są mniej ważne elementy, które można " uprościć " do granic możliwości?

Która wersja Solidworks dla ostatecznej wersji (jeśli możemy to zrobić...)

fragment C220866 Imerys opuścił Side_step. KROK

1 polubienie