SolidWorks: Wymiarowanie otworu na powierzchni stożka

Witam

Nie mogę ocenić rozmiaru otworu wykonanego za pomocą kreatora do wiercenia na powierzchni stożka.

Na rysunku za pomocą "Inteligentnego wymiarowania" otrzymuję komunikat, który mówi mi: "Nie można przekształcić wybranego elementu w linię kołową lub łuk".

Z góry dziękuję za pomoc.

-Franck.

Dobry wieczór

Czy możesz zamieścić zdjęcie kawałka i, jeśli to możliwe, wykonanego otworu.

W szczególności, jakiego typu osi użyłeś (plan itp...). Poseł do PE nie może odnaleźć odwołania w przestrzeni, z której dostarczana jest wiadomość.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Po prostu wyświetl szkic otworu i możesz położyć na nim swoją stronę, a jeśli to nie zadziała, oszukuję, umieszczając okrągły szkic na środku otworu i boku na prawej średnicy.

Dziękuję za odpowiedzi. Nie mogę znaleźć żadnego sposobu, aby ocenić ten piercing.

Oto obraz pokoju.

cone.jpg

Wypróbuj zakładkę wstaw==>obiekt modelu i wybierz żądane opcje wymiarowania.

insertion==> obiekt modelu dodaje mi wymiary, ale nie ten z otworu, o którym mowa :-(

Witam

Dla twojego rysunku i wymiaru tego otworu musisz wykonać widok zgodnie z nachyleniem otworu i normalnie powinien pojawić się twój wymiar.

I tak ten widok można to zrobić w 3d lub MEP...

@+ar.

2020-04-27_074824.jpg
2 polubienia

... Lub zobacz w 3D, zobacz zrzut ekranu...

2020-04-27_074405.jpg
1 polubienie

Im więcej tego widoku i tym bardziej normalnie jest  to wykonywane przez wstawienie tego widoku do rysunku...

@+.

AR

2020-04-27_074336.jpg
1 polubienie

Witam

Dodam tylko, że jeśli nie jesteś w planie, nie możesz wstawić wymiarów, oto @+.

AR.

Witaj A.R,

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, które rzeczywiście wydają się być właściwym rozwiązaniem.

Potwierdzam również, że przechylając model  (Insert / Functions / Move & Copy, a następnie obróć) pod dokładnym kątem stożka, mogę następnie zwymiarować nachylony otwór w MEP. Ma to jednak wpływ na wszystkie widoki, ponieważ nachylenie jest stosowane do całego modelu.

Tak więc moim ostatnim problemem jest możliwość stworzenia widoku pod kątem dokładnie pod kątem mojego stożka, czego nie  mogę zrobić. (Tak, przepraszam, zaczynam od Solidworks :-)

Gdybyś mógł mnie poprowadzić przez tę ostatnią operację, byłoby bardzo miło!

Dziękuję.

Nie, wcale nie, jeśli utworzysz nowy, nazywając go na przykład "1" ,  to właśnie robię...

Idź @+.

AR.

Witaj Franck,

Jeśli na przykład utworzysz widok, nadając mu nazwę "1", nie zakłóci to innych standardowych widoków, to właśnie robię w moich posłach ...

Idź @+.

AR

1 polubienie

Chyba robię to źle. Jak utworzyć ten nowy widok pod dokładnym kątem stożka?

Witam

Musisz utworzyć widok pomocniczy.

http://help.solidworks.com/2016/french/SolidWorks/sldworks/c_auxiliary_view.htm

Cdlt powiedział:

2 polubienia

Witam

Nie, klikasz na żądaną twarz i zapisujesz nowy widok bez zakłócania innych standardowych widoków.

Jeśli nie jest to widok pachowy i jest to jeszcze prostsze, zobacz

http://help.solidworks.com/2016/french/SolidWorks/sldworks/c_auxiliary_v...

Na przykład yannick.petit.

@+.

AR

1 polubienie

Witaj Yannick,

W rzucie pomocniczym używana jest krawędź odniesienia. Czego używać w przypadku mojego stożka?

Dziękuję

-Franck.

Nie mogę kliknąć na twarz, którą chcę, otwór jest wywiercony w stożku, więc to nie jest twarz, to cały mój problem.

Dziękuję za pomoc. 

Witam

Dziwaczny!
W takim przypadku możesz utworzyć nowy plan

Pozdrowienia

1 polubienie

Jeśli klikniesz w powierzchnię otworu, a zobaczysz, to zarejestrujesz swój widok.

Ale najlepszym sposobem, aby nie dać się złapać w głowie, jest przyjęcie pomocniczego spojrzenia i to wszystko. @+

PC: Szkic tego, co robię, aby to naprawić

croquis.pdf