[Solidworks] Usuwanie materiału wyciągniętego po ścieżce w cylindrze

Witam

Muszę usunąć materiał z cylindra zgodnie z precyzyjnym wzorem.
Wprowadziłem szkic prowadzący dzięki uzwojeniu, mój profil szkicu styka się z tą trajektorią, ale nie można zastosować tej funkcji. Za każdym razem pojawia się komunikat "Operacja skanowania nie została zakończona"

Ktoś ma pomysł? Suszę się.

Z góry dziękuję

Witam;

Polecam funkcję " uzwojenia " lub "wycisku" do tego typu usuwania materiału...
image

https://help.solidworks.com/2023/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_SURF_WRAPPING_SKETCH.htm?verRedirect=1

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam

Dla działki wykorzystano funkcję nawijania. Nie pozwala mi usunąć pożądanej formy.

Normalnie, jeśli z pojęciem wtłaczania.
W przeciwnym razie, biorąc problem w drugą stronę, przekształć swój cylinder w blachę, a na jego płaskim (rozłożonym) przeprowadź usuwanie materiału z rysunku w " normalnym do ".

W ten sam sposób można również pracować w trybie powierzchniowym, a następnie dodać grubości później.

1 polubienie

Jest to obwód, który należy przejść od okablowania grzewczego, w którym punkt początkowy i końcowy znajdują się obok siebie, a nie kształt, który można po prostu wykopać w rzeczywistości. Tłoczenie nie działa w tej konfiguracji. Dlatego pomyślałem, że usunięcie zamiatanego materiału jest najbardziej odpowiednie, ale nie chce ^^

Czy to możliwe, że dzielisz swój pokój, aby wykonać test?
(Solidworks 2022 dla mnie).

Jestem w 2023 roku :s myślę, że nie będzie kompatybilny.

Co by było, gdybyś zamknął swój szkic poza cylindrem?

Dobry pomysł, ale niestety już zbadany, w tym przypadku to uzwojenie nie jest zatwierdzone.

Próbowałem w trybie blachy... Pozwalając sobie na kilka swobód w geometrii... :sweat_smile:

Czy wydaje Ci się to bliskie Twojej prośbie?
Pozycja2.SLDPRT (624.2 KB)

1 polubienie

Tyle tylko, że jak wspomniałem wcześniej, to nie o ten efekt mi chodzi, ale o ścieżkę, która podąża za szkicem, a nie o usunięcie materiału z kształtu :wink: .

Witam
Spotkałem się już z podobnym problemem. W moim przypadku problem polegał na tym, że średnica mojego profilu (profilu kołowego) była większa niż dwukrotność jednego promienia trajektorii. Kąt utworzony przez promień znajdował się pod kątem 90°, nie można było utworzyć przeciągnięcia.
Na twojej linii pierwszy zakręt wydaje się mieć dość wąski promień, problem może pochodzić stamtąd...
Pozdrowienia

2 polubienia

Wiadomość została usunięta. Po prostu zobaczyłem, że nie rozumiem pytania

Okej (jest piątek, a ja nie mam zbyt jasnych :laughing:pomysłów)
Oto kolejna propozycja, która jest prawdopodobnie bardziej istotna...

Część 3.SLDPRT (1,1 MB)

… ale myślę , że @Rubi jest na najlepszej drodze ze szprychami trajektorii...

Czy próbowałeś zmienić Ø swojego profilu? Podczas usuwania materiału, który wędruje dookoła, musi istnieć styczność (Solidworks nie lubi usuwać materiału przy 0)

Rubi: Niestety to nie to, mój profil to 1,6, a mój " turn " to 3,5.

Maclane: Tak, to byłoby coś więcej, z wyjątkiem tego, że jest wewnątrz cylindra, a nie na zewnątrz.

Coin37coin: nie jest to okrągły profil, ale owalny :wink:

Kolejna propozycja:

Spraw, aby "bryła " forma w ciele różniła się od twojej części, a następnie wykonaj kombinację przez ekstrakcję w swoim głównym korpusie?

2 polubienia

nowy test (przedstawienie usuwania materiału nie jest łatwe, ponieważ w pomieszczeniach...)
Opiera się na tej samej zasadzie, co w poprzednim teście, ale cylinder jest wykonany w dwóch etapach (przed i po uzwojeniu)

image
Część 3.SLDPRT (1,2 MB)

Uwaga: Zwróć uwagę na ustawienia orientacji profilu w stosunku do trajektorii dla owali...

1 polubienie

To dobry pomysł. Przede wszystkim pozwala zobaczyć, jak wygląda skan.

Bardzo głupią rzeczą w jego zamiataniu jest to, że się obraca.
Musisz więc umieścić opcje, które pozwolą narzędziu zawsze wskazywać środek wzdłuż swojej ścieżki. Jeśli narzędzie ma ustalony kierunek, ulegnie awarii. Przynieś też wystarczająco długie narzędzie (nie musisz być prawy styczny, ale wystawać do wnętrza cylindra)

1 polubienie

Maclane, dziękuję za zabranie głowy w piątkowy ^^ więc za ostatnie renderowanie, tak, ale nie :stuck_out_tongue: , kiedy mówię, że jest wewnątrz cylindra, oznacza to to samo, co zrobiłeś po zewnętrznej stronie, ale w środku, a nie w cylindrze :sweat_smile: , ale doceniam wysiłek ^^