Apothema za pomocą złącza

Witaj Zozo_mp,

Dziękuję za spojrzenie na moje parametry, utknąłem na interpretacji, która odbiega od moich obliczeń... Ograniczenia podane dla przewodów, jeśli wykorzystam jego apothem, od złącza, ponieważ jego jest ważniejsze, integruję, chociaż ograniczenie jest słabsze, aby przeciwstawić się sile początkowej (ta ostatnia się nie zmienia, to są moje początkowe dane).
Pozdrowienia.
TD N°2.7z (31.9 MB)

1 polubienie

Witam @spectrum

Dobry! Ouch! Będę musiał powiedzieć państwu raz jeszcze, że to nie jest w porządku! Przepraszam!

Myślę, że zanim będziesz chciał wykonać potrójne skoki do tyłu w SW, po których następuje chwyt ogona, a następnie przewrót w tył, musisz lepiej zrozumieć, jak działa symulacja SW.

Tymczasem :woozy_face:

Jeśli Twoim celem jest przetestowanie odpowiednika szwów spawalniczych, musisz to zrobić inaczej.

1°) Jak umieściłeś interakcje między komponentami, byłoby to równoznaczne z posiadaniem pojedynczej części, która zostałaby utworzona w jednej objętości.
W rezultacie nigdy nie będziesz w stanie zobaczyć niczego na przewodach.

2° W odniesieniu do poprzedniego problemu apothemy zasugerowałem, aby Pan/Pani umieścił/a odstęp między dwoma spawanymi elementami, ale widzę, że nie bierze Pan/Pani tej sugestii pod uwagę.
Może to zabrzmieć głupio, ale to jedyny sposób, aby symulacja nie skleiła ze sobą dwóch talii i nie potraktowała jej jako jednego tomu.

Mały problem, jestem w wersji 2022, więc nie mogę wysłać Ci moich wyników.
Ponieważ jesteście studentami i jesteście mili, zrobię wam mały filmik, będziecie go mieli po południu.

Jeśli chodzi o uwagi między symulacją a obliczeniami ręcznymi, pozwalam @m_blt wyjaśnić, ponieważ jest nauczycielem i będzie w stanie wyjaśnić ci lepiej.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

W interakcji komponentów wybrałem darmową, czy to mój błąd?
Dziękuję za pomoc, w załączeniu znajduje się plik PDF z wyszukiwaniem apothema na uchu do podnoszenia czołgu, ze zrzutami ekranu moich przewodów.
Pozdrowienia.

Widmo.
soudure.pdf przewód (568.0 KB)

1 polubienie

Witam @spectrum

Oto obiecany film!

Zauważ, że nie odpowiadam na Twoje pytanie , które polega na porównaniu wyników obliczeń teoretycznych i obliczeń z symulacji (ładne zozo!)

Szczególnie zależało mi na pokazaniu tego, co dzieje się na poziomie sznurków, bo ważne jest zrozumienie materiału. Nawiasem mówiąc, możliwe jest zastosowanie symulacji z określonymi parametrami i wynikami.

Pozdrowienia

w symulacji _V1a.rar (39.1 MB)

Powiedz mi, czy nieskompresowany plik nadaje się do użytku, mam wątpliwości. (w międzyczasie masz spakowany film)

2 polubienia

Witam

Za pomocą swojego filmu dajesz mi ramy, które należy wykonać, aby zrozumieć instalację ściegu spawalniczego w zespole (lub zostawić funkcjonalną grę, byłem w równowadze, aby użyć wirtualnej ściany, ale jej nie używasz, znam konfigurację styków łącza:

• najpierw usuwamy link podany przez montaż (OK, NOK)
    -w drugim kontakcie brak penetracji dwóch części (OK, NOK)
  • W przypadku przewodów głośności, której opcji użyć?
  • brak penetracji (OK, NOK)
    -solidarność (OK,NOK)

. Na forum dyskutowałem o poszukiwaniu gięcia na osi łącznika osiowego i użycie linii separacji było zalecanym narzędziem do użycia.

Nie wiedziałem o rozbiorze projektu , ale tutaj jest to bardzo demonstracyjne co do zakresu ograniczeń w obrębie zlokalizowanego obszaru, z ukrytą podstawą. Dziękuję za to narzędzie do wizualizacji. Nie ma problemu z moim pragnieniem ręcznego skrzyżowania wyników i łącznika, używałem łącznika tylko po to, aby mieć reakcje stresowe, ale dzięki twojemu podejściu do głośności mogę zbadać krytyczny obszar i upewnić się co do chwytu
mechanika. Podejście obliczeniowe polega na tym, aby zacząć od powierzchni ściętego ściegu i nie przekraczać naprężenia spawalniczego, są to narzucone dane, które informują mnie o długości kompatybilnych ściegów.
Twoja demonstracja pozwala mi lepiej dostrzec zachowanie przewodu, to była moja początkowa prośba, cieszę się, że mam dodatkowe narzędzie w moim pudełku! Dziękuję
W przypadku ładunków kombinowanych rozlanie jest pouczające.

Widmo.

2 polubienia

Witaj @spectrum ,

Kilka przemyśleń w załączonym dokumencie, na podstawie Twojego modelu blach spawanych mechanicznie.
Pomysł polegał na porównaniu podejścia " solidnego przewodu " z podejściem " łącznika " modułu symulacyjnego SolidWorks EF.

Wniosek w dwóch słowach: pewna zbieżność zachowań, przy różnicach rzędu 10%. I podejrzenie o osobliwość w podejściu objętościowym, co sprawia, że analiza wyników jest delikatna.

Jeśli chodzi o porównywanie wyników tych symulacji z wynikami " manualnego " (w rzeczywistości teoretycznego) podejścia, trudno mi to sobie wyobrazić...
W szczególności, jakiej odpowiedzi należy udzielić na pytanie: jak ocenić rozkład sił w szwach spawalniczych, co jest niezbędnym warunkiem wstępnym oceny naprężeń?
Być może Eurokod podaje jakieś informacje na ten temat, ale nie wiem o nim wystarczająco dużo.

Pozdrowienia.

Soudure.docx (1,9 MB)

2 polubienia

Witaj @m_blt,

Właśnie przeczytałem pańską analizę, która kieruje mnie bardziej w stronę użycia sił w sznurach. W zależności od zastosowanego podejścia dobrym pomysłem jest konwergencja wyników.
Jeśli chodzi o Eurokod 3, nie jestem specjalistą w tej normie, jednak stosując go, znajduję wartości w notach obliczeniowych.
Równoległe tau jest walidowane (wartość bliska), z drugiej strony sigma nigdy nie znajduje się w zakresie pomiarowym moich testów, więc będę postępować zgodnie z analizą sił i już bardzo mi to odpowiada, dziękuję za wykonaną pracę i uwagi/porady, załączyłem notatkę obliczeniową i suplement Eurokodu 3 (sznury), moja baza używana.
Pozdrowienia.

Widmo
Przypis do calcul.pdf dolnego (437.7 KB)
Dokument APK.pdf (336,3 KB)
Eurokod 3.docx (497.2 KB)

1 polubienie

Witam @spectrum

Dziękujemy za Twoją opinię :smile:

Odpowiedzi na Twoje 3 pytania!

1°) Solidworks i Simulation to dwie zupełnie różne aplikacje.
w rezultacie, symulacja statyczna nie dba o ograniczenia oprogramowania CAD. Wykorzystuje wstępne pozycjonowanie części między nimi i w zależności od parametrów będzie zarządzać stykami w taki czy inny sposób.

Nawiasem mówiąc, zauważysz, że pierwszą czynnością, jaką podejmuje, jest zarządzanie kontaktami, przeanalizuje wszystkie kontakty (w węzłach) między każdym pomieszczeniem.

W zależności od kryteriów i parametrów symulacji pozwoli lub nie pozwoli na wzajemne przenikanie się między częściami "na przykład stara funkcja bez penetracji umożliwiała uzyskanie odstępu między dwiema częściami wynoszącego kilka milimetrów.
Jeśli pod wpływem nałożonych sił kawałki te w końcu się zejdą, a następnie zetkną się ze sobą, nie będąc w stanie się przeniknąć.
Zbyt często widziałem, że w poniższej wersji z 2021 r. ludzie skupiają się na "Żadnej penetracji, nie rozumiejąc tego, co właśnie wyjaśniłem na temat zarządzania globalnymi kontaktami.

Zatem odpowiedź na pytania 1 i 3 = KO
W przypadku pytania 2 przewód w przypadku twojego montażu jest uważany za trójkątny element stykający się z dwiema płytkami. Jeśli ustawiłeś co najmniej dwa ograniczenia, nie musisz się o nie martwić. To zarządzanie kontaktami na węzłach będzie zarządzać.

Z drugiej strony mała rada, jeśli kiedyś wykonasz ramy spawane mechanicznie z częściami innymi niż profile spawane, sprawdź, czy wszystkie części są z ograniczeniami (a więc z kontaktem).

Mam wersję 2022, sprawdź, czy możesz mieć wersję studencką 2022, będzie prościej, jeśli później będziesz miał inne pytania.

Pozdrowienia

2 polubienia

Dobry wieczór @m_blt

Dziękuję za dokument informacyjny dotyczący kilku punktów.
Przeczytałem uważnie Twój dokument, z wyjątkiem tego, że nie znalazłem tych samych wartości co Ty (dziwne). Mógłbym opublikować swój ASM w pakiecie i przejść, abym mógł porównać nasze dwie wersje i ustawienia.

Jak udaje Ci się mieć dwie reprezentacje na stronie 3 (nie wiem).

Postawiłem hipotezę dotyczącą różnicy w stosunku do złącza!
Kiedy dochodzi do spawania (tj. stopienia metalu między dwiema częściami oraz materiału spoiny, Simu nie traktuje już jako kontaktów między węzłami między 2 częściami, ale tak, jakby trzy części były wykonane w jednym korpusie (pojedynczy PRT). Moglibyśmy zrobić pojedynczy kawałek, aby sprawdzić, czy hipoteza ma jakąkolwiek wartość.

Pozdrowienia

2 polubienia

Dobry wieczór @Zozo_mp ,

Pierwsze możliwe wyjaśnienie różnic w wartościach między naszymi modelami: zredukowałem obciążenie zewnętrzne do 2000 N. Również zbiór szczegółów w parametryzacji modelu, które mogą powodować różnice.

Jeśli chodzi o lukę między modelem głośności a modelem złącza, to nie szokuje mnie ona o tyle, o ile modele są różne. Moduł symulacyjny SolidWorks jest czasami skąpy w szczegóły dotyczące zastosowanych zasad.

W przypadku ilustracji na stronie 3 nie ma nic bardzo tajemniczego:

• Pierwszym z nich jest wykres ograniczeń von Misesa, polegający na zaznaczeniu pola wyboru " Pokaż wykres tylko na wybranych obiektach" w obszarze " Opcje zaawansowane ", a następnie wybraniu ścian, które mają zostać użyte do reprezentacji.

• drugi to wyświetlanie wartości sił wywieranych na poziomie powierzchni: " Wyniki " opcje, " Lista sił wynikowych ".
    Wybierz ściany lub krawędzie do zbadania, a następnie kliknij przycisk " Aktualizuj ".
    W zależności od początku siły (obciążenie zewnętrzne, siła między komponentami itp.), należy zaznaczyć odpowiednie pole w obszarze " Opcje ".
    Momenty są również oferowane, jeśli wybrany jest punkt redukcji torsa.

Model znajduje się w dołączonym suwaku (SW 2021)

2 volumiques.zip przewody (273.9 KB)

1 polubienie

Witaj Zozo,
Mam też licencję na 2022 rok na komputerze stacjonarnym, a nie na laptopie, ponieważ nie mogę już wprowadzać zmian w 2021 i przesyłać jej do osób, które nie mają najnowszej wersji w swoim biurze, aby móc modyfikować części (w 2021 roku), to skomplikowane ...
Aby zweryfikować Twoją metodę i zastosować Twoją radę, wrócę do badania mojego sworznia korbowego i rano wykonam dwie wersje, a także analizę sił za pomocą arkusza m.blt.
Uczę się nowych rzeczy, a zwłaszcza tego, jak to narzędzie symulacyjne zostało skonstruowane przez wasze uwagi i rady od was obojga, dziękuję.

1 polubienie

Witam

Dziękuję za wyjaśnienie konfiguracji, jest pouczająca i formująca.
Jeśli chodzi o torsor (poci się, słuchając tego słowa... z ryzykiem błędów w dłuższej perspektywie.) Będę mógł zmienić środek redukcji i ustawić się w punkcie krytycznym, byłem bardzo zainteresowany na pierwszy rzut oka na śledzenie sznura i zauważyć zmianę apothem w stosunku do obciążeń i reakcji, co pozwala mi zorientować się w wznowieniu sił, a następnie może rozważyć nieciągły sznur, ale myślę, że ta intuicja osłabiłaby spawany zespół.
Pozdrowienia.

Widmo.

@m_blt

Dziękuję za plik jest informacja.

Zamierzam spojrzeć na twój plik.

Pozdrowienia

1 polubienie

@spectrum

Nie martw się, jeśli coś pójdzie nie tak na Wielkanoc

1 polubienie

Witam

Jestem bardzo zadowolony z podejścia, jakie zastosowałem w grze między moimi dwoma utworami.
Dzięki za wskazówkę dotyczącą preparacji, nie wiem... Niedobrze.
Będę mógł kontynuować moje symulacje.
Życzę Ci miłego dnia.

Widmo.

Lut się nie rusza, mam apothem 1/4 cala, 6,35 mm.

i rozwarstwienie.

Witam @spectrum

AMHA, osobiście nie włożyłbym wysiłku w to miejsce na korbę.

Jeśli odnoszę się do początku słupka, a także do powszechnego stosowania tego typu montażu: sworzeń korbowy sprawia, że rura pracuje w skręcaniu.

Więc nie tak, jak wkładasz swoje wysiłki.
W otworze należy wykonać szkic i zakończyć go linią podziału wewnątrz otworu.

Mam plik V z 2022 roku, jeśli chcesz

Pozdrowienia

Witaj Zozo_mp,
Ach, wahałem się, czy umieścić linię separacyjną na moim otworze (jak obciążenie łożyska, które dotyka 1/2 powierzchni z obecnością luzu z wałem), ponieważ pierwotnie umieściłem linię separacyjną wewnątrz mojej rury, ale umieszczając powłokę, miałem nieskończone przemieszczenie ... Brak związku między dwoma kadłubami 1/2, cóż, to moje osobiste zrozumienie ...
Jestem skłonny przyjrzeć się Twoim parametrom, aby potwierdzić implementację w objętości i pozostanę w objętości, nie jest łatwo używać złącza lutowanego, ponieważ wymaga ono jednoczesnej krawędzi, a przy niemożliwym luzie konieczne jest wykonanie konfiguracji wyprowadzonej przez zmienną ustawioną =0.
Ok za mój błąd w poszukiwaniu skręcania, nieostrożności ...
Dziękuję za informacje i porady.

Witam
Oto plik spakowany w V 2022

Do złącza lutowanego myślę, że nie potrzebujesz żadnego luzu.
Nie mam zbyt wiele czasu na szukanie, ale normalnie łącznik oznacza, że łączy ze sobą dwa elementy
Oznacza to ponowne sprawdzenie, czy twoje dwie figury (bez gry) muszą być uznane za "  wolne " w interakcji między komponentami na początku.

Bądź ostrożny, linia separacji pozwala na obliczenia z przybliżoną wartością, ponieważ celem jest tylko pomiar skręcania i możliwych odkształceń pióra korbowego.

Nie jest to porównywalne z " obciążeniem łożyska ", między innymi dlatego, że łożyska są nieruchome i w ogóle nie mierzą tego samego.

Pozdrowienia
.zip dźwignia sterująca (239.6 KB)

Witaj Zozo_mp,

Z moich prób, jeśli występuje luz między dwoma elementami, przez geometrię łącznik nie znajduje równoległej krawędzi, więc ta ścieżka jest niemożliwa z mojego początkującego doświadczenia.
To, co mi przeszkadza, to obowiązek zachowania ortogonalnej między dwiema powierzchniami, na przykład element zorientowany pod innym kątem i łącznik staje się ogniotrwały!
OK, jest to odnotowane i zarchiwizowane, aby mieć dostosowane narzędzia. Dziękuję.
Pozdrowienia.

Widmo.

@spectrum

Twoje nieszczęścia związane z są zgodne z moimi własnymi trudnościami z SW.

Do tego stopnia, że czasami zastanawiam się, czy projektanci kiedykolwiek postawili stopę w warsztacie spawalniczym. Moglibyśmy wysłać ich na staż do @OBI_WAN !
Minęło dziesięć lat, odkąd zrezygnowałem ze spawania w sub-ASM i ASM, jest to nie do opanowania i zbyt gadatliwe. Wskazania umieściłem bezpośrednio w MEP, co jest więcej niż wystarczające dla spawaczy, którzy nie są Mickeyami i którzy bardzo dobrze rozumieją intencje montażu.

Moi koledzy mogą być bardziej zniuansowani w kwestii spawania.

Pozdrowienia

1 polubienie