Witam @spectrum
Będę trochę lakoniczny, za co przepraszam.
Jedynym złączem, którego nie używam, jest to.
Ponieważ jest to mylące w porównaniu z rzeczywistością Twojej części w warsztacie po spawaniu.
Ponadto naprawdę przyjrzyj się wyborom różnych rodzajów spawania (oprócz ciągłego ściegu)
Wolę tabele spawania, które lepiej uwzględniają różne rodzaje spawania. Nie wspominając już o tym, że w prawdziwym życiu istnieją różnice między spawaczami, a nawet z tym samym spawaczem, nawet jeśli jest on odpowiednio certyfikowany.
Dopiero roboty spawalnicze pozwalają zbliżyć się do obliczenia PEF.
Dziwi mnie, że mały otwór na korbę jest tak niebieski, podczas gdy to on pochłonie maksymalny wysiłek.
Zauważyłem też, że rurka jest wpuszczona w twój sworzeń korbowy (dźwignia sterująca).
Nie widzę, czy lut jest po obu stronach.
Zwykle siła powinna znajdować się na osi małego otworu w górnej części dźwigni sterującej, a siła blokowania rury powinna znajdować się na obracającej się rurze rury stowej. (nie widzimy, co blokuje obracającą się rurkę).
Jeśli dobrze widzę, robisz badanie statyczne, ale ten typ montażu jest narażony na wibracje i wstrząsy podczas start-stop.
Jednak spoiny zwykle uginają się pod wpływem drgań lub sił szczytowych podczas operacji start-stop. (Ostatnio miałem przykład awarii maszyny z powodu źle ocenionej spoiny)
Niezbędna jest również znajomość liczby zatrzymań start-stop, a także warunków użytkowania (automatyczny ze spowolnieniem lub działanie ręczne), zwłaszcza w przypadku zatrzymania uderzenia.
Niezależnie od Twojej prośby, będziesz musiał powiedzieć nam trochę więcej o warunkach wszystkich swoich ustawień.
Niezależnie od tego, czy Twoje części są integralne, czy nie (np. bez wtopu), a zatem są utrzymywane razem tylko przez spawanie i styki bez penetracji.
Mówię to, ponieważ jeśli porównasz F E M A z obliczeniami ręcznymi, jest mało prawdopodobne, że znajdziesz te same wyniki.
Myślę, że najprostszym sposobem byłoby opublikowanie ASM z napisem "spakuj i ruszaj", abyśmy mogli naprawdę zdiagnozować Twoją symulację.
Pozdrowienia
(PS: Por. kilka dyskusji na temat i złączy)