Kopia pomocy, możliwość importu w dużych ilościach:
Ciało wolumetryczne. Próbuje zaimportować dane jako treści woluminu. W wielu przypadkach (zwłaszcza w złożonych modelach) wynikowa objętość jest bezużyteczna, a dane są następnie importowane przez konwerter jako obiekty wielokątne. W takim przypadku drzewo autorskie FeatureManager może zawierać folder Obiekty wieloboczne, folder Obiekty wieloboczne, Zaimportowane elementy wieloboczne oraz Zaimportowane elementy wieloboczne.
Osobiście próbowałem otworzyć plik .stl i nie ma ciała. Ani objętość, ani powierzchnia. Jest tylko jedna linia "Wykres STL1" odpowiadająca "obrazowi" 3D woluminu.
Domyślnie import STL daje ciało graficzne, w uzupełnieniach premium SolidWorks (i pro chyba) znajduje się moduł o nazwie Skanuj do 3D, który dodaje w typach plików możliwość otwierania plików siatkowych lub punktowych oraz dodaje funkcje transformacji siatki... Aby to zrobić, musisz kliknąć siatkę prawym przyciskiem myszy, aby uzyskać dostęp do funkcji...
EDIT: Sprawdziłem i potrzebujesz licencji solidworks premium, aby mieć scanto3d
Rozpoznawanie funkcji (tworzenie drzewa funkcyjnego z zaimportowanej treści) jest dostępne w profesjonalnym
W przypadkach, w których SolidWorks nie może tego zrobić, być może metoda wideo z mojej pierwszej wiadomości może zadziałać, ale musisz dodatkowo pobrać MeshLab (za darmo):
@Fabrice_A jest całkowicie słuszne, bez skanowania do 3D nie da się nic zrobić z STL, który jest plikiem siatki (wystarczy wyświetlić tryb cieniowania i krawędzi), aby to zrealizować.
Tak więc skanowanie do 3d pozwala na wykonanie rzeczywistych powierzchni z twoich siatek (wygładzonych, ukośnych, stożkowych, płaskiej kuli, ), co pozwoli na to, aby koniec końca miał bryłę.
Uważaj, jeśli kształt jest stosunkowo prosty, nadal znacznie szybciej jest go odtworzyć.
@+
Z drugiej strony, dla mnie metoda @opiep27 jest niemożliwa w przypadku trójkątnej siatki stl, która stanowi większość stl!