Usuwanie plików CAD za pomocą Solidworks?

Cze wszystkim

Kontynuuję moje odkrywanie Solidworks po odejściu z Creo i coś mnie trochę zadziwia, stąd moje pytanie: Czy nie jest możliwe usunięcie pliku CAD (w sensie pliku w Windowsie) Z interfejsu Solidworks? Nie mogę znaleźć niczego w tym sensie, żadnego samouczka, żadnej funkcji, niczego.

Czy powinieneś zawracać sobie głowę Explorerem w tym celu? A jeśli szukam tak świetnej funkcji, to szczególnie dla montaży: Zapisałem w " katalogu roboczym " płytki elektroniczne z setkami lub nawet więcej komponentów na nich, gdzie wyodrębniłem to, co było mi potrzebne i teraz chciałbym wszystko posprzątać i usunąć. W Creo dla asm zaproponowano mi automatyczne usunięcie wszystkich części składających się na zespół (ale nie tych w sesji, jeśli są zmontowane), jakie to wygodne! #nostalgie

Tam nadal byłoby ogromną luzą, aby trzeba było klikać część po drugiej w Eksploratorze, uważając, aby nie usunąć części, planu, montażu reszty projektu. Nie śmiem sobie wyobrazić oprogramowania bez tego, czy to ja nie szukam we właściwym miejscu, nie dobrze lub z niewłaściwymi słowami kluczowymi?

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

Witam

O ile mi wiadomo, to nie istnieje (jeszcze: ale masz ten post, który sugeruje, abyś poszedł i przekazał ten pomysł SW:Solidworks 2026 Top Ten - #14 by A_R) .

Jedynym obejściem, jakie widzę, jest zrobienie manipu otwierającego/czyszczącego w katalogu tymczasowym, a następnie kopiowanie drzewa wyczyszczonego zestawu w katalogu końcowym: skopiowane zostaną tylko użyte komponenty.

1 polubienie

Witam

Ponadto możliwe jest pozostawienie otwartych w oprogramowaniu tylko tych plików, które mają być przechowywane.
Następnie przejdź do folderu i usuń wszystkie pliki, otwartych nie będzie można usunąć.

5 polubień

Witaj Nicolas_PECHBERTY,
Jest coś na to, ale musisz mieć narzędzie MyCAD, " Czysty projekt ".=>

A posprzątanie Twojego zespołu, projektu zajmuje co najmniej mniej niż sekundę...
Oznacza to, że przenosi się do innego katalogu (który podajesz), wszystkie części, zespoły, podzespoły, które nie są używane w Twojej firmie lub projekcie. Następnie usuwa ten nazwany katalog.

Proszę bardzo, powodzenia.
@+.
AR.

1 polubienie

Dziękuję A_R za odpowiedź.
Niestety tego nie posiadam, tylko Solidworks (Premium).

I rozumiem, że istnieje zewnętrzne narzędzie, biorąc pod uwagę ogromną dziurę w aferze, która jest w związku z tym oprogramowaniem. To dość szalone, jest w tym trochę dobrego, ale jest też trochę bardzo złego na razie... :roll_eyes:

1 polubienie

Ciekawe Cyril_F!
Poleganie na blokowaniu plików przez system Windows jest trochę kłopotliwe, ale postaram się nie denerwować bardziej niż to :sweat_smile:
Z drugiej strony, lepiej otworzyć wszystkie zestawy głowy, kiedy nadejdzie czas, aby...
Dziękuję

1 polubienie

Cóż, z premium solidworks masz prawo do wszystkiego.
Dla mnie to ze standardowym...
@+.
AR.

Narzędzia MyCAD są objęte subskrypcją Mycadtools.
Zanim miałem narzędzia Mycadtools, robiłem to samo, co @Cyril_f , nawet jeśli narzędzia MyCAD są rzeczywiście bardziej odpowiednie.

1 polubienie