Blacha wygięta w kształt śmigła

Z drugiej strony zaokrąglone do setnej.

Masz świetne samouczki na temat Lynkoa, poszukaj informacji, są filmy, które bardzo dobrze to wyjaśniają.

OK

Spojrzę jeszcze raz

W każdym razie dziękuję wszystkim

Solidworks nie posiada modułu arkusza blachy (tłoczenia), który pozwala na wykonanie takiej części.

Simpa twój kawałek, zrobiłeś tak jak ja w moim 3 poście, a potem zastosowałeś deformację... Wcale...

Wiem, że jest funkcja stemplowania, ale nie wiem, czy jest kompatybilna z konwersją na blachę, w każdym razie mi się to nie udało.

Martwi mnie więc, co prawda jeśli ktoś ma jakieś rozwiązanie, to byłbym ciekaw zastosowanej metody, jestem jeszcze początkujący w obróbce blach.

David.heyraud.fs Twoja metoda wydaje mi się najbardziej odpowiednia, aby mieć tylko jedno ciało, z drugiej strony, czy wymiary są przestrzegane? A spłaszczenie nie jest poprawne.

Myślałem trochę o twojej grze.

Myślę, że musimy działać w innym kierunku.

Zamiast tworzyć objętość, powinniśmy raczej usunąć materiał, aby stworzyć tom.

Więc bym zrobił:

Tworzenie arkusza cylindrycznego

"Normalne" usuwanie materiału w celu utworzenia kształtu w widoku z przodu

Następnie dodaj zamiataną fałdę.

Spróbuję w ciągu dnia, jeśli będę miał czas

A.LeBlanc

"Czy wymiary są przestrzegane? A spłaszczenie nie jest poprawne".

Rozłożony wydaje mi się prawidłowy tak samo jak wymiary po rozłożeniu: zmierzyłem szerokość złożonej i rozłożonej blachy i wydaje mi się to poprawne. Do sprawdzenia

Witam 

Wyraziłem się źle DSL.

Chciałem powiedzieć, czy wymiary pasują między dwiema częściami (schodkiem i częścią zdeformowaną)?

Opracowany lg jest poprawny w stosunku do spłaszczenia, ale czy powinien być zorientowany w tym kierunku?

Nie, nie, nie dostałem tego

Rzeczywiście, wymiary nie są takie same...

Powinieneś wiedzieć, w jaki sposób planujesz wykonać tę część, abyśmy mogli to zrobić zgodnie z Twoimi środkami produkcji... Można to zrobić na kilka sposobów, zaczynając od listwy i kładąc zagięcie, które się wygina i ciągnąc lub zaczynając od karbowanej tarczy, aby podnieść krawędź za pomocą blacharską, a następnie ciągnąc lub tłocząc. Wybór jest ogromny....

1 polubienie

Biorąc pod uwagę grubość (10 mm), myślę, że łatwiej byłoby zrobić to w dwóch spawanych częściach, chyba że masz środki produkcji, które są w porządku.

2 polubienia

mnie konkretnie 

Zrobię twój krążek na powierzchni 

Dam mu grubość po obu stronach

przekształcił go w tom

i stwórz filiżankę 

a następnie zniekształcić za pomocą zniekształconego narzędzia

za bajeczne ditto lub dobrą prasę ;-)

i do rozwinięcia wydłuż długość cięcia do osi (powierzchni) prostej, zakrzywionej, prostej

ty twoja średnica między długością rozłożenia

Dzięki temu masz rozłożoną część, aby wykonać tę samą płaską część o odpowiednich wymiarach

jeśli nie powiem za dużo, powinno się udać ;-)

@+ ;-)

Jest to podkładka EP.10 z wycięciem do wytłoczenia.

Kształt śmigła i zagięcia są zatem wykonane za pomocą prasy.

Jeśli chodzi o piec w powierzchni, nie wszystko zrozumiałem!?

1 polubienie

Nie jest to część blaszana, więc nie ma możliwości wykonania blachy. Nawiasem mówiąc, nie sądzę, aby moduł z blachy był w stanie poradzić sobie z prostą spiralną powierzchnią.

Musieć:

- narysuj go na powierzchni i pogrub powierzchnię

lub

-narysuj część w 3D z jednej strony, a następnie dopracuj część, usuwając materiał aż do "przesunięcia powierzchni", za pomocą funkcji powłoki, usuwając materiał z przesuniętą powierzchnią.

Wynikiem będzie 3D żądanej części. Potem to od stempla musi się tym zająć (w końcu to jego praca...)

1 polubienie

Nie ma prawdziwego rozwiązania!

Rozwiązaniem byłoby stemplowanie

Ale solid nie ma modułu tłoczącego do wykonania tej części

DZIĘKUJĘ

Ale solid nie ma modułu tłoczącego do wykonania tej części

Jest to całkowicie fałszywe 

Musisz tylko stworzyć własne narzędzie, a następnie możesz stworzyć swoje stemplowanie

więc stawiam -1 na odpowiedź, którą zatwierdziłeś jako najlepszą

Zobacz między innymi ten samouczek

https://www.youtube.com/watch?v=SHNIm0X6Txk

@+

2 polubienia

GT22 powiedział:

Próbowałem już tego rozwiązania, ale na moim krążku nie działa

ale jeśli ci się uda, jestem biorcą...

podaj mi wymiary swojej podkładki STP

i patrzę na to od razu

2 polubienia