Jednostka tolerancji

Witam

Chciałbym zmienić jedność moich tolerancji w Solidworks, które są obecnie podane w mm. Chciałbym mieć tolerancje w mikronach przy zachowaniu wymiarów w mm, czy jest to możliwe?

Dziękując, życzę miłego dnia.

Witam

Uh... Po co? W jaki sposób Twój warsztat zrozumie, że Twój wymiar jest w jednej jednostce, a Twoja tolerancja w innej?

Poza stworzeniem źródeł błędów dla Twoich dostawców, nic dobrego nie wyniknie z takiego systemu ocen

5 polubień

Preferujemy pracę z tolerancjami mikronowymi, ponieważ pracujemy nad małymi częściami. Rozumiem cię, może się to wydawać nielogiczne, ale dla nas bardziej sensowna jest praca z wymiarami w milimetrach i tolerancjami w mikronach. Powiedziałbym, że byłby bardziej dostosowany do naszych potrzeb. + Nie będzie kontaktu z dostawcami, ta metoda będzie przeznaczona głównie do użytku wewnętrznego.

To, bardzo dobrze rozumiem potrzebę pracy w mikronach w mikromechanice... To, co mi umyka, to sama idea pracy z dwiema różnymi jednostkami w jednym wymiarze. Nie jest to ani pożądane, ani pożądane.

Swoją drogą mam wrażenie, że Solidworks też nie brał tej możliwości pod uwagę :wink:

Z drugiej strony, jeśli chcesz " majsterkować", możesz pozostawić swoją tolerancję z wartością. Następnie aktywujesz modyfikator tolerancji, w którym dodajesz [ALT + 0181] w celu dodania symbolu mikrona.

W ogóle nie jestem jego fanem, ale hej... To nie są moje plany :smiley:

4 polubienia

Znalazłem tę funkcję, niestety trzeba ją przerabiać za każdym razem, gdy rozłączasz / ponownie łączysz i wybierasz ją dla każdej strony. Tak jak powiedziałeś, wydaje mi się, że Solidworks nie pozwala na posiadanie dwóch różnych jednostek w dokumencie... W każdym razie dziękuję :grin:

Witam;

A jednak nie są ostatnimi, którzy proponują (narzucają?) sprzeczne elementy czy opcje. (Patrz punkt:
Nie widzenie przez przezroczysty komponent - #18 by sbadenis)

=> Nie jestem też fanem tej metody. Z pewnością będzie to źródłem potencjalnych błędów, nawet wewnętrznych.

… Zastanawiam się, czy nie byłoby to wykonalne za pomocą makra (mówię o technice " ALT + 0181 ")... Pewnie od czasu do czasu rzucę na to okiem.

… Kilka ścieżek do zbadania:

Pozdrowienia.

3 polubienia

Witam

Możesz coś zrobić z podwójnymi ocenami.
Wymiar główny w mm i wymiar drugorzędny w mikronach.
Kłuje jednak w oczy:
image

2 polubienia

Witam, dziękuję za radę, niestety jak mówisz może szczypać w oko... W przypadku części z kilkoma ograniczeniami może to być bardziej niepokojące niż korzystne... W każdym razie dziękuję :smiley: