PILNE - student na HEIG, potrzebuje asystenta projektowego / solidworks (płatny!)

Witam, pozwólcie, że się przedstawię, nazywam się EL DIK Ahmad. Jestem studentem II roku inżynierii mechanicznej na Uniwersytecie HEIG-VD. Moje wykształcenie akademickie jest następujące: Ukończyłem pierwszy rok w EPFL i ukończyłem prawie wszystkie kursy na drugim roku. Jednak na drugim roku w EPFL musiałem ponownie wziąć udział w kursie, którego nie zaliczyłem w poprzednim roku. Niestety, wraz z nadejściem pandemii COVID-19 i z osobistych powodów rodzinnych musiałem opuścić Szwajcarię i wrócić do mojego rodzinnego Libanu, gdzie spędziłem rok. Kiedy wróciłem do EPFL i wyjaśniłem swoją sytuację, zostałem poinformowany, że nie mam powodu, aby nie przystąpić do egzaminu (nie pojawić się na egzaminie), co doprowadziło do wydalenia mnie ze szkoły.

Następnie dołączyłem do HEIG-VD, aby kontynuować studia, bezpośrednio na drugim roku. Pojawił się jednak problem: HEIG-VD automatycznie walidował CAO1 i CAO2, podczas gdy na pierwszym roku w EPFL studiowałem CATIA zamiast SolidWorks i ledwo ukończyliśmy mały projekt, bez projektu lub czegoś podobnego. Więc naprawdę gubię się w 3-4 kursach CAD i nie wiem, jak podążać za kursami, ponieważ nie ma żadnych wyjaśnień, tylko skomplikowany projekt semestralny, a nauczyciel nie ma czasu, aby mi wszystko wytłumaczyć.

Dlatego znalazłem tę grupę na stronie Visiativ, składającą się z inżynierów i utalentowanych ludzi. Mam nadzieję, że ktoś ma kilka godzin w tygodniu, które może poświęcić mi jako asystentowi, a ja oczywiście jestem gotów zapłacić za tę pracę! Bez problemu możemy wspólnie omówić warunki finansowe.

Mój telefon komórkowy to xxxxxxxxxxx
Unikaj numerów telefonów na forum, w przeciwnym razie ryzykujesz spam tysiącami (edytuj Zozo).

Mieszkam w Lozannie, ale mogę też jeździć na wycieczki do ciebie, w dowolne miejsce w kantonie Vaud!

1 polubienie

Witam @ahmad_el_dik
Myślę, że trafiłeś we właściwe miejsce :slight_smile: Witamy w społeczności myCAD!
Pozwolę, aby członkowie społeczności ci odpowiedzieli; Jeśli nie masz żadnych opinii, nie wahaj się ze mną skontaktować, aby wspólnie zobaczyć, jak możemy Ci pomóc!
Coralie

3 polubienia

Dziękuję bardzo!

Czy zacząłeś od wykonania wszystkich samouczków dostarczanych z Solidworks?
Jest to już minimum, które należy zdobyć na początek i jest bardzo szczegółowe:
image

explorer_xHVN4LQPpR

Następnie, jeśli to Ci nie wystarcza, jest też wiele samouczków na Youtube w języku francuskim, a na koniec możesz rozważyć spotkanie z nauczycielem (jeśli nauczyciel jest w pobliżu)

7 polubień

Witam, dziękuję za odpowiedź! Obejrzałem wiele filmów na youtube i udaje mi się tworzyć małe złożenia qlq, ale potrzebuję też pomocy w projektowaniu mojego projektu, a jest on o wiele bardziej złożony niż tutoriale podane solidworks, dlatego potrzebuję kogoś z doświadczeniem. (Mam też 10 innych przedmiotów do naśladowania w tym semestrze, więc czas na odkrywanie samouczków też jest problemem)

1 polubienie

Nie jesteś pewien, czy ktoś z Twojego regionu, poza godzinami pracy, ma z Tobą wspólny czas wolny.
Tutaj na forum są to głównie profesjonaliści z branży, a wszyscy mają też inne rzeczy do zrobienia wieczorem lub w weekend.
Z drugiej strony, jeśli Twój temat jest jasny, że wiesz co chcesz zrobić, ale nie możesz tego zastosować w CAD na SW, na tym forum znajdziesz niezbędną pomoc.
Jeśli natomiast szukasz kogoś, kto za opłatą wykona dla Ciebie projekt study + CAD, nie jesteś pewien, czy jesteś we właściwym miejscu. Studenci, którzy zgłaszają tego rodzaju prośby, lądują co roku na tym forum. niektóre z dobrą uwagą, a inne nie.
Więc wyeksponuj swój temat, jeśli chcesz, a my doradzimy.
A może, jeśli Twój temat jest jasny i precyzyjny, ktoś w Twoim regionie będzie mógł poświęcić Ci czas oprócz pomocy udzielonej tutaj.
Podsumowując, jakie są Twoje specyfikacje i Twój pomysł, aby tam dotrzeć (szkic, czyli początek CAD...)

6 polubień

Nie szukam kogoś, kto zrobi projekt za mnie, szukam kogoś, kto wie, co trzeba zrobić, a obok mnie wytłumaczy mi jak mam myśleć i jak to zrobić, a także, że pracuję przed nim i powie mi, kiedy popełniam błędy (nauczyciel).
Moje realizacje to:
-projekt, który moja klasa zrobiła już w zeszłym semestrze (reduktor cykloidalny), ale chcę go zrobić jeszcze raz z kimś się nauczyć.

• Projekt, który mam teraz (mam 8 tygodni na jego złożenie): specyfikacja jest następująca: system pakowania czekoladek, taki jak ten film: https://www.youtube.com/watch?v=yg8qILTuiFw&ab_channel=SAPAL , ale musimy zrobić tylko część, w której czekolada jest wprowadzana do obracającego się koła, czekolady trzymanej przez szczypce, ale że obracające się koło musi zawsze mieć stałą prędkość, Tak więc część, która wstrzykuje czekoladki do obracającego się koła, musi mieć taką samą prędkość liniową jak koło, a następnie szybko wrócić do tego miejsca, aby wstrzyknąć następną czekoladę!
1 polubienie

W takim przypadku forum jest do Twojej dyspozycji.
Moja rada
Ruszaj do przodu ze swoim projektem, a jeśli będziesz miał najmniejsze pytanie, będziemy tam, aby Ci pomóc.

6 polubień

Dziękuję! Zamierzam spróbować maksimum.

2 polubienia

Nie żartują z projektów w Twojej szkole. Myślę, że byłbym wtedy w PLS, nie wiedząc, od czego zacząć!

• Czy zacząłeś przepisywać to wszystko zgodnie ze specyfikacjami? I wyciągnąć z niego najważniejsze punkty?
  • Czy wykonałeś schemat ideowy / mały szkic tego, co chcesz zrobić na końcu?
  • Czy znasz gabaryty / przestrzeń, która została Ci przydzielona w maszynie specjalnej?

Jeśli tak, wszystko, co musisz zrobić, to rysować krok po kroku w Solidworks, aby nabrał kształtu. A wtedy zaczniesz napotykać " konkretne " trudności, w których możemy Ci pomóc :slight_smile:

6 polubień

Witam!
Wczoraj dostaliśmy specyfikację, więc nie miałem jeszcze czasu na wykonanie żadnych rysunków/obliczeń, ale zamierzam zacząć w ten weekend!

Jeśli chodzi o specyfikację (nauczyciel chciał być jak klient, który prosi o maszynę do pakowania czekolady): jedyne, co określił, to:

• musimy wykonać koło o średnicy prawie 500 mm, które obraca się ze stałą prędkością prawie 900 obr./min, zawiera 6 zacisków: częścią, którą należy wykonać, jest wstrzyknięcie kawałka czekolady do koła, które się obraca (w zaciskach), ale problem polega na tym, że koło obraca się z prędkością kanstową, Musimy więc wykonać układ wtryskowy, który podąża za prędkością obrotową koła podczas wtrysku, a następnie wraca do tego miejsca, aby wstrzyknąć nową część z nowym zaciskiem.
    Jeśli obejrzysz film, w którym zamieściłem link na forum, w minucie 0:33 jest to podobne do tego systemu, ale na filmie koło, które się obraca, zatrzymuje się na kilka milisekund, aby wstrzyknąć papier czekoladowy do koła, a następnie uruchamia się ponownie (zatrzymuje się również na każdym etapie pakowania), w naszym przypadku wszystko musi odbywać się ze stałą prędkością. (system wtrysku czekolady jest połączony z tym samym silnikiem, który obraca koło, więc musimy zrobić system krzywkowy, aby działał)

Dziękuję wszystkim za wiadomości i wsparcie w moim poście tutaj, bardzo się cieszę, że widzę wiele odpowiedzi i wsparcia w odniesieniu do przyszłych pytań ode mnie.
Mam nadzieję i myślę, że wszystko pójdzie dobrze, nawet jeśli jest to mój pierwszy projekt CAD!

Skomplikowana sytuacja (unikaj akronimów lub wyjaśnij je przynajmniej za pierwszym razem, gdy ich używasz) i ciekawy, ale złożony temat.

900 obr./min wydaje mi się ogromne, czekoladki będą satelitarne.

Sam ruch jest dość klasyczny w maszynie specjalnej, to kadencja, którą trudno będzie zarządzać.

4 polubienia

Witam @ahmad_el_dik

Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić lub nam przekazać, są specyfikacje.
Bo widzę, zanim jeszcze zacznę, niespójność, a także brak informacji.

1°) Niekoherencja = 900 obr./min, czyli jeśli nadal umiem obliczyć 900/60 s = 15 obr./min/sekundę, co oznacza, że każda operacja owijania (która obejmuje kilka etapów) musi być wykonana w tym przedziale czasu.

2°) Brakujące informacje
a) Wielkość czekoladek (czy są to kęsy, mini batony) wybór opakowania (papillotte,
b) charakter jednowarstwowego lub dwuwarstwowego opakowania z dwóch różnych materiałów).
c) Czy musisz również wyłożyć wszystko do torby lub tabletu przy wyjściu.

Pozdrowienia

EDIT: witaj @stefbeno

1 polubienie

Wydawało mi się też, że 900 obr./min to ogromna wartość, ale tego właśnie chce profesor. (można założyć zabezpieczenie wokół klamer zaraz po wstrzyknięciu aż do socie)

@ahmad_el_dik , to nie my możemy zapewnić ochronę, ale musimy ją zabezpieczyć. Zawsze myśl, że użytkownik może dać się ponieść... Zwłaszcza przy tej prędkości^^

1 polubienie

Prosto z maszyny do ust nauczyciela! :rofl:

To powiedziawszy, mówiąc bardziej poważnie, i jeśli moje obliczenia są poprawne:

V = (Va x 1000) / (3,14 x D)

Z
v : prędkość obrotowa = > obr./min
Va: prędkość posuwu = > m/min
D: Średnica koła = > mm

Niech Va = (V3,14D)/1000 = (900x3,14x500)/1000 = 1413 m/min = 1,413 km/min = 84,78 km/h

Rzeczywiście, jest trochę bałaganu... Czy twój nauczyciel jest pewny siebie w rytmie?

Rozmiar czekoladek ma średnicę 25 mm, kształt: półkula (jak pokazano na filmie na youtube, który umieściłem wcześniej), jeśli chodzi o samą operację owijania, nie zajmujemy się tym projektem, chodzi tylko o system kół z zaciskami, które obracają się o 900 obr./min, a system, który przekazuje czekoladki, które docierają przenośnikiem, do zacisków i biensure ten system musi mieć tę samą prędkość liniową z wirnikiem, aby możliwy był wtrysk.
Wirnik i układ wtryskowy są napędzane jednym silnikiem.
przy wyjściu czekoladki ślizgają się po pojemniku,

P.S.: przepraszam wszystkich, jeśli mam dużo błędów ortograficznych, nie jestem native speakerem języka francuskiego. <3

Szybko narysowałem pomysł na rozwiązanie, czy uważasz, że takie rozwiązanie działa?

Zadam mu pytanie bo 84 km/h to ogromne XD