Korzystanie z oprogramowania Freecad

Witam
Mam przyjaciela - byłego kotlarza, obecnie na emeryturze - który zainteresował się manipulacją
komputer obiektów z blachy, części i produkcji cnc tych obiektów, a do tego użył oprogramowania Freecad, pokazał mi kilka procedur, wydaje mi się, że to oprogramowanie jest kompletne do tego, co widziałem, ktoś korzystał z tego dziennika?

Witaj Alfoncpasmamob,
Nie znałem " FreeCad ", dzięki za informację.
Oto, co znalazłem w sieci, wygląda całkiem nieźle, aby zobaczyć=>FreeCAD: twój własny parametryczny modeler 3D
Zamierzam wypróbować to na tym kroku.
@+.
AR.

Freecad jest nadal darmowym oprogramowaniem i dlatego jest bardziej ograniczony niż wiele profesjonalnych programów, ale mimo to jest raczej kompletny.
Z drugiej strony, w przypadku małych projektów jest to nadal wystarczające.
Testowałem go jakiś czas temu, nie jest tak łatwy jak SW i dlatego tak rzadko go używam.

Mając do dyspozycji licencję programową wolę korzystać z oprogramowania, które znam na pamięć, nawet jeśli byłoby to wystarczające dla większości lub nawet wszystkich.

2 polubienia

Oczywiście nie jest tak kompletny jak SW lub inne odpowiedniki, ale jest darmowy i nadal ma wiele funkcji, modułów, ...
Dziękuję za odpowiedzi
PS: Zainstalowałem go i będę go używał do porównywania np. dokładności na rozłożonym

2 polubienia

Uważam to również za dość nieintuicyjne.
Ale to pozostaje moja opinia prawdopodobnie stronnicza przez fakt czerpania z SW przez 20 lat!

2 polubienia

Tak, też się z tobą zgadzam, wpadamy w nawyki..., ale i tak to zrobię
używane, takie jak GGcam, który przyjaciel opracował i sprzedał

1 polubienie

Tak, ale także prawdopodobnie o wiele bardziej stabilne i mniej błędne, jak wiele darmowych lub otwartych programów w porównaniu z oprogramowaniem pro i drogim... Paradoksalnie...
Myślę, że różnica między oprogramowaniem stworzonym z pasji a oprogramowaniem stworzonym z chciwości.

1 polubienie

Myślę, że błędy są częścią każdego oprogramowania, pro lub nie, może z trochę większą powagą dla profesjonalistów..., jeśli chodzi o chciwość, zależy to od typu osobowości, która je projektuje, w jakim celu, jeśli ośmielę się powiedzieć, biorę przykład GGcam, dziś niemożliwego do znalezienia, ale sprzedanego w kilkuset, duża szwajcarska firma biologiczna chciała kupić kod źródłowy za grosze, nie zdając sobie sprawy z pracy, jaką reprezentuje dla jednej osoby, co ma miejsce, kupując i tak kilka algorytmów, patrz załącznik
ggcam_aide.pdf (12,2 MB)

1 polubienie

Wolne oprogramowanie również ulega awarii. Używam Ubuntu od 15 lat i mogę powiedzieć, że zawiesza się, gdy aktualizacje pojawiają się z nowymi błędami...
Nie zapominaj, że dane obsługiwane przez oprogramowanie są ogromne i jak każde oprogramowanie, które obsługuje duże pliki, podlegasz pewnym ograniczeniom i bardziej powtarzającym się awariom...
Co nie wyklucza pewnej frustracji, gdy płaci się bardzo wysoką cenę za udane oprogramowanie.

1 polubienie

Mimo to, przy tej samej liczbie błędów, gdzie zrozumiałe jest, że pochodzą one od biednego faceta, który rozwija się w wolnym czasie, niedopuszczalne jest, aby pochodziły od całego zespołu, który za to zapłacił!

Jest też jakość korekty; Entuzjasta będzie dokonywał aktualizacji, aby zadowolić swoich użytkowników i zachować dobry wizerunek, podczas gdy duża grupa nie dba o wypuszczanie poprawki tylko co 10 lat, ponieważ klient już zapłacił i jest to dla niego zbyt skomplikowane, aby migrować swoje tony dużych projektów do innych rozwiązań i dlatego i tak zostaje.
Częstotliwość pojawiania się poprawek przyczynia się do mniejszej trwałości błędów, dzięki czemu możemy zgadywać, która gałąź jest najmniej problematyczna.

Bardziej poważnie zabugowany, tak :stuck_out_tongue:

Nie celowałem konkretnie w oprogramowanie, ale różnica polega na tym, że eksperymentalne lub niestabilne opcje są wyraźnie oznaczone jako takie w wolnym świecie, podczas gdy w świecie zawodowym są sprzedawane jako nowości lub wartość dodana, podczas gdy nie są ani przetestowane, ani funkcjonalne, a zatem bezużyteczne.

" Popraw przed dodaniem " powinno być mantrą w dużych grupach.

PS: Uwielbiam Solidworks i dlatego go uwielbiam. Problem w tym, że Solidworks naprawdę nas nienawidzi...

2 polubienia

Tak, zgadzam się z tobą, lubię też Solidworks, ale używam też innych, wszystko zależy od tego, co mam zrobić
Dziękuję za odpowiedzi

2 polubienia

Witaj doktorze, masz 5 minut, aby się z @Sylk spotkać? :rofl:

1 polubienie

??? Jakie jest pytanie?

:upside_down_face: Diagnoza jest taka, że uwielbiam go używać, ponieważ uważam, że SW ma wyjątkowy potencjał, ale jest zepsuty przez wszystkie jego problemy, które można łatwo naprawić, więc chcę, aby był idealny, dla własnego dobra i dla naszego. Jego rokowania są groźne dla jego życia, ale czasami wygląda to tak, jakby Dassault postanowił pomóc mu umrzeć. My też.

co masz na myśli!, Dassault zabiłby SW???, zastąpiony przez jaki dziennik?, Catia jeśli należy do Dassault, nie wiem

Dopóki jest to opłacalne, nie, nie sądzę, ale chciałoby się to zrobić, żeby nie poszło dużo lepiej. :upside_down_face:

PS: nie zawsze powinieneś brać moje słowa dosłownie, jestem trochę ironiczny :wink:

1 polubienie

Witamy w Klubie Ironii i Autoironii!!