To makro do pobierania nazwy pliku, które należy dostosować w razie potrzeby
As Obiekt
As ModelDoc2
As SldWorks.Configuration
As CustomPropertyManager
AsString
As String As String
Sub main()
Set swApp = Application.SldWorks
Set swModel = swApp.ActiveDoc'Otrzymujemy nazwę pliku
myValue1 = Left(myValue0, 8) 'pierwsze 8 znaków nazwy pliku
Set config = swModel.GetActiveConfiguration
Set cusPropMgr = config. CustomPropertyManager
lRetVal = cusPropMgr.Add3("filname", swCustomInfoType_e.swCustomInfoText, myValue1, swCustomPropertyAddOption_e.swCustomPropertyDeleteAndAdd)
End Sub
Nie rozumiem, gdzie umieścić ustawienia solidworks w modelu części, planie i asm.
Myślę, że wszystkie te parametry trzeba wcześniej stworzyć w różnych modelach (część, Asm Drw), ale GDZIE i Jak? Oto jest pytanie! Obejrzałem film, ale ta osoba prawdopodobnie stworzyła wszystko wcześniej, więc nie jestem dalej do przodu. (pomimo wskazań @Yannick ;-) )
Muszę być trochę głupi, bo nie mogę znaleźć, jak to zrobić w pomocy online.
Właśnie wróciłem do tematu, ale coś mi umyka w logice SW
W posłowi do PE, a więc w tle planu, mam dostęp do pewnych zmiennych. Ale dla tych, których brakuje jako "materia", "masa": jeśli chcę utworzyć brakujące zmienne, nie mogę, nawet w trybie administratora. Chyba robię to źle!
Z drugiej strony czytam to"
będziesz musiał dodać właściwość niestandardową w przykładowej części lub za pośrednictwem formularza właściwości , na przykład lub wypełniając właściwość w Plik => Właściwości. Następnie wykonaj:
→ Tworzenie rysunku z mapą bazową, która ma zostać zmodyfikowana
Czy to oznacza , że mogę tworzyć właściwości tylko w części modelu, a więc w pliku SDLPART.dot, a także, że jeśli mój plik SLDPART.dot nie ma wszystkich właściwości, które mogę sobie wyobrazić, nie mogę go utworzyć ani użyć na mapie bazowej. Nie rozumiem, dlaczego formularz właściwości nie tworzy niezależnie wszystkich właściwości, które chcesz, a ASM, PRT i DRW używają do prostego tworzenia w obszarze MEP (tutaj interesuje mnie MEP)