Zmienna w kasecie MEP

Witam @Tous

Używam mapy bazowej od wieków i chciałbym dodać opis za nazwą pliku (patrz załącznik).

Ale chciałbym, żeby to był opis pliku części, a nie planu, którego nie wypełniam, chyba że było to automatyczne.

Domyślam się, że w polu tytułu musisz dodać coś w stylu $PRPSHEET:"Opis" lub $PRP ?????

Ponadto, jak zobaczyć (zwizualizować) wszystkie zmienne typu $PRP ????? już zawarte we wkładzie.

Krótko mówiąc, jak dodać odpowiednią rzecz do wkładu MEP. Na przykład automatyczne dodawanie materiału itp.

Wszelkie inne porady dotyczące wkładów będą mile widziane ;-)

Pozdrowienia

PS: Pożyczyłem moją książkę szkoleniową SW młodej osobie, która mi jej nie oddała, więc jestem jak ciężarówka w awarii ;-)
ZZ

2020-06-21_17_22_34-afficher_la_description_-_u_748-19_v1b.sldprt.jpg

Witam

Umieściłem parametry solidworks w modelu części płaskiej i asm:

Uwaga w planie: $PRPSHEET:{EPAISSEUR_TOLERIE}  

Parametryzacja części ASm: EPAISSEUR_TOLERIE  ->  "Epaisseur@Tôlerie"

Uwaga w planie: $PRPSHEET:{Materiał}

parametryzacja part-ASM: Materiał -> "SW-Material@@Défaut@Pièce2.SLDPRT"

Uwaga w planie: $PRPSHEET:{Masa}  

Parametryzacja Part-ASM:Masa ->  "SW-Mass@ci tygodnie. SLDPRT"

To makro do pobierania nazwy pliku, które należy dostosować w razie potrzeby

As Obiekt
As ModelDoc2
As SldWorks.Configuration
As CustomPropertyManager
As
String

As String As String

Sub main()   
Set swApp = Application.SldWorks   
Set swModel = swApp.ActiveDoc'Otrzymujemy nazwę pliku 
myValue1 = Left(myValue0, 8) 'pierwsze 8 znaków nazwy pliku

Set config = swModel.GetActiveConfiguration 
Set cusPropMgr = config. CustomPropertyManager 
lRetVal = cusPropMgr.Add3("filname", swCustomInfoType_e.swCustomInfoText, myValue1, swCustomPropertyAddOption_e.swCustomPropertyDeleteAndAdd) 

End Sub
4 polubienia

Dziękujemy@Yannick

Przyglądam się temu wszystkiemu i wracam, aby dać wam wynik.

Pozdrowienia

1 polubienie

Załącznik, o którym zapomniałem, może pomóc.

Jestem w SW2017

det00000.zip
1 polubienie

Witaj @Tous i @yannick

Nie rozumiem, gdzie umieścić ustawienia solidworks w modelu części, planie i asm.

Myślę, że wszystkie te parametry trzeba wcześniej stworzyć w różnych modelach (część, Asm Drw), ale  GDZIE  i Jak?
Oto jest pytanie! Obejrzałem film, ale ta osoba prawdopodobnie stworzyła wszystko wcześniej, więc nie jestem dalej do przodu. (pomimo wskazań @Yannick ;-) )

Muszę być trochę głupi, bo nie mogę znaleźć, jak to zrobić w pomocy online.

Krótki! Potrzebuję cię.

Pozdrowienia

Informacje o metadanych należy umieścić we właściwościach pliku modelu.

Właściwość File ->

Przykładowa właściwość, którą należy dodać do szablonu

Zapisz model w pliku .prtdot  dla części, złożenia i instalacji

Yannicka

1 polubienie

Aby uzyskać adnotacje w MEP, kliknij prawym przyciskiem myszy notatkę -> Edytuj w nowym oknie

Dodaj na przykład $PRPSHEET:"filename"

Chyba o czymś nie zapomniałem.

Dobranoc

1 polubienie

Witaj Zozo

Czy próbowałeś?

Yannicka

Witaj Yannick

Zrozumiałem twoje wyjaśnienia, ale nie miałem czasu, aby zacząć.

Tam! Zajmuję się bardzo dużą symulacją, która jest dość skomplikowana, a maszyna działa dużo dla różnych scenariuszy.

Nigdy nie przegapię okazji, aby podzielić się opinią na temat rad, a zwłaszcza podziękować.

W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc ;-)

(CIĄG DALSZY NASTĄPI...)

2 polubienia

Właśnie pytałem. 

Witaj @yannick  ;-)

Właśnie wróciłem do tematu, ale coś mi umyka w logice SW

W posłowi do PE, a więc w tle planu, mam dostęp do pewnych zmiennych. Ale dla tych, których brakuje jako "materia", "masa": jeśli chcę utworzyć brakujące zmienne, nie mogę, nawet w trybie administratora. Chyba robię to źle!

Z drugiej strony czytam to"

będziesz musiał dodać właściwość niestandardową w przykładowej części lub za pośrednictwem formularza właściwości , na przykład lub wypełniając właściwość w Plik => Właściwości. Następnie wykonaj:

• → Tworzenie rysunku z mapą bazową, która ma zostać zmodyfikowana

Czy to oznacza , że mogę tworzyć właściwości tylko w części modelu, a więc w pliku SDLPART.dot, a także, że jeśli mój plik SLDPART.dot nie ma wszystkich właściwości, które mogę sobie wyobrazić, nie mogę go utworzyć ani użyć na mapie bazowej. 
Nie rozumiem, dlaczego formularz właściwości nie tworzy niezależnie wszystkich właściwości, które chcesz,  a ASM, PRT i DRW używają do prostego tworzenia w obszarze MEP (tutaj interesuje mnie MEP)

Dzięki za pomoc i tak   ;-]

Pozdrowienia

Dobry wieczór

Na przykład dla materiału

w modelu PRT nazwę zmiennej, powiemy ''Matter'' i przypiszemy zmienną solidworks

Na rysunku dodano notatkę : $PRPSHEET:{Materiał} 

Zobacz załączony model.

Nie wiem, jak wprowadzić  formularze nieruchomości, używam EPDM. ale ręcznie we właściwościach działa doskonale

Domyślam się, że musisz wprowadzić wszystkie właściwości w modelu.

Pozdrowienia

model.zip

Oto bardzo dobry film o konfiguracji formularza zgłoszeniowego nieruchomości

https://www.youtube.com/watch?v=Kb-9pKZCCTY

CDLT powiedział:

Witam @Yannick

Dziękuję, przyglądam się temu wszystkiemu i będę Was informować o wyniku ;-)

Pozdrowienia

Nie rozumiem, gdzie umieścić parametry solidworks w modelu części, planie i asm >> Happy Wheels 3D

Nie rozumiem, gdzie umieścić parametry solidworks w modelu części, planie i asm >> Happy Wheels 3D