Nowy układ zbiorowy pracy w hutnictwie

Witam
Jest to pytanie, które nie jest związane z oprogramowaniem, ale jest związane z naszą pracą w biurze projektowym. Czy dotyczy Pana/Pani nowego układu zbiorowego pracy dla sektora metalurgicznego, a jeśli tak (i jeśli ją akceptuje), jaka jest Pana/Pani klasyfikacja? Ze swojej strony wracam do bycia zwykłym rysownikiem sklasyfikowanym na D8 wyraźnie poniżej oceny w porównaniu z siatką punktową, która w bardzo niewielkim stopniu odpowiada realiom naszego zawodu... I oczywiście bez możliwości ewolucji. Mój przyjaciel, którego poznałem na studiach, to E10 na to samo stanowisko...

4 polubienia

Witam
Nie jestem zaniepokojony tą umową, ale czytając ją, jest to trochę jak fabryka gazu.
Jeśli przeszedłeś ze statusu menedżerskiego do statusu technika (nic pejoratywnego w moich słowach), musisz spojrzeć na to swoją warstwą hierarchiczną, aby to przekalibrować. Mieliśmy kiedyś taki przypadek w naszym oddziale i szybko go przejrzeliśmy (projektant przekwalifikowany na rysownika, nie spodobało się to wszystkim pracownikom w tamtym czasie)

1 polubienie

Z naszej strony powinniśmy się o tym wkrótce przekonać, więc do tej pory czekamy na klasyfikację do tej pory tylko 2 spotkania wstępne, aby szybko wyjaśnić klauzule i nowy opis stanowiska.
Jednak wydaje się, że @coin37coin ma tę samą klasyfikację:

2 polubienia

Bjr,
Tak, jestem zaniepokojony, ale swoją klasyfikację poznam dopiero na początku stycznia.

1 polubienie

Tak! Witam @DoubleL i witam w zespole " not-content "

Najwyraźniej również w tym przypadku pojawia się narzekanie na przekwalifikowanie stanowisk... I czekamy, aby zobaczyć, jak to się potoczy.

W przeciwnym razie, aby pójść swoją drogą, po odbyciu wycieczki wokół mnie, waha się między E9 a E10 (u podnóża ram). I wydaje mi się to o wiele bardziej logiczne. Teraz, z D8, czuję się, jakbym był na początku swojej kariery bez żadnej autonomii!

Czy próbowałeś samodzielnie obliczyć swoje punkty, aby sprawdzić, czy upadniesz jak oni?
W razie potrzeby zrobiliśmy plik, który załączam
Klasyfikacja pozycji pkt - Vierge.xlsx (19.6 KB)

2 polubienia

Jestem dokładnie w tym samym przypadku co ty, @coin37coin coef 305, a potem poszedłbym do D8, podczas gdy przeliczając punkty w stosunku do zadań FDE, doszedłbym do E9, ale tak czy inaczej tak to jest, a potem to wszystko, musimy zaakceptować bez mrugnięcia okiem i kropka... A sęk w tym, że jak powiedziałby ktoś inny, znów stajemy się "rysownikami", co naprawdę sprawia wrażenie, że zostaliśmy "skategoryzowani" przez ludzi, którzy nie znają naszej pracy, co jest jeszcze bardziej irytujące

4 polubienia

Bjr @OBI_WAN dziwne, zwykle muszą ci go przedstawić co najmniej 1 miesiąc przed jego złożeniem 1 stycznia...

1 polubienie

Ho, myślisz, że to się tak robi? i tak by się nie odważyli :rofl:
Po raz kolejny wyskakuje nam to, że ludzie nie wiedzą, co robimy w BE!

Widzieliśmy siebie przystrojonych w tytuł, który pojawił się znikąd jako "projektant" na tę okazję.

W rezultacie, staram się robić tylko to, co oni sobie wyobrażają, że powinienem robić. W końcu, jeśli są skłonni zapłacić mi tę cenę, aby zrobić mniej... To ich sprawa. A w najgorszym przypadku zobaczą, że robimy trochę więcej, niż ich przekonania (Czy czujesz złość?)

Masz miesiąc na jej podpisanie i/lub zakwestionowanie

Nie podpisujemy, masz miesiąc, aby powiedzieć, że nie jesteś zadowolony i tyle, ale a priori nic się nie zmieni! Z drugiej strony powiedziano nam, że nie ma związku między FDE (Fiche Descriptive d'Emploi) a opisem stanowiska, co jest bardzo dobrze wykonane, więc jeśli tylko będziesz postępować zgodnie z FDE, nadal będą mogli powiedzieć, że nie wykonujesz swojej pracy!

Bjr @DoubleL ,
Z informacji, które posiadam, wynika, że oficjalna data nadania Ci klasyfikacji to 01 stycznia. Nie byłoby obowiązkowe podanie go Ci wcześniej.

To samo dotyczy nas @OBI_WAN przedstawienie karty pracy na 1 miesiąc przed złożeniem aplikacji, z podpisem, że została nam przedstawiona (ale bez możliwości kwestionacji).
I w zawieszeniu (1 stycznia?) klasyfikacja.

1 miesiąc przed aplikacją, jeśli chodzi o aplikację pierwszego stycznia, może to być czas! :wink:

1 polubienie

W przypadku opisu stanowiska jest to zrobione, ale nie dla klasyfikacji. Prawdopodobnie nie jest to obowiązkowe miesiąc wcześniej?

Dobre pytanie, musisz to sprawdzić

Witam

Najprostszym sposobem jest wypełnienie siatki ocen i jeśli Twoja kalkulacja daje wyższą kategorię, piszesz do swojego dyrektora HR, aby poinformować go, że jego propozycja nie obejmuje specyfiki Twojego stanowiska.
Ponieważ klasyfikacja jest skorelowana z płacą minimalną, działy HR systematycznie dążą do umieszczania pracowników na najniższym możliwym szczeblu.

Z drugiej strony, nowy system w ogóle nie bierze pod uwagę doświadczenia. Tak więc ktoś, kto kończy szkołę, będzie miał taki sam współczynnik jak ktoś, kto zrobił karierę na tym stanowisku (jeśli ich zadania/zadania są ściśle identyczne).

Uwaga: U nas poradzili sobie z harmonogramem dość dobrze: przekazanie opisu stanowiska pracy (ogólnego) w październiku i złożenie wniosku na początku grudnia. A priori są zobowiązani do przekazania Ci Twojego rankingu na 1 miesiąc przed złożeniem wniosku (czyli każdy powinien go mieć na początku grudnia).

2 polubienia

Witam
Odbyłam już wstępną rozmowę z działem HR, ale ona od razu obstawała przy swoich stanowiskach

1 polubienie

Witam
Ładna tabela, ale wydaje się, że nie działa poprawnie (przynajmniej na moim Excelu): liczy 1 dla każdej kolumny (dolna suma) niezależnie od pozycji X w kolumnie.

1 polubienie

Musisz więc negocjować (niekoniecznie łatwe, jeśli nie masz delegatów)...

1 polubienie

Normalnie musisz wchodzić na planszę od dołu do góry i zaznaczać za każdym razem, gdy dotyczy to Ciebie.
Zasadniczo, jeśli jesteś na pts6 w komunikacji, du musiał umieścić 6 znaków w kolumnie. Pozwala to naprawdę przeczytać każdą definicję, sprawdzić, czy jesteś zaniepokojony i przestać, gdy tylko przestanie być prawdą

3 polubienia