Odzyskiwanie właściwości spawanego korpusu konstrukcyjnego na płaszczyźnie

Cze wszystkim

Potrzebuję pomocy z metodologią.

Jestem przyzwyczajony do pracy z programem Inventor, który jest bardzo łatwy w użyciu, jeśli chodzi o rysunki i zestawienia materiałów. Od niedawna pracujemy w naszej firmie z Solidworks 2024 SP5.

Chcieliśmy poeksperymentować z modułem konstrukcji spawanej. Ten jest całkiem przyjemny w użyciu... Z wyjątkiem planów. Przynajmniej przy naszej obecnej metodologii.

Pozwól, że wyjaśnię:

Nasza firma zajmuje się projektowaniem i produkcją podnośników elektrohydraulicznych. A więc jesteśmy w kotlarstwie/metalurgii. Wszystkie zasoby mamy w domu: złomowisko, warsztat mechaniczny, montaż/spawanie, hydroelektryczność. , malowanie / wykańczanie, pakowanie / wysyłka. Mamy pełną kontrolę nad wszystkimi naszymi surowcami i wszystkimi naszymi produktami (w tym butlami).

Taka konstrukcja wymaga od nas wykonania szczegółowych planów naszych zespołów spawanych mechanicznie. Na przykład, mam pierwszy poziom " wyposażonego " podzespołu, którego plan zawiera zestawienie materiałów ze WSZYSTKIMI częściami tego ostatniego (mechanicznie spawanymi lub nie), które następnie wprowadzamy do naszego ERP.

W tej nomenklaturze nasza tabela składa się z informacji w następującej kolejności: Układ współrzędnych / Numer planu obróbki / Ilość / Oznaczenie / Długość / Szerokość / Materiał / Metoda produkcji / Kod ERP.

Jeśli część zawiera obróbkę skrawaniem (frezowanie/wiercenie), będzie miała określoną metodę wytwarzania, dzięki czemu plan może trafić bezpośrednio we właściwe miejsce w warsztacie. Ma więc również numer planu obróbki, który odpowiada numerowi rysunku/układowi współrzędnych (na przykład, jeśli mam plan podwozia o numerze 01, a moja obrabiana część ma układ współrzędnych 12, numer planu obróbki będzie wynosił 01/12)

Po zdefiniowaniu metod produkcji i numerów planu obróbki wykonujemy rysunki szczegółowe, które nazywamy " planami przepływu ". Każda obrabiana część ma swój własny, niepowtarzalny plan z jego widokami i wymiarami. Dzięki temu możemy poprawnie posortować nasz folder z planem według miejsca docelowego warsztatu.

Problem polega na tym, że kiedy chcę wykonać tę metodologię z konstrukcją spawaną połączoną z montażem, muszę uzupełnić właściwości każdej części. W przypadku konstrukcji spawanych są to właściwości listy cięć. Musiałbym być w stanie odzyskać te właściwości w moim planie, ponieważ mam specjalny wkład, który rozróżnia plan przepływu i oś czasu. Do dziś nie znalazłem żadnego sposobu, aby móc odzyskać te właściwości ciała ze spawanej konstrukcji. Szkoda, bo spawana konstrukcja jest dość dobrze wykonana i pozwala na bardzo szybkie wykonanie spawanej mechaniki, ale nagle czas zaoszczędzony w 3D jest w dużej mierze marnowany w 2D, ponieważ muszę napełniać cały mój wkład ręcznie za pomocą adnotacji, kawałek po kawałku, arkusz po arkuszu (a gdy masz duże zestawy, szybko staje się bardzo, bardzo długi).

Moje pytanie brzmi: Czy istnieje sposób na odzyskanie tych właściwości? Na przykład za pomocą makra lub narzędzia myCAD? A może funkcja, o której nie wiem w Solidworks?

W załączeniu znajduje się niedokończony przykładowy plan.

24-1011-06-FAŁSZYWE CHÂSSIS.pdf (247.8 KB)

Z góry dziękuję.

1 polubienie

Witam rbessonnet i witaj na forum,
Cóż, wszystkie te informacje można uzyskać bezpośrednio na korpusach listy części zamiennych, klikając prawym przyciskiem myszy każdą karoserię ...
Nie mogę zrobić zrzutu ekranu, ponieważ mój komputer jest przetwarzany.
… Informuj nas na bieżąco, @+.
AR.

Witam
Zwykle w opcjach wstawionej tabeli należy zaznaczyć " Szczegółowa lista spawanych części".
image
Tak długo, jak właściwości używane na liście spawanych części są takie same jak w plikach części, wypełni ona prawe kolumny.

2 polubienia

Witaj Cyril_f,
Zgadzam się z Tobą, o ile korpusy listy spawanych części są dobrze wypełnione informacjami o ich właściwościach.
@+.
AR

1 polubienie

Witaj AR, witaj Cyryl,

Oczywiście mój problem nie jest zbyt jasny:

Po kliknięciu prawym przyciskiem myszy listy spawanych części w mojej spawanej konstrukcji mam dostęp do właściwości, które mogę wprowadzić według treści listy elementów ciętych.

Chciałbym mieć możliwość odzyskania tych właściwości za pomocą adnotacji, gdy tworzę " plan przepływu ". Ale kiedy chcę zrobić połączenie, oprogramowanie oferuje mi tylko wybór części pliku spawanej konstrukcji, ale nie treści tego pliku.

Witam ponownie rbessonnet,
Więc jeśli chcesz pobrać właściwości swojej listy części spawanych, a następnie wybierz swój BOM i zapiszesz go w Excelu w MEP lub 3D, powinien to zrobić ...
@+.
AR.

Witam

Rzeczywiście, źle zrozumiałem prośbę.
Dzięki temu możliwe jest odzyskanie właściwości organizmu.
Po prostu połącz notatkę w ten sposób:
image
A następnie, aby odzyskać różne pożądane właściwości.
Na przykład, jeśli edytujesz tekst, mapowanie odbywa się w następujący sposób: $PRPWLD:" Prop "

4 polubienia

Cyryl, rzeczywiście mogę połączyć adnotację z tą właściwością! Muszę więc wstawić mój przylutowany korpus kompilacji, a następnie utworzyć adnotację i przejść i pobrać właściwość lub napisać ją ręcznie.

Być może pytam o zbyt wiele, ale oczywiście mogę umieścić tę właściwość tylko wtedy, gdy część spawanej konstrukcji jest już wstawiona w planie. Co jednak zrobić, jeśli chcę zintegrować ten plik z pustą mapą bazową (szablonem dokumentu), gdy tworzę plik > nowy i tworzę nowy rysunek?

W każdym razie jest to już dobry początek i ogranicza uszkodzenia, jeśli muszę zmienić właściwości części, gdy jestem w trakcie jej rysowania.

Istnieje możliwość zapisania tego rodzaju adnotacji jako ulubionych lub nawet jako biblioteki adnotacji.
Podobnie jak fragment biblioteki, przeciągnij adnotację z prawego okienka (biblioteki projektów) na swój plan.
Metoda:
Utwórz adnotację, zaznacz ją, a następnie kliknij 1, aby utworzyć styl i nadać mu nazwę, a następnie kliknij 2, aby zapisać go w bibliotece projektów.
image

Inne tematy dotyczące adnotacji:
Przykład tutaj:

Aby zapoznać się z metodą, zobacz ten temat:

Albo ten filmik:

3 polubienia

Nazwij część MEP
'W części 3D / Lista spawanych części / właściwości prawego przycisku myszy: Wypełnij opis " OSOBISTY "
'Zaktualizuj listę spawanych części
'Na planie części spawanej kliknij część, która ma zostać nazwana
"Uruchom makro, aby zapisać swoje imię i nazwisko

Sub main()
Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Dim myNote As Object
Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2

Set swApp = Application.SldWorks
Set swModel = swApp.ActiveDoc

If swModel.GetType <> 3 Then Exit Sub '1 = pièce, 2 = assemblage, 3 = plan
Set myNote = swModel.InsertNote("$PRPWLD:""QUANTITY""x $PRPWLD:""PERSO""") 'Si pièce renommée en PERSO
Set myAnnotation = myNote.GetAnnotation()
longstatus = myAnnotation.SetLeader3(swLeaderStyle_e.swBENT, 0, True, False, False, False)

End Sub
2 polubienia

Nie wiedziałem, że możesz to zrobić. Dziękuję za wskazówki, będzie mi to bardzo przydatne :slight_smile:

1 polubienie