Cze wszystkim
Potrzebuję pomocy z metodologią.
Jestem przyzwyczajony do pracy z programem Inventor, który jest bardzo łatwy w użyciu, jeśli chodzi o rysunki i zestawienia materiałów. Od niedawna pracujemy w naszej firmie z Solidworks 2024 SP5.
Chcieliśmy poeksperymentować z modułem konstrukcji spawanej. Ten jest całkiem przyjemny w użyciu... Z wyjątkiem planów. Przynajmniej przy naszej obecnej metodologii.
Pozwól, że wyjaśnię:
Nasza firma zajmuje się projektowaniem i produkcją podnośników elektrohydraulicznych. A więc jesteśmy w kotlarstwie/metalurgii. Wszystkie zasoby mamy w domu: złomowisko, warsztat mechaniczny, montaż/spawanie, hydroelektryczność. , malowanie / wykańczanie, pakowanie / wysyłka. Mamy pełną kontrolę nad wszystkimi naszymi surowcami i wszystkimi naszymi produktami (w tym butlami).
Taka konstrukcja wymaga od nas wykonania szczegółowych planów naszych zespołów spawanych mechanicznie. Na przykład, mam pierwszy poziom " wyposażonego " podzespołu, którego plan zawiera zestawienie materiałów ze WSZYSTKIMI częściami tego ostatniego (mechanicznie spawanymi lub nie), które następnie wprowadzamy do naszego ERP.
W tej nomenklaturze nasza tabela składa się z informacji w następującej kolejności: Układ współrzędnych / Numer planu obróbki / Ilość / Oznaczenie / Długość / Szerokość / Materiał / Metoda produkcji / Kod ERP.
Jeśli część zawiera obróbkę skrawaniem (frezowanie/wiercenie), będzie miała określoną metodę wytwarzania, dzięki czemu plan może trafić bezpośrednio we właściwe miejsce w warsztacie. Ma więc również numer planu obróbki, który odpowiada numerowi rysunku/układowi współrzędnych (na przykład, jeśli mam plan podwozia o numerze 01, a moja obrabiana część ma układ współrzędnych 12, numer planu obróbki będzie wynosił 01/12)
Po zdefiniowaniu metod produkcji i numerów planu obróbki wykonujemy rysunki szczegółowe, które nazywamy " planami przepływu ". Każda obrabiana część ma swój własny, niepowtarzalny plan z jego widokami i wymiarami. Dzięki temu możemy poprawnie posortować nasz folder z planem według miejsca docelowego warsztatu.
Problem polega na tym, że kiedy chcę wykonać tę metodologię z konstrukcją spawaną połączoną z montażem, muszę uzupełnić właściwości każdej części. W przypadku konstrukcji spawanych są to właściwości listy cięć. Musiałbym być w stanie odzyskać te właściwości w moim planie, ponieważ mam specjalny wkład, który rozróżnia plan przepływu i oś czasu. Do dziś nie znalazłem żadnego sposobu, aby móc odzyskać te właściwości ciała ze spawanej konstrukcji. Szkoda, bo spawana konstrukcja jest dość dobrze wykonana i pozwala na bardzo szybkie wykonanie spawanej mechaniki, ale nagle czas zaoszczędzony w 3D jest w dużej mierze marnowany w 2D, ponieważ muszę napełniać cały mój wkład ręcznie za pomocą adnotacji, kawałek po kawałku, arkusz po arkuszu (a gdy masz duże zestawy, szybko staje się bardzo, bardzo długi).
Moje pytanie brzmi: Czy istnieje sposób na odzyskanie tych właściwości? Na przykład za pomocą makra lub narzędzia myCAD? A może funkcja, o której nie wiem w Solidworks?
W załączeniu znajduje się niedokończony przykładowy plan.
24-1011-06-FAŁSZYWE CHÂSSIS.pdf (247.8 KB)
Z góry dziękuję.