Szkielet: Część wstawiona do części, szkic problemu jest nieograniczony

Sylk

Pozwolę Ci zajrzeć na forum, szkielet tematu, który uruchomiłem.
Problem polega na tym, że przy tej metodzie wiarygodność szkiców nie jest dobra. Gdy tylko funkcja jest edytowana, szkice są dostępne i mogą być zniekształcone, ponieważ nie są zwymiarowane ani nie są ograniczone

Właśnie przetestowałem ponownie, więc rzeczywiście szkic nie jest ograniczony do początku ani niczego innego, więc porusza się w przestrzeni (nie wspominając o tym, że po zatwierdzeniu pozycji mam SW, co powoduje awarię).
Może za pomocą klocków?

Cyryl
Właśnie próbowałem, ale faktycznie zawiesiło się SW.
Próbuję znaleźć rozwiązanie, ponieważ jedynym rozwiązaniem, które zostało znalezione, jest zablokowanie części w drzewie. A aktualizacje są blokowane, a gdy masz 1000 monet, aktualizacje są trochę długie!!

Cyryl
Ale kiedy nie ma krachu, jest artystycznie.
A przede wszystkim niebezpieczna, bo zawodna.
Wyobraź sobie, że trochę przesuwasz szkic, a potem zaczyna się dramat.
Jeśli rozwiązanie przyjdzie do Ciebie, jestem biorcą :pray:

Cześć FRED78,
Potwierdzam, że na Wynalazcy działa dobrze... Jak mówisz, nikt nie jest doskonały... :wink: :joy:
@+.
AR.

1 polubienie

Witam ponownie FRED78,
Więc oto artykuł z sierpnia 2024=>Metoda szkieletowa / SOLIDWORKS
A może ten =>Reddit - Zanurz się w czymkolwiek
Powodzenia, @+.
AR.

Osobiście jestem bardziej biegły w metodzie Master Model z lub bez podstawowego szkicu (co nazywasz szkieletem).

.

Oto, skąd pochodzi powyższa ilustracja:
Audycja internetowa SolidWorks: Odcinek 17 — Klucz
Audycja internetowa SolidWorks: Odcinek 18 — Klucz

Niestety, ta metoda, która szczególnie mi się podoba, cierpi obecnie na błąd w funkcji Zapisz ciała, błąd z rodzaju tych, które są irytujące, ale nie nie do pokonania.

Jeśli chodzi o problem szkiców przenoszonych za pomocą funkcji Wstaw część, niektórzy przedstawili go w pomysłach na ulepszenia:

Ale ponieważ pan nie użył formularza i nie był wystarczająco jasny dla zespołu, który zbiera i analizuje zgłoszone pomysły, cóż, po prostu go usunęli...

1 polubienie

Potwierdzam na wynalazcy, że działa dobrze.
Wykonuję montaż kilku szkieletów metodą mistrzowską (zrewidowaną) wspomnianą poniżej.
To pozwala mi nie mieć szkieletów z 100000 szkiców. Łatwiejsze dla tych, którzy muszą zaczynać od nowa, nawet jeśli istnieją rozwiązania badawcze dotyczące wynalazcy.
Zasada dotyczy również solidworks, ale ja wolę zrobić montaż kilku szkieletów, np. GC, konstrukcji itp.

1 polubienie

Chciałbym, abyście rozwinęli ten temat w poście. Byłoby pouczające.
Na czym polega błąd? Nie używam tej funkcji, ale może być interesująca w kontekście metody. Ale taka jest zasada oczyszczalni ścieków

Funkcja Zapisz bryły umożliwia zapisanie każdej bryły jako części z projektu części wielobryłowej, w razie potrzeby ponowne zdefiniowanie położenia początku układu współrzędnych dla każdej bryły w docelowym pliku części oraz automatyczne wygenerowanie pliku złożenia.

(Uwielbiam tę funkcję :face_holding_back_tears:)

A posteriori bardzo łatwo jest ponownie zarejestrować nową lub istniejącą bryłę w nowym lub istniejącym pliku, nie tylko z modelu głównego, ale także z docelowego pliku części.
Błąd: jeśli wszystko idzie dobrze po utworzeniu funkcji (tak, Save Bodies tworzy funkcję w drzewie), to przy pierwszej ponownej edycji funkcji w modelu głównym wszystko idzie nie tak.
→ położenie początkowe obiektów, które mogły zostać zdefiniowane, zostanie utracone, a wszystkie części pochodne mają początek układu współrzędnych odpowiadający początkowi układu współrzędnych modelu głównego.
SPR323068 - Baza wiedzy DS Support / Raport o błędach
Obejście tego problemu polega na zastąpieniu treści funkcją przenoszenia/kopiowania.

1 polubienie

Tak, rzeczywiście, wiem, to ta sama zasada, w końcu wasze różne ciała zarejestrowane w kilku pokojach pozwalają wam wstawić je o tym samym pochodzeniu

1 polubienie

Dobry wieczór

Myślę, że możesz zgłosić błąd w SW.
Jestem na SW2020 Sp 5.0 i rzeczywiście zachowuję się nienormalnie:

• Nie można edytować szkicu poprzez kliknięcie na niego (ma swoje małe logo zakazu), co jest normalne
  • ale możliwe jest edytowanie szkicu, klikając prawym przyciskiem myszy " Edytuj szkic " na funkcji, która go używa (i tam rzeczywiście jest niebieski): nieprawidłowy

Osobiście uważam, że drugą możliwością jest w rakiecie Solidworks: ta możliwość edycji NIE powinna istnieć dla importowanego szkicu części.
Pozwolę ci zgłosić błąd do SW (szczęśliwy mały facet idzie...)

2 polubienia

Dziękujemy za Twoją opinię,

Dlaczego szczęśliwy chłopiec? :sweat_smile:

Zasadniczo nie używam tej metody w solidworks do wstawiania jednej części do drugiej. Za mniej niż to (wątek na MEP) mam problemy.

Polecam zupełnie inną metodę ze szkieletem w zespole. Metoda, która działa poprawnie, wszystko jest w zewnętrznym odnośniku. Zaleta, wiesz, gdzie szukać referencji i nie ma już żadnych ograniczeń. Ale inni zdecydowali się zrobić inaczej.

Problemem jest niezawodność! Ale czy ta funkcja nie jest nadużywana? Pierwotnie został zaprojektowany do integracji oczyszczalni ścieków lub części w części wieloobiektowej. To sztuczka.

Co więcej, problem został znaleziony przez kogoś innego niż ja, a ojcostwo pozostawiam jemu. Ta osoba wybrała tę metodę. Dałem mu rozwiązanie, aby rozwiązać ten problem. Dassault nie jest zbyt daleko od jego biura.

Krótko mówiąc, rozwiązanie, aby zaradzić tej niedogodności, stwórz szkic planu na szkielecie, utwórz szkic na tym planie i wyświetl na nim szkielet. Nie jest już możliwe uzyskanie dostępu do szkicu (-) szkieletu przez funkcję.

Solidworks to świetne narzędzie, szkoda, że są te wszystkie problemy, a często komputer też jest jednym z nich.

1 polubienie

Witam ponownie FRED78,
Więc oto artykuł z sierpnia 2024=>Metoda szkieletowa / SOLIDWORKS
A może ten =>Reddit - Zanurz się w czymkolwiek
Powodzenia, @+.
AR.

Tak, myślę, że znam autora pierwszego tematu :grinning:, rozpocząłem ten post z nadzieją na znalezienie rozwiązania tego problemu

W przypadku drugiej zamierzam ją przeczytać.

1 polubienie

Obie metody stosujemy w domu.
Głównie szkic pilotażowy w zespole z odniesieniami zewnętrznymi (wszystkie części są wirtualizowane, aby uniknąć kierowania złożeniami przez inny zespół: problem z aktualizacją odniesień zewnętrznych podczas kopiowania).
Część włożona do części służy bardziej do ponownej obróbki części odlewniczej: przynajmniej wiemy dokładnie, co robimy. Części z surową/obrobioną konfiguracją poprzez zarządzanie usuwaniem funkcji często idą na marne, jeśli projektant nie ma zbyt dobrego opanowania swojego drzewa twórczego (tak często dzieje się podczas kolejnych modyfikacji części).

2 polubienia

Jeśli chodzi o części wewnętrzne, nie jestem fanem.
Jeżeli jednak metoda i działania następcze są rygorystyczne i zintegrowane z przepisami celnymi :pray:

1 polubienie

Nie mam takiej możliwości po swojej stronie (SW2022 SP5.0). Aby dodać relacje i zablokować szkic, należy edytować funkcję, która go używa, i manipulować szkicem. Ale nie ma już możliwości powrotu po nagraniu.

W każdym razie całkowicie się z tobą zgadzam:

1 polubienie

Witam

Możliwe jest dokonanie aktualizacji, oznacza to modyfikację szkicu. Nie jestem pewien, czy zmiana numeru telefonu działa, ponieważ one już tam są. Na przykład dodając linię, powinno to zadziałać. Żeby tam testować, nie mam czasu, ale poszukam.
Zaproponowano nam blokowanie zmian szkicu i funkcji w częściach bezpośrednio, za pośrednictwem paska bloków. Ale myślę, że to błąd, uniemożliwia aktualizacje, co oznacza działanie na wszystkich częściach przy każdej modyfikacji.
Podsumowując, wolę moją metodę szkieletową :sweat_smile: lub pracę na Wynalazcy, znacznie bardziej stabilną, mniej błędów ze strony oprogramowania lub użytkownika. Zmieniam taktykę :smile:

1 polubienie

Witam

Jeśli zaczniesz przestać używać funkcji, ponieważ działa ona błędnie, możesz bezpośrednio zmienić oprogramowanie...
Sztuka projektanta Solidworks polega na radzeniu sobie z wieloma błędami i mniej lub bardziej niezawodnymi funkcjami tego oprogramowania.

W praktyce dla Twojego tematu wszystko działa, ale istnieje możliwość edycji szkicu zaimportowanego z części (w rakiecie z SW), JEŚLI bezpośrednio używasz szkicu importowanej części w funkcji.

→ Zabraniasz swojemu zespołowi bezpośredniego używania szkicu zaimportowanej części w funkcji i zmuszasz ich do przejścia przez szkic pośredni za pomocą " konwertuj elementy ": jest stabilny i wolny od błędów, więc jest to dobre obejście.

2 polubienia

Witaj Froussel

Tak, zabraniasz, ale nie możesz odejść w niepewnej przyszłości i nie zawsze możesz być w tyle.
Ale hej, oprogramowanie i błędy stają się normą i szczerze mówiąc, płacimy za oprogramowanie, dla którego zgłaszamy pracę, która powinna być już wykonana. Wyraźnie widać, że dziś firmy nie zawracają sobie głowy testowaniem swojego oprogramowania, wypuszczając wersję co dwa lata. Nie, co roku robią wersję, marketing zobowiązuje, a ty dla nich testujesz...
Chcesz niezawodnego oprogramowania Catia, to nie jest ta sama cena, chcesz tańszego oprogramowania SolidWorks, ale masz błędy.
Dziś telefon, komputer, gry, CAD itp. Firmy działają tak samo, ty wykonujesz ich pracę, no cóż, po części, ponieważ nie znam ich ograniczeń.

W praktyce robię to z zewnętrznym szkieletem i zewnętrznymi odniesieniami. Łatwiejsze i bezpieczniejsze pod każdym względem. Dobrze jest to zrobić na inventorze bez problemu ale nie mam żadnego błędu, grafiki i innych. Jestem jednak lojalnym klientem Catia/SolidWorks. Ale skończyło się na tym, że właśnie to zrobili, ze szkodą dla zawodu. I dołączam do moich menedżerów, czasami strona automatyczna ma dość autocada 2D :sweat_smile: