Jestem zwolennikiem korzystania ze szkieletu niezależnie od oprogramowania. Jeden z projektantów, z którym współpracuję, zastosował metodę szkieletu polegającą na wstawieniu jednego elementu (szkieletu) do innego elementu. Wykorzystuje profile szkicu ze szkieletu bezpośrednio w funkcjach. Nie wiąże się to z tworzeniem szkicu, ponieważ on już istnieje w szkielecie. Na czym polega problem: Gdy tylko ta funkcja zostanie utworzona, możemy zobaczyć szkic funkcji i edytować szkic, wiedząc, że pochodzi on ze szkieletu. Edytujemy funkcję , a tam szkic nie jest ograniczony (So blue) + (-) i możemy bez problemu przesuwać pociągnięcia szkicu. Bez ograniczeń, bez wymiarów, a gdy tylko zatwierdzisz, element jest w trybie freestyle.
Moje pytanie, w jaki sposób możemy wstawić część do pomieszczenia z tymi szkicami, a gdy tylko użyjemy jej w funkcji, że szkice są ograniczone?
Prawdziwy problem, który zmusza nas do tworzenia planów i tworzenia nowego szkicu, w którym rzutujemy ze szkicu szkieletu na nowy szkic.
bardzo niebezpieczny problem dla niezawodności projektu
Mam nadzieję, że wyjaśnienie jest krystalicznie jasne
Witam +1 z @Sylk W przeciwnym razie, w imporcie części 1 w pomieszczeniu 2, należy wybrać elementy, które mają zostać zaimportowane (szkic, wymiary itp.). W 2024 roku edycja szkicu w kontekście drugiej pracy nie jest możliwa.
Nie przepadam też za używaniem szkieletu w CAD. Używałem go z Inventorem, kluczem jest być szybszym w projektowaniu, ale tak naprawdę w to nie wierzę, oto artykuł, który odpowiada mojej wiedzy=> Szkielet: za czy przeciw? - CAD, ogólne - CadXP W Solidworks szkielet jest używany dla złożonej części, która ma ten sam kształt, na przykład sześciokąt lub inne. Takie jest moje zdanie. Powodzenia. @+. AR.
Witaj A.R. A jednak szkielet na dużych skomplikowanych montażach czy nie, nie będę wracał, zwłaszcza gdy nie wiesz, dokąd zmierzasz!! Ale rozumiem, że zależy to od wielkości zespołów, ale jest to przydatne przy dokonywaniu zmian wymiarowych. Ale nic nie jest idealne, a ja tym bardziej Na wynalazcę nie ma problemu, ale jak każdy szkielet rygor i metody są kluczowymi elementami
Dziękujemy za opinię. Opcje, które oferujesz, są dobrze dobrane. Teraz edytuj jedną z funkcji i przesuń jeden z elementów szkicu. I zweryfikuj, pozwolę Ci podziwiać wynik
Pozwolę Ci zajrzeć na forum, szkielet tematu, który uruchomiłem. Problem polega na tym, że przy tej metodzie wiarygodność szkiców nie jest dobra. Gdy tylko funkcja jest edytowana, szkice są dostępne i mogą być zniekształcone, ponieważ nie są zwymiarowane ani nie są ograniczone
Właśnie przetestowałem ponownie, więc rzeczywiście szkic nie jest ograniczony do początku ani niczego innego, więc porusza się w przestrzeni (nie wspominając o tym, że po zatwierdzeniu pozycji mam SW, co powoduje awarię). Może za pomocą klocków?
Cyryl Właśnie próbowałem, ale faktycznie zawiesiło się SW. Próbuję znaleźć rozwiązanie, ponieważ jedynym rozwiązaniem, które zostało znalezione, jest zablokowanie części w drzewie. A aktualizacje są blokowane, a gdy masz 1000 monet, aktualizacje są trochę długie!!
Cyryl Ale kiedy nie ma krachu, jest artystycznie. A przede wszystkim niebezpieczna, bo zawodna. Wyobraź sobie, że trochę przesuwasz szkic, a potem zaczyna się dramat. Jeśli rozwiązanie przyjdzie do Ciebie, jestem biorcą
Niestety, ta metoda, która szczególnie mi się podoba, cierpi obecnie na błąd w funkcji Zapisz ciała, błąd z rodzaju tych, które są irytujące, ale nie nie do pokonania.
Jeśli chodzi o problem szkiców przenoszonych za pomocą funkcji Wstaw część, niektórzy przedstawili go w pomysłach na ulepszenia:
Ale ponieważ pan nie użył formularza i nie był wystarczająco jasny dla zespołu, który zbiera i analizuje zgłoszone pomysły, cóż, po prostu go usunęli...
Potwierdzam na wynalazcy, że działa dobrze. Wykonuję montaż kilku szkieletów metodą mistrzowską (zrewidowaną) wspomnianą poniżej. To pozwala mi nie mieć szkieletów z 100000 szkiców. Łatwiejsze dla tych, którzy muszą zaczynać od nowa, nawet jeśli istnieją rozwiązania badawcze dotyczące wynalazcy. Zasada dotyczy również solidworks, ale ja wolę zrobić montaż kilku szkieletów, np. GC, konstrukcji itp.
Chciałbym, abyście rozwinęli ten temat w poście. Byłoby pouczające. Na czym polega błąd? Nie używam tej funkcji, ale może być interesująca w kontekście metody. Ale taka jest zasada oczyszczalni ścieków
Funkcja Zapisz bryły umożliwia zapisanie każdej bryły jako części z projektu części wielobryłowej, w razie potrzeby ponowne zdefiniowanie położenia początku układu współrzędnych dla każdej bryły w docelowym pliku części oraz automatyczne wygenerowanie pliku złożenia.
(Uwielbiam tę funkcję )
A posteriori bardzo łatwo jest ponownie zarejestrować nową lub istniejącą bryłę w nowym lub istniejącym pliku, nie tylko z modelu głównego, ale także z docelowego pliku części. Błąd: jeśli wszystko idzie dobrze po utworzeniu funkcji (tak, Save Bodies tworzy funkcję w drzewie), to przy pierwszej ponownej edycji funkcji w modelu głównym wszystko idzie nie tak. → położenie początkowe obiektów, które mogły zostać zdefiniowane, zostanie utracone, a wszystkie części pochodne mają początek układu współrzędnych odpowiadający początkowi układu współrzędnych modelu głównego. SPR323068 - Baza wiedzy DS Support / Raport o błędach Obejście tego problemu polega na zastąpieniu treści funkcją przenoszenia/kopiowania.
Myślę, że możesz zgłosić błąd w SW. Jestem na SW2020 Sp 5.0 i rzeczywiście zachowuję się nienormalnie:
Nie można edytować szkicu poprzez kliknięcie na niego (ma swoje małe logo zakazu), co jest normalne
ale możliwe jest edytowanie szkicu, klikając prawym przyciskiem myszy " Edytuj szkic " na funkcji, która go używa (i tam rzeczywiście jest niebieski): nieprawidłowy
Osobiście uważam, że drugą możliwością jest w rakiecie Solidworks: ta możliwość edycji NIE powinna istnieć dla importowanego szkicu części. Pozwolę ci zgłosić błąd do SW (szczęśliwy mały facet idzie...)
Zasadniczo nie używam tej metody w solidworks do wstawiania jednej części do drugiej. Za mniej niż to (wątek na MEP) mam problemy.
Polecam zupełnie inną metodę ze szkieletem w zespole. Metoda, która działa poprawnie, wszystko jest w zewnętrznym odnośniku. Zaleta, wiesz, gdzie szukać referencji i nie ma już żadnych ograniczeń. Ale inni zdecydowali się zrobić inaczej.
Problemem jest niezawodność! Ale czy ta funkcja nie jest nadużywana? Pierwotnie został zaprojektowany do integracji oczyszczalni ścieków lub części w części wieloobiektowej. To sztuczka.
Co więcej, problem został znaleziony przez kogoś innego niż ja, a ojcostwo pozostawiam jemu. Ta osoba wybrała tę metodę. Dałem mu rozwiązanie, aby rozwiązać ten problem. Dassault nie jest zbyt daleko od jego biura.
Krótko mówiąc, rozwiązanie, aby zaradzić tej niedogodności, stwórz szkic planu na szkielecie, utwórz szkic na tym planie i wyświetl na nim szkielet. Nie jest już możliwe uzyskanie dostępu do szkicu (-) szkieletu przez funkcję.
Solidworks to świetne narzędzie, szkoda, że są te wszystkie problemy, a często komputer też jest jednym z nich.