Witaj, pasterzu @s_deschamps
Gdy praca organizacyjna jest dobrze wykonana, a przepływ pracy jest dobrze ugruntowany i spójny z wykonaną pracą, PDM jest bardzo dobrym i praktycznym narzędziem do pracy zespołowej.
Ponadto weryfikuje organizację ISO, przepływ pracy oraz umożliwia śledzenie i historię, która daje poczucie bezpieczeństwa. Zabezpiecza wewnętrzne łącza do zespołu i pozwala bezpiecznie manipulować (kopiować i modyfikować) te same zespoły.
Na początku byłem sceptyczny, zwłaszcza gdy używałem jej, zwłaszcza przy dużych zespołach. Moje podejście się zmieniło i całkowicie akceptuję to narzędzie. Pod warunkiem, że jest dobrze zintegrowany i zarządzany przez kompetentnych i godnych zaufania ludzi.
To narzędzie, gdy już istnieje, świadczy o dobrej organizacji biura projektowego, sam jestem zszokowany, widząc ważne firmy działające w epoce łupanej bez narzędzi PLM lub ERP itd...
Potrzebujesz zasobów, umiejętności i szkoleń, ale widziałem, że takie narzędzia i solidna organizacja pozwalają skrócić opóźnienia o 4 
Nie wspominając o oszczędności czasu dla użytkownika, od projektanta po technicznego czy inżyniera projektu, o oszczędności czasu, błędów i widoczności.
Dla projektanta to praca zespołowa, zarządzanie częściami i zespołami pod względem własności, kart danych, kartridża – gwarancja jakości i niezawodności ponownie.
Naprawdę musisz trzymać się tej koncepcji i przekazać zarządzanie wiarygodnym osobom, bo narzędzie pozostaje sejfem, osobiście tego typu narzędzie nie powinno być łączone ze światem zewnętrznym (z oczywistych powodów), to sejf – jeśli zgubisz klucz, to jest zepsute