Struktura BE

Cze wszystkim

Jako postanowienie na ten nowy rok postanowiłem lepiej zorganizować moje biuro projektowe.

Zamiast brać w swoją stronę, powiedziałem sobie, że najłatwiej będzie spojrzeć na to, jak działają inni BE.
Przygotowałem więc krótką ankietę (maksymalnie 5 min) dotyczącą korzystania ze SolidWorks, Excela i makr:

Celem jest jedynie sporządzenie inwentarza aktualnych praktyk.
Jeśli masz chwilę na odpowiedź, bardzo mi to pomoże, a z przyjemnością podzielę się podsumowaniem trendów, aby każdy mógł się nim cieszyć!

Z góry dziękuję za opinie i powodzenia wszystkim przy projektach!

1 polubienie

Gotowe!

1 polubienie

Witaj, pasterzu @s_deschamps

Bardzo dobra inicjatywa, widzę wiele firm, których konstrukcja empiryczna wyrządza dużo szkód, powtarzalna wymiana, brak centralizacji informacji itd...
Ale pomysł bycia proaktywnym w słabszych momentach jest świetny.
Dołączenie do PDM zmienia życie biura projektowego.

Dziękuję, Fred!
Rzeczywiście, często niewiele brakuje***** by przejść od dużej ilości emm do płynnej pracy!

Nigdy nie testowałem PDM, czy nie jest za ciężki?

Witaj, pasterzu @s_deschamps

Gdy praca organizacyjna jest dobrze wykonana, a przepływ pracy jest dobrze ugruntowany i spójny z wykonaną pracą, PDM jest bardzo dobrym i praktycznym narzędziem do pracy zespołowej.
Ponadto weryfikuje organizację ISO, przepływ pracy oraz umożliwia śledzenie i historię, która daje poczucie bezpieczeństwa. Zabezpiecza wewnętrzne łącza do zespołu i pozwala bezpiecznie manipulować (kopiować i modyfikować) te same zespoły.

Na początku byłem sceptyczny, zwłaszcza gdy używałem jej, zwłaszcza przy dużych zespołach. Moje podejście się zmieniło i całkowicie akceptuję to narzędzie. Pod warunkiem, że jest dobrze zintegrowany i zarządzany przez kompetentnych i godnych zaufania ludzi.

To narzędzie, gdy już istnieje, świadczy o dobrej organizacji biura projektowego, sam jestem zszokowany, widząc ważne firmy działające w epoce łupanej bez narzędzi PLM lub ERP itd...
Potrzebujesz zasobów, umiejętności i szkoleń, ale widziałem, że takie narzędzia i solidna organizacja pozwalają skrócić opóźnienia o 4 :open_mouth:

Nie wspominając o oszczędności czasu dla użytkownika, od projektanta po technicznego czy inżyniera projektu, o oszczędności czasu, błędów i widoczności.
Dla projektanta to praca zespołowa, zarządzanie częściami i zespołami pod względem własności, kart danych, kartridża – gwarancja jakości i niezawodności ponownie.

Naprawdę musisz trzymać się tej koncepcji i przekazać zarządzanie wiarygodnym osobom, bo narzędzie pozostaje sejfem, osobiście tego typu narzędzie nie powinno być łączone ze światem zewnętrznym (z oczywistych powodów), to sejf – jeśli zgubisz klucz, to jest zepsute :wink:

3 polubienia

Odpowiedziała!

Osobiście przetestowaliśmy doświadczenie 3D przed cofnięciem się! Prawdziwa katastrofa (pieniądze i czas)

2 polubienia

Cześć @icome

Czy mógłbyś wyjaśnić, dlaczego wróciłeś i jakie problemy z doświadczeniem 3D? Zadałem pytanie, jakie jest zainteresowanie między PDM a doświadczeniem 3D i które powinienem wybrać?

Witam
Nie chcę odpowiadać za @icome, ale pewne jest, że PDM udowodnił swoją wartość. Oczywiście z drugiej strony wymaga to kompetentnego administratora.
Do 3D EX nie wiem, jakie umiejętności są potrzebne do jego przeprowadzenia.

1 polubienie

W tamtym czasie powróciłem tutaj:

1 polubienie

Zgadzam się z tym, co mówisz.
Doświadczenie 3D zleca (przynajmniej tak mi się wydaje) na zewnątrz trunku, jako część specjalnego projektu obronnego we Francji lub przy ograniczonej dystrybucji, ma to gdzieś! nawet jeśli to Dassault sobie radzi :thinking:

Ale nie jestem ekspertem od EX 3D

Cześć @FRED78

Zasada doświadczenia 3D jest rzeczywiście odpowiednikiem EPDM, ale zarządzana przez Dassault na ich własnych serwerach (lub serwerach Solidworks: niuans, który dziś może być istotny przy zestronialności amerykańskiego prawa). Przypominam, że Solidworks to amerykańska firma należąca do francuskiej firmy (Dassault), więc jeśli NSA kiedykolwiek poprosi Solidworks o coś, możesz być pewien, że się zgodzą.

Osobiście główną przeszkodą, jaką widziałem, była konieczność posiadania funkcjonalnego (i szybkiego) połączenia internetowego, żeby móc działać (brak internetu, brak dostępu do serwerów Dassault/Solidworks, więc faktyczne działanie jest niemożliwe).

@froussel
Czy to już jest przypadek w przypadku licencji w niektórych przypadkach? U nas są to serwery tokenowe, ale wydaje mi się, że do weryfikacji licencji przez e-mail potrzebne jest już połączenie, czyli bezpieczeństwo, by uniknąć włamania do licencji.
Wydaje mi się, że w przypadku CATIA minęło już trochę czasu, gdy instalowałem CATIA na komputerze, tworzyła ona coś w rodzaju serwera " na moim PC " powiązania z zewnątrz, ale znowu jestem nowicjuszem w tej temacie.
Po braku internetu, tak długo jak wyodrębniałeś dokumenty, to jak w przypadku PDM, gdy serwer się zawiesza
Jeśli chodzi o historie NSA, myślę, że gdy tylko jesteś w trybie ochrony, nic nie powinno się dziać w sieci

Witam

Tak, pod warunkiem, że prowadzisz serwer licencjonacyjny zlecony na zewnątrz (nawet jeśli jest to serwer wewnętrzny).
W każdym razie potrzebujesz przynajmniej e-maili, aby móc aktywować licencje i co roku je ponownie aktywować, jeśli serwer nie ma bezpośredniego dostępu do internetu (tak jest w naszym przypadku).
Dla reszty obsługa w chmurze to " niestety " przyszłość wielu programów. Problemem jest faktycznie niemożność działania w przypadku awarii platformy (co zdarzyło się kilka razy w zeszłym roku na 3Dexeperience i SW Cloud).
Nie sądzę, żebyś mógł uzyskać dostęp do swoich plików, bo musisz łączyć się z platformą (chyba że jest operacja offline, jak w przypadku EPDM).
Ale to nadal to samo, jeśli serwer się zawiesza.
Jedyna różnica polega na tym, że jeśli jesteś całkowicie odcięty od internetu (np. cyberatak), ale nadal masz link do serwerów, nie jesteś blokowany (a w EPDM aktywujemy wewnętrzne komunikaty narzędzia i rollujemy).

1 polubienie

Dziękuję wszystkim, mam już ponad 15 odpowiedzi!

Na razie mam głównie opinie od biur projektowych. Bardzo chciałbym móc porównać ją z praktykami kotłownictwa i obróbki skraczowej.

Jeśli wśród nas są osoby z tych branż, Wasz udział będzie bardzo mile widziany!

Gotowe

@Cyril_f
Kiedy pracowałem nad PDM, byłem na bieżąco ze wszystkimi częściami i wyciągałem wszystkie niezbędne elementy. Jeśli wypluwa, nadal mogłabym pracować. W najgorszym przypadku zrobiłem podzapis sztuki tylko do odczytu i włączyłem go z PDM.
W końcu współpraca w sieci zależy od optymalnej pracy oraz od umiejętnie przetestowanych aktualizacji, aby nie skończyć się zablokowanymi stacjami (z doświadczenia).

Witam
Tak, ale wtedy użytkownicy rozumieją, jak działa narzędzie. Pojęcie lokalnej pamięci podręcznej i wersji serwerowej – niektórzy wciąż nie rozumieją, jak działa offline :thinking:

1 polubienie

Na SolidWorks też :wink:, inaczej to zła wola :thinking:
No to wychodzę :sweat_smile:

Na 3Dexp są narzucane pewne aktualizacje.
Więc utkniesz, gdy pojawia się BŁĄD!