Sw do catia

Witam forum,
Jednym z pytań jest to, czy możliwe jest przełączenie z sw na catia i odwrotnie na natywny.
Niech moc będzie z wami.

Witam

Jeśli jest to projektowanie części w jednym z dwóch programów i kontynuowanie projektowania w drugim i odwrotnie, mając dostęp do historii budowy, drzewa, wykresu, to NIE.

W sensie CATIA pod SW (tylko SW Premium) jest 3Dinterconnect

Jeśli ma być możliwe otwieranie i używanie w złożeniach, częściach lub złożeniach z zachowaniem powiązania z natywnym (modyfikacje są wykonywane natywnie i są brane pod uwagę), tak dla oprogramowania pliki nie mogą zmieniać nazw.

W kierunku SW pod CATIA

Normalnie tak, istnieje " MULTICAx SolidWorks Plug-in ", który wydaje się robić to samo co 3DInterconnect, ale ja nie mam.

6 polubień

@franck.ceroux
W rzeczywistości mamy montaże o ogromnych rozmiarach i naszym głównym problemem jest realizacja ogólnych planów.
Tak więc jedną z dróg, którą podążamy, byłoby zrobienie całego naszego 3D na oprogramowaniu, wykonanie naszego montażu XXL na CATIA, aby zrobić ogólne plany (ponieważ CATIA wydaje się bardziej odpowiednia do montażu maxi).
Masz jakieś zdanie na ten temat?
Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Witam @OBI_WAN
Obsługa ulepszonej asocjatywności w danych Multi-CAD.pdf (131,9 KB)

W tym temacie nie mam wystarczającego doświadczenia (duże montaże) na 3Dinterconnect i żadnego z odpowiednikiem pod CATIA.

W naszych projektach części i komponenty są wersjonowane, a więc zmieniają swoje nazwy, co sprawia, że tracimy powiązanie, które trzeba przedefiniować (nie mamy wystarczającej liczby przypadków użycia, aby zautomatyzować to zadanie "Makro").

Zarówno 3Dinterconnect, jak i wtyczka MULTICAx SolidWorks konwertują dane. Ponieważ modelarze matematyczne 3D tych dwóch programów nie są tacy sami, możesz napotkać PB konwersji (test na reprezentatywnej próbce twoich części byłby rozsądny).

Załączyłem dokument CATIA na temat asocjatywności.

Mój punkt widzenia na duże mieszanki.

Nie znam magicznej różdżki, nawet jeśli wydawcy robią z nas wspaniałe dema.

Zarządzanie pamięcią podręczną itp. (jest to konieczność, ale w zależności od rodzaju maszyny, projektu, konkretnych narzędzi, często dochodzimy do granic, ponieważ w danym dniu skończyło się na załadowaniu 90% geometrii).

Aktualizacja ogólnych planów to nie lada temat (nie mam żadnych elementów do porównania SW i CATIA), nie wątpię w zdolność CATIA do wyświetlenia cyfrowego modelu Airbusa i pewnie wiązek dokumentów, trzeba mieć pewność, że ma się odpowiednie moduły, aby sobie z tym wszystkim poradzić.

Moduły uproszczeń geometrii (obwiedni, usuwanie funkcji) tjrs nie ma magicznej różdżki (nasz projekt skomplikowane plastikowe części stylu), dużo pasków żeber, automatyczne uproszczenie nie działa.

3 polubienia

Cześć @OBI_WAN ,

Czy to tylko kwestia wagi i płynności, aby uzyskać miano posłów do PE? Może zobacz, jak utworzyć fikcyjną część w zespole i utworzyć część za pomocą funkcji łączenia i zapisać ją poza nią. Łatwiej będzie wykonać MEP z tej części, a ponadto w ten sposób ta " część " utrzymuje połączenie (ctrl-q) z zespołem w przypadku modyfikacji istniejącej części w zespole.
https://www.lynkoa.com/contenu/créer-une-pièce-partir-dun-assemblage-pour-facilter-les-simulations

1 polubienie

Dla Twojej @OBI_WAN zarządzamy złożeniami ponad 60 000 części, a nawet ponad 100 000 na zasadzie ad hoc za pomocą solidworks i nawet jeśli jest to trudne, radzimy sobie z tym całkiem dobrze. (plan fabryki z przenośnikami + maszyny...)
Z drugiej strony istotnym punktem do sprawdzenia są mapy bazowe.
Sprawdziłem po prośbie Visiativ o bilet na powolność dużego MEP, wersję (wersje) mapy bazowej SW.
W efekcie była to mapa tła z 2004 roku sukcesywnie przekształcana we wszystkie wersje od 2004 do 2018 roku i to właśnie generowało powolność.
Gdy MEP był również drwdot i slddrt, powolność zmniejszyła się bardzo gwałtownie z kilku minut do kilku sekund, aby umieścić wymiary, widoki lub nagranie.
Może to nie być Twój przypadek, ale warto spróbować.
Aby przetestować ulepszenie, bierzesz domyślne tła swojej wersji oprogramowania w samouczku, jak sądzę.
Aby sprawdzić wersję oprogramowania, korzystam z historii wersji Visiativ. Lub za pomocą makra:
https://help.solidworks.com/2022/English/api/sldworksapi/Get_Version_History_Example_VB.htm?verRedirect=1

2 polubienia

@franck.ceroux dziękuję za dodatkowe informacje, będziemy kontynuować w tym kierunku i poproszę Pana/Panią w razie potrzeby

@ac_cobra_427 jeśli chodzi o modele lekkie i inne, jesteśmy na maksimum tego, co można zrobić. wszystko jest narysowane w bloku obejmującym, defeature itp.

@sbadenis Myślę, że jesteśmy w takiej samej sytuacji jak Ty, a droga, którą wyznaczasz, bardzo mnie inspiruje, ponieważ to jest dokładnie nasz przypadek, zamierzam szybko zbadać ten kierunek.
Niech moc będzie z wami.

3 polubienia

@OBI_WAN wygląda na to, że rok 2023 jest bardzo szybki! :smile:

1 polubienie

Wierzysz w to :joy:

2 polubienia

Prawie. Pewnego roku byłem nawet zaskoczony tym, jak szybko zasadził... :laughing: