PILNE - student na HEIG, potrzebuje asystenta projektowego / solidworks (płatny!)

@ahmad_el_dik

Aby uniknąć konieczności odtwarzania specyfikacji, prościej byłoby napisać ją w programie Word, a następnie zapisać w formacie PDF, który będzie czytelny dla wszystkich (niektórzy koledzy nie mają Worda na swoim komputerze).
Po każdym zadanym pytaniu i odpowiedzi, której udzielisz, tworzysz wersję +1, którą publikujesz.

Zanim przejdziesz dalej, potrzebujesz specyfikacji napisanej odręcznymi szkicami lub narysowanej linijką.

Moje pierwsze wrażenie jest takie, że system nie jest skomplikowany do wykonania, jeśli nie ma owijania. Bo najbardziej skomplikowaną rzeczą jest owijanie z taką prędkością.

Pozdrowienia

PS: nie ślizgaj się po pojemniku, ale po zsypie (a na końcu zsypu wpada do kosza :wink: na śmieci )

2 polubienia

@ahmad_el_dik

Daję ci radę: przy tych prędkościach unikaj ruchów posuwisto-zwrotnych.

Poza tym mam niejedno wątpliwości co do Twojej kinematyki, która nie powinna działać nawet przy niskich obrotach.

PRZEJDŹ DO specyfikacji (czy zaciski są obowiązkowe???)

Czy czekolada musi znajdować się w tej samej pozycji na wylocie na zsypie. Innymi słowy, czekolada powinna mieć płaską część półkuli płasko, gdy ślizga się po macie wyjściowej. (zsyp = bla bla)

1 polubienie

Witam... ale co ja widzę... Zozo, który nie oparł się wyzwaniu forum :stuck_out_tongue:

+1 dla prędkości jest ogromna, musimy być na drukarce obrotowej :grinning:
Wolałbym umieścić w specyfikacji maksymalną średnicę i szybkość x czekolady/min.
Ile " słupków " wokół cylindra?
Po obejrzeniu filmu... Nawet w zwolnionym tempie jest ogromny.
W każdym razie będzie to krzywka we wszystkich kierunkach.

Co masz na myśli mówiąc " wstrzyknięcie "? Czekolada w papierze?

Powodzenia

Jeśli chodzi o tempo, maszyna w połączeniu ma 10 czekoladek / sekundę, więc specyfikacje nauczyciela mogą nie być tak niespójne.

produkcja od 400 do 600 czekolad na minutę.

2 polubienia

Nawiasem mówiąc, jeśli go nie widziałeś, jest następujący film:

3 polubienia

Aby uzyskać więcej informacji, strona internetowa Twojego komputera w filmie :wink:

Nowy Chocomaxx - Sapal SA

Z drugiej strony mówią o stawce od 400 do 600 czekoladek na minutę. Jeśli policzymy jedną czekoladę na 1/2 obrotu koła, dochodzimy do prędkości od 200 do 300 obrotów na minutę. A może gdzieś namieszałem w rozumowaniu?

Edit: @FUZ3D najszybciej to zobaczył

Twój film jest świetny. Możesz zobaczyć ruchy w zwolnionym tempie

Witam, za 6 miesięcy pracy w firmie specjalnych maszyn produkujących tego typu maszyny, taką stawkę można osiągnąć. W praktyce nie widać części ze względu na prędkość jazdy.
Na jednej z maszyn, które widziałem, była nawet kontrola jakości za pomocą wideo/analizy wideo, a strumień powietrza usuwał niezgodne części przenośnika taśmowego.

Podstawowa zasada tego rodzaju systemu: wszystko jest napędzane mechanicznie przez jeden wał silnikowy. A systemy krzywka + ramię umożliwiają zarządzanie ruchami wszystkich części.

Zaletą systemów mechanicznych jest to, że gdy znajdzie się w punkcie o niskiej prędkości, zwiększasz kadencję i zwykle wszystko przebiega czysto. Ograniczenia dotyczą części, które mogą wytrzymać duże przyspieszenia, a tym samym duże siły bezwładności (stąd zaciski z włókna węglowego: zmniejszamy części, które przyjmują największe przyspieszenie, aby ograniczyć siły i ograniczenia).

Istnieją dwie duże rodziny: systemy ruchu ciągłego (a priori wideo) i inne, w których centralna płyta jest indeksowana na zasadzie podobnej do krzyży maltańskich ( krzyż maltański (mechanizm) — Wikipedia): pozwala to na wykonywanie różnych operacji na różnych pozycjach indeksowania stołu (a wszystkie operacje na różnych stacjach pozostają ze sobą zsynchronizowane, ponieważ WSZYSTKO jest napędzane przez pojedynczy silnik główny (następnie reduktory/ orzeszki piniowe)

1 polubienie

@FUZ3D

Cała trudność polega na vrappingu, jest straszna rzecz, to wiatr z bardzo cienkim opakowaniem, który porusza się z dużą prędkością na wyścigach o długości kilku cm.

Na szczęście bez owijania, więc o 90% mniej problemu.

1 polubienie

@FUZ3D to nie ja, to mój duch błąkający się w otchłani :ghost:

A co z zamontowaniem chwytaków na " łańcuchu ", aby mieć ciągły ruch, przy czym otwieranie chwytaków jest kontrolowane przez system, taki jak odłączane wyciągi krzesełkowe.

1 polubienie

Zrobię to od razu!
Projekt CAO4 - książka charges.pdf (155.3 KB)

To wszystkie informacje, które przekazał nam nauczyciel.
Przepraszam, że nie zrobiłem tego pdfa na początku mojego ogłoszenia tutaj na forum.

Ouch! Ouch!

Wcześniej pisałeś, że wrapping nie jest częścią projektu.

Ale sam fakt, że mówisz
"  »" Papier pakowy umieszcza się między systemem wtryskowym a zaciskami w taki sposób, aby
Czekoladki są wstrzykiwane w pazury, czekoladki będą już w połowie zapakowane".

To wszystko komplikuje, ponieważ papier nie bierze się znikąd i dlatego musi być niewolniczo
Ponadto wykonanie owijania na połowie kuli wymaga wykonania wstępnych fałd, zanim czekolada wejdzie na siłę.

Między nami, czy szczypce są obowiązkowe, czy inny system jest tolerowany, ponieważ mówimy o poprawie.

Pozdrowienia

1 polubienie

Najwyraźniej nauczyciel mówił o zaciskach w klasie (wszystko, co dokładnie powiedział, znajduje się w pliku pdf, który go umieściłem), a wczoraj po południu szybko z nim rozmawiałem, poinformował mnie, że w drugiej części semestru będziemy pracować nad opakowaniem, nie wiedziałem.
Przeprowadziliśmy z nim tylko pierwszą sesję, więc nie zadaliśmy jeszcze wszystkich pytań, ale w końcu wiem, że mniej więcej możemy zrobić maszynę, która nam się podoba, ważne jest, żeby maszyna działała. Następna sesja z tym kursem odbędzie się w najbliższą środę. Zapytam go, czy szczypce są obowiązkowe i czy jest absolutnie pewien, że chce czekoladki, które biegają z prędkością 80+ km/h (ten nauczyciel jest przyzwyczajony do zmiany kilku rzeczy w specyfikacjach w pierwszych 2 po pytaniach uczniów).
ale mam do Ciebie pytanie! Jeśli myślisz o wymianie zacisków, na co chcesz je wymienić?

Cytat
Mam do Was pytanie! Jeśli myślisz o wymianie zacisków, na co chcesz je wymienić?

Dla maszyn tego typu rozwiązań jest prawie tyle, ilu jest projektantów, więc rozumuję tylko w odniesieniu do mojej wizji świata i mojego doświadczenia z bardzo szybkimi maszynami.
Ale łatwiej jest to zrobić ze sztywnymi przedmiotami niż z czekoladą podatną na wypaczanie.
Nie ma więc ograniczenia prędkości, ale ograniczenie względnej kruchości.
Spójrz tutaj na automatyczne umieszczanie komponentów elektronicznych na płytce.

Aby skierować Cię na właściwą drogę, wykonaj kilka prostych obliczeń (patrz pytania w @FUZ3D ), a zwłaszcza czas między dwiema czekoladkami, jeśli zdecydujesz się na alternatywny system (np. Szczypce).
Obejrzyj tutaj, jak napełniać pudełka czekoladek za pomocą szybkich robotów

Widzisz, że w tym przypadku pick and place jest kilka ułamków sekundy między każdą typową czekoladą o nieciągłym ruchu. Możliwy jest ciągły ruch z innym systemem.
Nieciągły ruch dobrze nadaje się do wypełnienia pudełka kilkoma rodzajami czekoladek, podczas gdy w przykładzie owijania kęsa jesteś w bardziej ciągłym systemie, podczas gdy wykonywanych jest kilka operacji w celu owinięcia kęsa.

Tak więc w pierwszym szkicu, który wykonasz, będziesz w ruchu nieciągłym (który, nawiasem mówiąc, nie może działać mechanicznie).

Masz więc wybór zasady, którą chcesz przyjąć od samego początku, ponieważ to właśnie ona uporządkuje cały Twój projekt.

Pozdrowienia

3 polubienia

Patrząc na to, pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, zanim będziesz chciał cokolwiek narysować, jest zablokowanie specyfikacji.
Jeśli dobrze rozumiem, twój nauczyciel nie dał ci dokumentu, a jedynie podał informacje.
Naprawdę musisz określić, co jest umowne (rozmiar, kadencja), a co jest sugerowane (prędkość, liczba chwytaków, typ chwytaka) i co z tego wywnioskowałeś.
Największym problemem jest ten ostatni punkt: jest to klasyczny błąd poznawczy, będziesz skupiać się na trudności, podczas gdy ta trudność wynika z twojej interpretacji informacji, które niekoniecznie są istotne.
Stamtąd konieczne będzie sporządzenie kilku możliwych rozwiązań, aby je przeanalizować.

5 polubień

Kolejną kwestią jest to, że praca ciągła jest dobra, ale przede wszystkim musisz mieć pewność, że wszystkie stacje robocze mogą być kompatybilne.
Oprócz składania z tyłu (w stosunku do kierunku przewijania) musi istnieć możliwość wykonania ich za pomocą pochyłych ramp, takich jak kartony pojemników po jogurt, lub innych opakowań poprzez składanie.
Dla mnie ilość cęgów zależy od liczby stacji, ale także od stawki, ale ponieważ jest ona ciągła, liczba stacji nie powinna być brana pod uwagę.

Ale mogę namieszać w swoim rezonansie.

2 polubienia

@FUZ3D
Przyłączając się do uwagi @stefbeno (którego przy okazji pozdrawiam), dla mnie pytanie brzmi, czy jest folia aluminiowa, czy nie.

Jeśli nie, to na razie projektowanie w celach edukacyjnych jest stosunkowo łatwe.

Jeśli jest owijanie, to nie jest to już inicjacja, ponieważ wymaga wiedzy, która wykracza daleko poza podstawowy projekt oprogramowania.

Pozdrowienia

3 polubienia

REDAGOWAĆ:
W załączeniu znajduje się mała tabela, która dokonuje pierwszego spisu bez proponowania rozwiązania, różnych rzeczy, które należy zaobserwować i wyjaśnić. Dokument do wypełnienia przez hojnych darczyńców
CHOCO MACHINING_ V1.pdf ( 102.4 KB)

1 polubienie

Zbyt mocne Zozo_mp,

Witaj Zozo_mp, tak szybko na ostatniej prostej do emerytury, ale wciąż tak aktywny...
Idealny, dobry dzień z dobrym odpoczynkiem mérité...@+.
AR.